Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

VW Beetle: 4 «ξέρατε ότι» για το διασημότερο αυτοκίνητο

12/10/2020

Η Volkswagen μπορεί να σταμάτησε οριστικά την κυκλοφορία του Σκαραβαίου, αλλά θα αποτελεί πάντα το πιο διάσημο αυτοκίνητο στον κόσμο. Εμείς σου παρουσιάζουμε 4 «ξέρατε ότι» για τον «Θρύλο» της αυτοκίνησης, που πρέπει να ξέρεις.

Η αρχική έμπνευση για τη δημιουργία του «Σκαραβαίου» χρονολογείται πίσω στο 1931 όταν ο Ferdinand Porsche και ο Zundapp δημιούργησαν την Porsche Type 12 ή «Auto fur Jedermann», δηλαδή «αυτοκίνητο για τον καθένα».
Στα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του μάλιστα το παρατσούκλι του οχήματος δεν ήταν το Beetle αλλά το Volkswagen καθώς αυτό σήμαινε «Αυτοκίνητο για τον άνθρωπο» πράγμα στο οποίο συνετέλεσε και ο Χίτλερ.


 
Η σχέση με τον Χίτλερ
Το 1933 όταν ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας και χτίζοντας τη ναζιστική του κυβέρνηση, ζήτησε από την Porsche να δημιουργήσει ένα απλό οικογενειακό αυτοκίνητο που να είχε θέσεις για 2 ενήλικες, 2 παιδιά, χώρο για αποσκευές και να δύναται να φτάσει τα 100km/h.  Σχεδιάστηκε λοιπόν το Porsche Type 60 το οποίο αργότερα βαφτίστηκε KdF-Wagen (Kommandeurwagen) αποτελώντας το επίσημο όχημα του τρίτου ράιχ.
 
Πότε «βαφτίστηκε» Beetle
Μπορεί η περιπέτεια του μοντέλου να ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 30 εντούτοις το όνομα Beetle κατεγράφη σε περιοδικό γύρω στο 1958 όταν για πρώτη φορά η έκδοση μιας φυλλάδας αυτοκινήτου εμπνεόμενη από το περίεργο σχήμα του οχήματος το βάφτισε Beetle. Για πρώτη φορά η αυτοκινητοβιομηχανία το ονόμασε Beetle σε δημοσιεύσεις της κατά το 1967 ενώ από το 1969 ξεκίνησε η συστηματική χρήση της ονομασίας και η απόλυτη εδραίωσή του.


 
Το πρώτο τέλος
Μέχρι το 2002, 21 εκατομμύρια «Σκαραβαίοι» είχαν παραχθεί αλλά κατά το 2003 η ετήσια παραγωγή έπεσε πια στις 30.000 αυτοκίνητα. Τον Ιούνιο του 2003 η Volkswagen ανακοίνωσε την παύση παραγωγής της πρώτης γενιάς VW Beetle κάτι που φαινόταν επιβεβλημένο μετά τη ραγδαία πτώση των πωλήσεων. 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις