Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τι τσεκάρεις στο αμάξι πριν βάλεις μπρος για διακοπές;

17/7/2019

Ανυπομονείς να βρεθείς στην ξαπλώστρα και να απολαύσεις επιτέλους την άδεια σου; Για να βρεθείς εκεί, αντί σε κάποιο συνεργείο ή βουλκανιζατέρ, κάνε το τελικό έλεγχο μέσα σε 20 λεπτά και ταξίδεψε χωρίς άγχος.

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο ήρθε η ώρα να ξεκουραστείς εσύ και να δουλέψει υπερωρίες το αυτοκίνητο σου. Προτίμησε να ξοδέψεις 20 λεπτά πριν ξεκινήσεις παρά ένα 2ήμερο στο συνεργείο για κάτι που θα μπορούσες να αποφύγεις. Σας παρουσιάζουμε τα πιο σημαντικά τσεκ που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε την φετινή σας εξόρμηση.
 
Κλιματισμός
Ο καλύτερος συνοδοιπόρος στις καλοκαιρινές διακοπές είναι το a/c και για αυτό πρέπει να του δίνουμε μέγιστη σημασία. Γιατί να ψήνεστε μέσα στο αυτοκίνητο εξαιτίας μίας μικρής αστοχίας. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι ο κλιματισμός σας λειτουργεί αποτελεσματικά, σωστά, και  χωρίς περίεργες μυρωδιές ή ξηρασία. Εάν είναι μειωμένη η απόδοση του, στο κοντινότερο συνεργείο και σε 5 λεπτά μπορείτε να συμπληρώσετε φρέον ή να αλλάξετε μέχρι και φίλτρο για πιο ποιοτικό αέρα. Εάν λειτουργεί αποδοτικά και καθαρά είστε έτοιμοι.




Υγρά αυτοκινήτου
Σηκώνοντας το καπό, εκτός από τη μηχανή, συναντάμε και αρκετά δοχεία με όλα τα απαραίτητα υγρά για τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου. Ας τα δούμε και ας τα τσεκάρουμε ένα – ένα για τυχόν απώλειες.
  • Αρχικά, το ευκολότερο είναι να ελέγξουμε αλλά και να συμπληρώσουμε εάν χρειαστεί το δοχείο με το σύστημα πλύσης  των υαλοκαθαριστήρων. Είτε με απλό νερό είτε με συνδυασμό απιονισμένου νερού και ειδικού καθαριστικού που θα βρείτε σε κάθε βενζινάδικο.
  • Με ένα καθαρό χαρτί, ελέγξτε τη στάθμη στα λάδια του κινητήρα να είναι ανάμεσα σε max και min. Απαραίτητη προϋπόθεση το αυτοκίνητο να είναι σε απόλυτα ευθεία θέση και να είναι κρύο. Σε περίπτωση που χρειάζεται, συμπληρώστε με προσοχή.
  • Ελέγχουμε αλλά δεν συμπληρώνουμε ποτέ οι ίδιοι υγρά τιμονιού, συμπλέκτη και φρένων. Εάν η στάθμη τους είναι πιο χαμηλή από τον δείκτη, απευθυνθείτε στον μάστορα σας.
  • Τελευταίο και σημαντικότερο είναι να εξετάσουμε πολύ καλά τη στάθμη του υγρού αλλά και πιθανές διαρροές στο σύστημα ψύξης. Η λειτουργία του ψυγείου είναι τρομερά σημαντική ιδίως το καλοκαίρι, για αυτό φροντίζουμε και να είναι σωστή η στάθμη αλλά και να έχουμε μαζί μας ψυκτικό υγρό σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσουμε.

 
Στη συνέχεια, κι ας είναι μέρα, πρέπει να ελέγξουμε ότι όλα τα φώτα λειτουργούν σωστά και δεν υπάρχουν καμένες λάμπες. Σε ένα σκιερό μέρος ανοιγοκλείστε ένα ένα όλα τα φωτιστικά σώματα και φυσικά φλας – αλάρμ, και σε περίπτωση που ανακαλύψετε κάποια αστοχία αντικαταστήστε την λυχνία. Είναι τεράστιας σημασίας να φαίνεστε στους διερχόμενους οδηγούς κατά τις νυχτερινές ώρες.


Τα ελαστικά είναι το Α και το Ω σε κάθε ταξίδι. Η κατάσταση τους θα κρίνει και την άνεση με την οποία θα ταξιδέψετε. Μπορεί ο άτυπος κανόνας να λέει πως τα αντικαθιστούμε μετά το καλοκαίρι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν από την αρχή της ζωής τους, όμως αυτό είναι εφικτό όταν η κατάσταση του, τους επιτρέπει να αντέξουν το καλοκαίρι. Αρχικά λοιπόν τα ελέγχουμε για τυχόν καρούμπαλα, σκισίματα και ρωγμές και εάν είναι εντάξει, τότε φροντίζουμε να τα γεμίσουμε με αέρα αντίστοιχο των απαιτήσεων του αυτοκινήτου. Με τη βοήθεια του αυτοκόλλητου στην πόρτα του οδηγού ανάλογα με τα άτομα, το φορτίο και το βάρος φουσκώνουμε με τα αντίστοιχα bar τα ελαστικά μας.


 
Τι πρέπει να έχεις μαζί σου για να μην «τρέχεις»:
  • Φαρμακείο
  • Τρίγωνο προειδοποιητικό
  • Πυροσβεστήρα
  • Καλώδια για τη μπαταρία
  • Φακό
  • Γρύλο και σταυρό σε περίπτωση αλλαγής ελαστικού
  • Ρεζέρβα
  • Νερό
  • Φορτιστή κινητού για το αυτοκίνητο
 
Επειδή οι διακοπές είναι για να ξεκουραζόμαστε και όχι να τρέχουμε στα συνεργεία, αφήστε που τα συνεργεία σε τουριστικές περιοχές δεν θα έχουν τις τιμές της γειτονιάς σας. Ένας έλεγχος λίγων λεπτών είναι απαραίτητος. Τσεκάρετε όλα τα παραπάνω και θα έχετε ένα ασφαλές, άνετο και ξέγνοιαστο ταξίδι.
 
 
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις