Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Αυτοκίνητο «ρουφάει» CO2 όταν κινείται

Αυτοκίνητο «ρουφάει» CO2 όταν κινείται

20/9/2022

Ολλανδοί φοιτητές έφτιαξαν ένα αυτοκίνητο που ρουφάει CO2 όταν κινείται, κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο πλαστικό και με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το απόλυτο «πράσινο» αυτοκίνητο

Το ZEM είναι ένα «πράσινο» αυτοκίνητο, απόρροια της ερευνητικής ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν. Η συγκεκριμένη ομάδα προσπάθησε να δημιουργήσει το απόλυτο όχημα μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αφού ακόμα και η παραγωγή των ηλεκτρικών, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ρυπογόνα.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Με μηδενικό αποτύπωμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του

Το αυτοκίνητο λέγεται ZEM (Zero Emissions Vehicle) και σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα είναι ένα απόλυτα πράσινο όχημα, αφού ούτε παράγει ρύπους κατά τη διάκρεια κίνησής του αλλά ούτε κατά την διαδικασία κατασκευής του. «Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε με στόχο να ελαχιστοποιήσει το CO2 που εκπέμπεται κατά τη φάση της κατασκευής, τη φάση που κινείται και μετά το τέλος της ζωής του», δήλωσε στο EuroNews ο Jens Lahaije, μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου.
 

Φίλτρο που ρουφάει CΟ2 κατά τη διάρκεια της κίνησης

Το βασικό υλικό κατασκευής του ZEM είναι από ανακυκλωμένο πλαστικό, ενώ αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι ένα ειδικό φίλτρο που «ρουφάει» το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα όταν αυτό κινείται. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αυτοκίνητο μπορεί να ρουφήξει έως και 2 κιλά βλαβερών ρύπων για κάθε 20.000 χλμ. Μπορεί οι Ολλανδοί φοιτητές να μη βρήκαν τη λύση γα το περιβαλλοντικό ζήτημα, εφόσον 10 ZEM ισοδυναμούν με τη δουλειά που κάνει ένα δέντρο, αλλά αυτή η προσπάθεια αποτελεί ένα βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Θεωρούμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε τη χωρητικότητα του φίλτρου τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας Louise de Laat.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε