Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Το πρώτο «δείγμα γραφής» της Opel υπό την σκέπη του Group PSA είναι το νέο Crossland X, που εμφανισιακά είναι μοντέρνο και προσελκύει εύκολα τα βλέμματα.

Ποιότητα και συναρμογή στα γνώριμα «Opel» επίπεδα, με high-tech εμφάνιση για το εσωτερικό. Η εργονομία με στοιχεία από Group PSA χρειάζεται λίγη εξοικείωση.

O κινητήρας των 99 ίππων δίνει περισσότερη έμφαση στην οικονομική και αθόρυβη λειτουργία, εις βάρος όμως των επιδόσεων που έιναι οριακές.

Πολύ καλό και υποδειγματικά σταθερό στο δρόμο το Crossland, με χαρακτηριστική ευελιξία στο αστικό πριβάλλον.

Opel Crossland X 1,6 Ecotec D

3/10/2017

Διασταύρωση δύο κόσμων - Συνδυάζοντας επιτυχημένα στοιχεία πολυχρηστικού και Crossover, η Opel μετά την εξαγορά της από τoν όμιλο PSA, παρουσιάζει το Crossland X, την διασταύρωση των δύο κατηγοριών. Πόσο καλό είναι;

Το Crossland X είναι το πρώτο δείγμα γραφής της συνεργασίας της Opel με τον όμιλο PSA, βασισμένο στην πλατφόρμα PF1. Πρόκειται για ένα πολυχρηστικό με crossover στοιχεία αυτοκίνητο (αστικό crossover) το οποίο δεν προσφέρεται με 4κίνηση, αντίθετα με το πιο SUV, Μokka X. Η τιμή του ξεκινά από τα 19.900 ευρώ σε diesel εκδόσεις, τιμές που βρίσκονται στα επίπεδα του ανταγωνισμού και δικαιολογούνται από τον πλούσιο εξοπλισμό αλλά και το σύστημα Opel OnStar.

Εμφάνιση: Πολυμορφικό crossover 
Ένα κράμα Adam και Mokka είναι εμφανισιακά το Crossland X, ιδιαίτερα μοντέρνο στην εμφάνισή του. Το τρικ της αιωρούμενης οροφής κλέβει την παράσταση, ενώ το εμπρός μέρος εμπνέει τον απαραίτητο δυναμισμό. Την ταυτότητα crossover, η οποία σημειώνει τόσο μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, με τα στοιχεία πολυχρηστικότητας, καταφέρνει να συνδυάσει η Opel, με τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες της κυρίως στο πίσω μέρος. 

Κινητήρας-Επιδόσεις: Ράθυμος αλλά οικονομικός
O κινητήρας είναι ο γνωστός μας από άλλες εφαρμογές του ομίλου, 1.600άρης BlueHDi (Εcotec D εδώ) o oποίος αποδίδει 99 ίππους και 254 Nm ροπής. Ο κινητήρας αυτός παρά το ελαφρύ αμάξωμα (1.289 κιλά), αποδεικνύεται κάπως ράθυμος, ειδικά για τις υπεραστικές ανάγκες του μοντέλου, αφού στην περιοχή κάτω από τις 2.000 σ.α.λ., ο οδηγός θα αναζητά τον επιλογέα, αν θελήσει να κινηθεί γρήγορα. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά οδηγεί στην χαμηλή κατανάλωσή του Crossland X, που κυμαίνεται στα 5,8 λίτρα σε πραγματικές συνθήκες, ενώ ο κινητήρας έχει ένα μεγάλο ατού, αυτό της αθόρυβης λειτουργίας. 

Eσωτερικό: Eυχάριστο και ποιοτικό 
Χαρακτηριστικά «Opel» από...μέσα είναι το Crossland X, με την σχεδιαστική ταυτότητα, την high tech εικόνα, αλλά και την υψηλότατη ποιότητα που την χαρακτηρίζει. Το ταμπλό έχει στιβαρή κατασκευή και μαλακά υλκά, παρουσιάζει πολύ υψηλό επίπεδο φινιρίσματος, ενώ στην μέση δεσπόζει η έγχρωμη οθόνη αφής του συστήματος infotainment IntelliLink, που προέρχεται από τα μοντέλα του ομίλου PSA. Η θέση οδήγησης είναι άνετη και ο οδηγός θα βρει εύκολα την ιδανική θέση, ενώ η εργονομία ίσως απαιτήσει λίγο χρόνο εξοικείωσης, επειδή συνδυάζει στοιχεία τόσο από Opel όσο και από PSA. 

Χώροι: Ευρύχωρο και πρακτικό
Υπεράνω κριτικής για τα δεδομένα της κατηγορίας είναι οι χώροι του Crossland X, με πρακτικότητα που πραγματικά ξεχωρίζει. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, το συρόμενο πίσω κάθισμα, το οποίο δεν θα στριμώξει τους επιβάτες ακόμη και αν ρυθμιστεί τέρμα εμπρός. Χάρη σε αυτό, ο χώρος αποσκευών μπορεί να φτάσει τα 520 λίτρα, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν πολλές θήκες για μικροαντικείμενα. 

Oδική συμπεριφορά: Συμπαγές στο δρόμο και ικανό για περισσότερα 
Η υποδειγματική σταθερότητα είναι το πρώτο στοιχείο που ξεχωρίζει, στον οδηγικό χαρακτήρα του Crossland X. Οι σχετικά σφιχτές αναρτήσεις του εξασφαλίζουν ουδέτερη συμπεριφορά και περιορίζουν τις κλίσεις στις στροφές, απορροφώντας συνάμα αποτελεσματικά τις οδικές ανωμαλίες, που μόνο αν είναι έντονες γίνονται αισθητές. Τιμόνι και φρένα συμμαχούν με τις αναρτήσεις, με καλή αίσθηση στον οδηγό και αποτελεσματική ισχύ αντίστοιχα, ενώ στην πόλη το μοντέλο της Opel παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευέλικτο. 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις