Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τι μπορούμε να μάθουμε από τον Αριθμό πλαισίου?

Διαβάστηκε από 10110 αναγνώστες - 30/3/2020

Ο Αριθμός πλαισίου σε ένα αυτοκίνητο, είναι τα «δαχτυλικά αποτυπώματα» του, και οι πληροφορίες που μπορούν να σου προσφέρουν, είναι ανεκτίμητες! Μάθε τώρα πως μπορείς να τον διαβάσεις και πόσα έχει να σου αποκαλύψει.

Τα δαχτυλικά αποτυπώματα κάθε ανθρώπου είναι μοναδικά. Αν ψάχναμε για τα αντίστοιχα «δαχτυλικά αποτυπώματα» ενός αυτοκινήτου θα καταλήγαμε στον αριθμό πλαισίου και παράλληλα σε όλη του την ιστορία.

Τι ακριβώς είναι και πού χρησιμοποιείται;
Πρόκειται για ένα 17 ψήφιο κωδικό που αποτελείται από αριθμητικά ψηφία και κεφαλαία γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Διαβάζοντάς τον κάποιος που γνωρίζει την ερμηνεία κάθε ψηφίου μπορεί να μάθει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του οχήματος, τις προδιαγραφές αλλά και τον κατασκευαστή του. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρακολούθηση ανακλήσεων, εγγραφών, κλοπών αλλά και θέματα ασφαλιστικής κάλυψης, όντας έτσι μία δικλείδα ασφαλείας για όσους ψάχνουν να αγοράσουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Γιατί το αμάξι μου έχει 12ψήφιο αριθμό;
Αν ελέγξετε τον αριθμό πλαισίου του οχήματός σας και βρείτε πως έχει λιγότερα από 17 ψηφία τότε το πιθανότερο είναι το αμάξι σας να έχει κατασκευαστεί από το 1958 μέχρι το 1981 καθώς τότε ο έγκυρος αριθμός πλαισίου είχε από 11 μέχρι 17 χαρακτήρες. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός πλαισίου ενδέχεται να είναι 12ψήφιος. Αιτία είναι η αντικατάσταση του παλαιότερου αριθμού πλαισίου, με νόμιμες διαδικασίες από τον ιδιοκτήτη, λόγω καταστροφής του προηγούμενου ή δυσχέρειας να αναγνωστεί.

Τι σημαίνει το κάθε ψηφίο;
Τα ψηφία του αριθμού πλαισίου ανάλογα με τη θέση τους «δίνουν» και ένα μήνυμα σε αυτόν που τον μελετά. Αρκεί να ξέρει να το διαβάζει. Ας δούμε αναλυτικά λοιπόν τι σημαίνει κάθε ψηφίο.
  • Ο πρώτος αριθμός συμβολίζει τη χώρα στην οποία φτιάχτηκε το όχημα.
  • Το δεύτερο, το τρίτο ψηφίο συμβολίζουν τον κατασκευαστή του οχήματος.
  • Από το τέταρτο μέχρι το έκτο ψηφίο αποκαλύπτονται οι τύποι αμαξώματος, μηχανής, φρένων και του κιβωτίου ταχυτήτων.
  • Η ανάγνωση της κωδικής ονομασίας του μοντέλου γίνεται με το έβδομο και το όγδοο ψηφίο ενώ το ένατο αποτελεί ειδικό ψηφίο ελέγχου.
  • Τα ψηφία 10 και 11: Συμβολίζουν το έτος παραγωγής του οχήματος. ενώ οι τελευταίοι 6 αριθμοί αποτελούν τον σειριακό αριθμό παραγωγής του οχήματος.
Πού θα βρεις τον αριθμό πλαισίου:
Η εύκολη λύση για να βρεις τον αριθμό πλαισίου του οχήματός σου είναι να δεις την άδεια κυκλοφορίας. Αν θες όμως να το διασταυρώσεις ότι αυτό που γράφει η άδεια ισχύει τότε θα χρειαστεί να το ψάξεις στο όχημά σου. Πού ακριβώς βρίσκεται αναγράφεται στο βιβλιαράκι του κατασκευαστή. Κατά πάσα πιθανότητα χαμηλά, μπροστά στο παρμπρίζ. Αν δεν το βρεις εκεί τότε ενδέχεται να είναι σε άλλα μέρη του οχήματος, με πιθανότερο το πορτμπαγκάζ (κάτω από τη ρεζέρβα). Μπορεί επίσης να είναι σε ειδική καρτέλα στον κινητήρα ή ακόμα και χαραγμένο στο πλαίσιο.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις