Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Φωνάζει SEAT αλλά και Leon.

Λιτό, λειτουργικό και εύχρηστο το εσωτερικό, χωρίς να έχει να δώσει το κάτι παραπάνω.

Δυναμικό, με νευρώσεις και άγρια όψη θα κάνει κεφάλια να γυρίσουν.

Δοκιμή: SΕΑΤ Ateca 1.0 115PS

19/10/2018

Ateca με 19.950! - Το Ateca αποτελεί το πρώτο αυθεντικό SUV της SΕΑΤ και εμείς δοκιμάζουμε την έκδοση με τον 1.000άρη TSI κινητήρα απόδοσης 115 ίππων.

Με τιμή που το κάνει να ξεχωρίζει, ήρθε για να δείξει πως ένα τίμιο αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητα απλησίαστο. Με 19.950 αρχική τιμή, μπορείτε εύκολα να γίνετε μέλος της hot κατηγορίας των crossover/SUV.

Εμφάνιση: Ιδιαίτερα αιχμηρή σχεδίαση
Φωνάζει σαν ένα άγριο Leon. Ιδιαίτερα αιχμηρό, καταφέρνει να ξεχωρίσει και να παρουσιάσει τον δικό του προσωπικό χαρακτήρα. Κοιτώντας το από μπροστά, οι έντονες γωνίες στα LED φωτιστικά σώματα μαζί με τον τεράστιο αεραγωγό και τη μάσκα της εταιρίας, συνθέτουν μία αρκετά άγρια εικόνα.  Το δυναμικό παρουσιαστικό συνεχίζεται από τα πλαϊνά νεύρα και τελειώνει με τα πολυγωνικά φώτα στο πίσω μέρος ενώ η αίσθηση crossover εντείνεται λόγω της απόστασης από το έδαφος.



Κινητήρας-επιδόσεις: 1.000άρης μόνο στην άδεια
Ο μικρός (999κ.εκ.) TSI κινητήρας του ομίλου ταιριάζει γάντι με το ελαφρύ, για τη κατηγορία του, αμάξωμα του Ateca. Τα 115 άλογα δείχνουν αρκετά για να κινήσουν σβέλτα και να παρέχουν καλές επιδόσεις στο ισπανικό αμάξι, τόσο από στάση, όσο και εν κινήσει.  Το πυκνής κλιμάκωσης 6τάχυτο κιβώτιο παρέχει αφενός ζωηρές αντιδράσεις, ενώ καταφέρνει παράλληλα να κρατάει την κατανάλωση αρκετά χαμηλά ακόμα και σε συνθήκες πίεσης.  Όσον αφορά την λειτουργία του, τραβάει καλά από χαμηλά με τον χαρακτηριστικό ήχο των τρικύλινδρων να περνάει εν μέρει εντός της καμπίνας.



Εσωτερικό:  Όσο πιο απλό γίνεται, μα λειτουργικό

Ο εσωτερικός διάκοσμος δεν έχει κάτι «ουάου» να επιδείξει.  Στην έκδοση δοκιμής , μοναδική high-tech πινελιά αποτελεί η οθόνη 5 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων. Από θέμα ποιότητας, έχει τοποθετηθεί μαλακό πλαστικό στο πάνω μέρος του ταμπλό, ενώ συναρμολόγηση και φινίρισμα, κυμαίνονται σε εξαιρετικά επίπεδα. Και σε αυτό το SEAT, ο οδηγοκεντρικός χαρακτήρας τονίζεται από την καλή και χαμηλή θέση οδήγησης η οποία διαθέτει πολύ καλή πλευρική στήριξη. 

Χώροι: 510 λίτρα χώρος αποσκευών
Με μήκος 4.353μ και πλάτος 1.841μ., καταλαβαίνεις πως κανένας από τους επιβαίνοντες δεν πρόκειται να ζοριστεί. 5 ενήλικες θα ταξιδέψουν με πραγματική άνεση, ενώ έχει θυσιαστεί λίγος χώρος για τα πόδια των πίσω επιβατών ώστε να μεταφερθεί στο χώρο των αποσκευών. Θυσία που πέτυχε, μιας και ο τελευταίος έχει όγκο 510 λίτρα.



Οδική συμπεριφορά: Ασφαλές με κορυφαία κατευθυντικότητα
 Αμέσως νιώθεις ασφαλής και πως το αυτοκίνητο δεν θα σε προδώσει ούτε σε στροφές μα ούτε και σε υψηλές ταχύτητες. Η σφικτή ανάρτηση παίζει και αυτή το ρόλο της, με τις 17άρες ζάντες να προτιμώνται. Τις πολύ έντονες λακκούβες θα τις νιώσετε αλλά δεν θα επηρεάσουν το τιμόνι, ενώ η ποιότητα κύλισης είναι στο μέσο όρο, μιας και σε υψηλές ταχύτητες ο θόρυβος εντός της καμπίνας είναι υπαρκτός. Σε συνθήκες πίεσης και στροφές, παρουσιάζει μικρές κλίσεις και μεγάλα επίπεδα πρόσφυσης.  Μόνο εντός πόλης και σε στενά δεν θα καταφέρει να κρύψει εντελώς το μεγάλο του μέγεθος. 

Συμπέρασμα
Με αρχική τιμή τα 19.950 ευρώ, κάνει πραγματικά τη διαφορά. Δεν κάνει εκπτώσεις σε ποιότητα, χώρους και εξοπλισμό, ενώ ο 1.000άρης TSI ECO κινητήρας των 115 ίππων θα σας πάει παντού με άνεση. 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις