Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Τα νέα KIA θα ακινητοποιούνται αυτόματα μετά από τρακάρισμα

22/10/2020

Η KIA θέτει σε άμεση εφαρμογή μια πρωτοποριακή τεχνολογία η οποία ακινητοποιεί αυτόματα το αυτοκίνητο σε περίπτωση τρακαρίσματος.

Η KIA θα εξοπλίσει το νέο Sorento του 2021 με το πρωτοποριακό σύστημα Multi Collision Braking (MCB), το οποίο ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα του αυτοκινήτου και το ακινητοποιεί ακόμα και αφού ανοίξουν οι αερόσακοι, ενώ δηλώνει πως θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα με αυτή την τεχνολογία.

Ο σκοπός του συστήματος MCB είναι να αποτρέψει ενδεχόμενες πολλαπλές συγκρούσεις, αφού υπό ορισμένες συνθήκες, εάν ένα αυτοκίνητο χτυπήσει, συνεχίζει και ακολουθεί ανεξέλεγκτη πορεία.

Το MCB ενεργοποιείται μόνο αφού ανοίξει κάποιος αερόσακος (πράγμα λογικό αφού για να γίνει αυτό πρέπει η σύγκρουση να είναι σχετικά ισχυρή), και έπειτα η μονάδα του συστήματος υπολογίζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου και τις αλλαγές κατεύθυνσης που γίνονται, εφαρμόζοντας την ανάλογη δύναμη στα φρένα, ενώ λαμβάνει υπόψιν της και τις προθέσεις του οδηγού, εάν δηλαδή αυτός επιταχύνει ή φρενάρει το αυτοκίνητο.



Το σύστημα αυτό απενεργοποιείται σε ταχύτητες άνω των 180 χιλιομέτρων/ώρα, μιας και η εταιρεία δηλώνει πως «η παρέμβαση στα φρένα σε υψηλές ταχύτητες μπορεί να προκαλέσει περισσότερες σοβαρές συγκρούσεις».
 
Η χρησιμότητα της τεχνολογίας MCB έχει αναγνωριστεί και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EuroNCAP, το οποίο δηλώνει πως «εμπειρικές δοκιμές του συστήματος έδειξαν πως ένα όχημα που εξοπλίζεται με αυτό παρουσιάζει 8% μείωση σε θανάτους και 4% μείωση σε σοβαρούς τραυματισμούς, συγκριτικά με το ίδιο όχημα χωρίς σύστημα MCB».

Η τεχνολογία MCB θα τοποθετείται ακόμα και στις βασικές εκδόσεις του KIA Sorento, συμπεριλαμβανομένης και της Plug-in υβριδικής που θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως το KIA Sorento 4ης γενιάς ήδη φέρει ένα ευρύ φάσμα έξυπνων τεχνολογιών οι οποίες έχουν σκοπό τη μείωση των ατυχημάτων, στις οποίες ανήκει και η υποβοήθηση αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης (FCA), η οποία ανιχνεύει πεζούς, ποδηλάτες και οχήματα.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις