Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Η «προκήρυξη» της Toyota

21/9/2017

Ο Ιan Cartabiano είναι ο άνθρωπος πίσω από την νέα γλώσσα σχεδίασης της Τοyota που έχει εφαρμοστεί σε μια σειρά μοντέλων όπως το CH-R. Διαβάστε για το σκεπτικό πίσω από τα σχέδια του.

Εάν παρατηρήσεις τα νέα μοντέλα της Toyota σαν το C-HR crossover ή το νέο Camry θα καταλάβεις ότι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει σταματήσει εδώ και καιρό να παρουσιάζει μοντέλα σε συντηρητικές γραμμές.
 
Μεγάλο μέρος στην ανάπτυξη μοντέλων με καινοτόμα σχεδίαση έχει ο 43χρονος Αμερικανός σχεδιαστής Ιan Cartabiano, επικεφαλής Σχεδίασης της Τοyota. Aπό την στιγμή που ο Αkio Toyota τόνισε ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα βαρετά μοντέλα», ο Cartabiano χρησιμοποίησε όλο του το ταλέντο και έφτιαξε μοντέλα όπως τα προαναφερθέντα C-HR, Camry, FT-4X ενώ η νέα γενιά Supra αναμένεται να έχει και αυτή πρωτοπόρα γλώσσα σχεδίασης.
 
Ο Cartabiano είχε δηλώσει: « H εποχή των βαρετών αυτοκινήτων και της αδιάφορης σχεδίασης έχει παρέλθει. Όταν ο Αkio λέει κάτι τέτοιο, δίνε την δυνατότητα στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν ελεύθερα». Όπως είπε και ο ίδιος, ούτε αυτός δεν πίστευε ότι τόσο πρωτοποριακά σχέδια θα φτάσουν στην γραμμή παραγωγής.  « Έλεγα ότι ποτέ δεν θα δοθεί το πράσινο φως αλλά ξαφνικά οι μηχανικοί έδειξαν ενδιαφέρον και τελικά καταφέραμε να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο. Με νοιάζει πολύ να είναι ένα σχέδιο πλούσιο σε νέα στοιχεία ακόμα και αν δεν είναι τέλειο. Το προτιμώ.»
 
Οι σημαντικές αλλαγές στην γλώσσα σχεδίασης της Τοyota έγιναν αντιληπτές και από τον John Manoogian, καθηγητή σχεδίασης οχημάτων και πρώην σχεδιαστής της GM. Τα ακριβή του λόγια ήταν: « Eίναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν όλοι σε μια τόσο μεγάλη εταιρεία την σημασία της σχεδίασης σαν μέσο στρατηγικής και διαφοροποίησης. Η Apple το καταλαβαίνει αυτό. Ο Τοyoda το καταλαβαίνει επίσης και έδωσε την δυνατότητα στους σχεδιαστές του να είναι όσο πιο δημιουργικοί γίνεται.»
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις