Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
4 φωτογραφίες »

Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος...

Διαβάστηκε από 1004 αναγνώστες - 9/4/2021

Μισό εκατομμύριο θεατών, έγιναν μάρτυρες της μεγαλύτερης τραγωδίας αγώνων που συνέβη μέχρι και σήμερα, όταν το 1955, 84 άνθρωποι έβαψαν με το αίμα τους, τον πασίγνωστο 24ωρο αγώνα του Le Mans...

Ενας από τους πιο γνωστούς αγώνες αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο, είναι η 24ωρη μάχη αντοχής των αγωνιστικών αυτοκινήτων, στην πόλη του Le Mans. Ο αγώνας έχει βασιστεί στην αντοχή των αγωνιστικών αυτοκινήτων που παίρνουν μέρος, αφού τρέχουν για 24 ώρες συνεχόμενα, με αποτέλεσμα ο νικητής να κρίνεται και από τις επιδόσεις, αλλά και από την αξιοπιστία του αγωνιστικού.Το 1955 περίπου 500.00 θεατές μαζεύτηκαν να δουν τον εντυπωσιακό αυτό αγώνα, με την παράσταση να κλέβει η νέα Mercedes-Benz 300 SLR. Οι εντυπωσιακές Γερμανίδες είχαν να αναμετρηθούν με την Jaguar D-Type αλλά και την Austin Healy 100 που εκείνα τα χρόνια μεσουρανούσαν στους αγώνες ταχύτητας.

Η αδρεναλίνη του θανάτου...
Κατά την διάρκεια του αγώνα, μια Jaguar D-Type με οδηγό τον Mike Hawthorn μπαίνει στα pits με υπερβολική ταχύτητα και αναγκάστηκε σε απότομο φρενάρισμα και ελιγμό. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ένας πανικός με δύο Mercedes-Benz 300 SLR και μια Austin-Healy 100, να τρακάρουν μεταξύ τους, αφού δεν κατάφεραν να κρατήσουν τον έλεγχο των οχημάτων τους.


Η μια από της Mercedes απογειώθηκε λόγο της υπερβολικής ταχύτητας που είχε αναπτύξει, με αποτέλεσμα να καρφωθεί στην μπαριέρες της πίστας… Το προσωπικό ασφαλείας του αγώνα προσπάθησε να σβήσει την φωτιά χωρίς επιτυχία, και μια δεύτερη έκρηξη (από τον κινητήρα) επιδείνωσε την κατάσταση. Τα συντρίμμια και τα θραύσματα του αυτοκινήτου έπεσαν με ορμή επάνω στο κοινό που ήταν πίσω από τις μπαριέρες και 82 θεατές βρήκαν τραγικό θάνατο, μαζί με δυο οδηγούς, ενώ οι τραυματίες συνολικά ξεπέρασαν τους 120.Το αξιοπερίεργο ήταν πως ο αγώνας συνεχίστηκε ώστε να αποφύγουν τον πανικό των θεατών που θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών, ίσως και νεκρών. Λίγη ώρα αργότερα, και ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί ο επισήμως αριθμός νεκρών, η Mercedes απέσυρε τα οχήματα της από την πίστα και το ίδιο ζήτησε και από τις υπόλοιπες εταιρίες. Δυστυχώς όμως δεν εισακούστηκε η προτροπή της. Το οξύμωρο ήταν πως ο αγώνας τελικά ολοκληρώθηκε με νικητή τον οδηγό της Jaguar (Mike Hawthorn) που προκάλεσε την τραγωδία, να κερδίζει τον 24ωρο αγώνα του Le Mans, και να πέσει η αυλαία στον πιο θανατηφόρο αγώνα μηχανοκίνητου αθλητισμού στην ιστορία της αυτοκίνησης.