Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Σταμάτα να καις τζάμπα βενζίνη

19/4/2018

Θες με ένα γέμισμα, να διασχίσεις τα διπλά χιλιόμετρα; 5 απλοί κανόνες που θα ελαττώσουν αμέσως τις βόλτες σου στο βενζινάδικο και θα αφήσουν λεφτά στο πορτοφόλι σου.

Υπάρχει κανείς που να μην τον ενδιαφέρει η βενζίνη που καίει; Μάλλον όχι, και ειδικά με την τιμή της να αυξάνεται και πάλι, προτείνουμε 5 απλούστατους τρόπους να πετύχετε ιδιαίτερα χαμηλές καταναλώσεις. Δεν απαιτείται κανένας εξοπλισμός, παρά μόνο ο σωστός συνδυασμός συντήρησης του οχήματος και «έξυπνου»  τρόπου οδήγησης.

1. Σωστός αέρας στα ελαστικά
Η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας συνδέεται άμεσα με την κατάσταση των ελαστικών μας, γιαυτό και πρέπει να τα ελέγχουμε το λιγότερο μία φορά τον μήνα. Χαμηλότερη πίεση στα ελαστικά σημαίνει μεγαλύτερη τριβή, άρα και μεγαλύτερη κατανάλωση. Με 0.6 bar λιγότερο αέρα, χάνετε περίπου 12 χιλιόμετρα από ένα γέμισμα ενώ ταυτόχρονα το αυτοκίνητο δεν αποδίδει τα μέγιστα στο δρόμο. Μην ακούτε τι μπορεί να λέει ο καθένας, μόνο ο κατασκευαστής του δικού σας αυτοκινήτου γνωρίζει την σωστή πίεση που πρέπει να έχει κάθε ελαστικό, φορτωμένο και μη. Ακόμα μεγαλύτερη οικονομία θα κάνετε εάν χρησιμοποιήσετε ελαστικά χαμηλής κατανάλωσης, τα οποία είναι σχεδόν στην ίδια τιμή με τα απλά, αλλά σας εξοικονομούν καύσιμα χωρίς να το καταλαβαίνετε.

2. Σωστός τρόπος οδήγησης
Ο γενικός κανόνας που λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις, είναι η χρήση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης σχέσης στο κιβώτιο ( χωρίς να «κρεμάσει» ο κινητήρας). Ανεβάζοντας γρήγορα ταχύτητες και έχοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σχέση, η κατανάλωση μπορεί να μειωθεί μέχρι και 51% ενώ οι ομαλές επιταχύνσεις προσφέρουν οικονομία μέχρι και 35%. Σε εθνική οδό, αν πηγαίνετε με ταχύτητα από 120 έως 140 χλμ./ώρα, κάνετε μεγάλη οικονομία ενώ διατηρώντας σταθερή ταχύτητα μειώνετε την κατανάλωση κατά 6%. Αξίζει να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει κανένα κέρδος από το να έχετε το αυτοκίνητο σας αναμμένο ενώ δεν κινείστε. Εάν έχετε σύστημα Start/Stop αφήστε το να αναλάβει, ενώ αν απουσιάζει, πάρτε τη πρωτοβουλία και σβήνετε τον κινητήρα σε στάσεις πάνω του λεπτού.

3. Κλιματισμός ή ανοιχτό παράθυρο;
Επιλέξτε έξυπνα εάν σας συμφέρει να ανοίξετε κάποιο παράθυρο ή να ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό. Η αλήθεια είναι πως όποιο από τα δύο και να επιλέξετε, η κατανάλωση θα αυξηθεί αλλά μπορείτε να κάνετε την πιο οικονομική λύση. Εάν λοιπόν η ταχύτητα κίνησης είναι κάτω από 80 χλμ./ώρα ανοίξτε το παράθυρο σας, ενώ από τα 80 χλμ./ώρα και πάνω καλύτερα να αναλάβει ο κλιματισμός .

4. Οδήγηση με επιπλέον βάρος και σχάρα οροφής
Όσο πιο βαρύ είναι το αυτοκίνητο, τόσο περισσότερο καύσιμο χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις εντολές του οδηγού. Οτιδήποτε λοιπόν δεν είναι απαραίτητο (π.χ. εργαλεία) καλό θα ήταν να μην το έχετε μόνιμα στο αυτοκίνητο σας. Επίσης, σχάρα οροφής ή  μπαγκαζιέρα, σε περίπτωση που δε χρησιμοποιείται, καλό θα είναι να αφαιρείται. Η αντίσταση που δημιουργείται, καταστρέφει τον αεροδυναμικό σχηματισμό του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να πιέζεται ο κινητήρας, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της κατανάλωσης.

5. Σωστή συντήρηση σε μπουζί και φίλτρο αέρα
Μεγάλη επίδραση στην κατανάλωση καυσίμου έχουν τα μπουζί και ακολουθούν το φίλτρο αέρα και το μπροστινό σύστημα του αυτοκινήτου, η κακή ρύθμιση του οποίου, με βάση τους υπολογισμούς των κατασκευαστών ελαστικών, μπορεί να επιβαρύνει την κατανάλωση από 1 ως 2%. Εάν τα μπουζί είναι καμένα λείπει ο απαραίτητος σπινθήρας με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά η κατανάλωση του αυτοκινήτου. Στο φίλτρο αέρα από την άλλη κάθε είδους ακαθαρσίες όπως σκόνη, έντομα και χώμα βουλώνουν το φίλτρο αέρα και εμποδίζουν τον κινητήρα να αναπνεύσει αυξάνοντας την κατανάλωση του καυσίμου
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις