Renault 4 E-Tech: Οδηγούμε το επόμενο γαλλικό ρετρό
Οδηγούμε το Renault 4 E-Tech
Τεχνολογικά σύγχρονο εσωτερικό και πορτ μπαγκάζ 420 λίτρων
Αποκλειστικά ηλεκτρικό με 120 και 150 ίππους
Σταθερότητα και ισορροπία με ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων
Ρετρό εμφάνιση, αλλά φουτουριστικές φιλοδοξίες
Η Renault έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει το μέλλον μέσα από ρετρό φακούς. Η αναβίωση του Renault 5 ήταν ένα πρώτο βήμα που τότε φάνηκε περισσότερο ως μια άσκηση νοσταλγίας, ένα αυτοκίνητο περισσότερο για την ικανοποίηση του λάτρη του παρελθόντος παρά για επιτυχία στη γραμμή παραγωγής. Κι όμως, τελικά δεν αποδείχθηκε μεμονωμένη περίπτωση. Το Renault 4 επιστρέφει επίσης και, παρά τη σύνδεση που φέρνει με τον παλιό καλό καιρό, είναι ένα αποκλειστικά ηλεκτρικό αυτοκίνητο με σαφή προσανατολισμό στο αύριο. Η πορεία των Γάλλων περνά ξανά από το 1970, αλλά η κατάληξη δεν παύει να είναι το 2030.
Προς τιμήν του κατασκευαστή, η αναβίωση δεν περιορίζεται μόνο στον ονομαστικό τομέα. Ίσως ακόμα περισσότερο από το 5, το Renault 4 E-Tech φέρει ξεκάθαρα και υπερήφανα τα χαρακτηριστικά του μακρινού προγόνου του (η παραγωγή του αυθεντικού 4 είχε ξεκινήσει το 1961), τυλιγμένα βεβαίως με σύγχρονη κορδέλα. Σχεδόν κάθετη μάσκα, μικρή κλίση στην ουρά και ελαφρύ «φούσκωμα» κάτω από το πίσω παρμπρίζ, στρογγυλοί προβολείς μπροστά με ενιαία γρίλια, μικρό τρίτο παράθυρο, τα στοιχεία είναι εκεί και η συγγένεια φανερή. Θα υπάρχει μάλιστα και έκδοση με ηλεκτρικά αναδιπλούμενη οροφή (με πόρτες όμως), για όσους νοσταλγούν το ανοιχτό Plein Air.
Τα χρόνια και οι ανάγκες της εποχής έχουν βέβαια φέρει μια μεγέθυνση σε όλες τις διαστάσεις, τοποθετώντας το νέο Renault 4 ανάμεσα στα Clio και Captur από πλευράς μήκους (4,14 μέτρα), ενώ το ύψος των 1,57 μέτρων τονίζει τη μετάβαση από τον πρώιμο hatchback χαρακτήρα του «παλιού» σε αυτόν ενός μοντέρνου crossover.
Τεχνολογικά σύγχρονο εσωτερικό και πορτ μπαγκάζ 420 λίτρων
Το ρετρό σταματά όταν ανοίγουν οι πόρτες, καθώς το εσωτερικό του Renault 4 φωνάζει 2025, χωρίς ιδιορρυθμίες και throwbacks. Ψηφιακός πίνακας οργάνων που ξεκινά από τις 7 ίντσες στη βασική έκδοση και φτάνει έως τις 10,1 σε υψηλότερα επίπεδα εξοπλισμού, οθόνη 10 ιντσών για το infotainment, δυνατότητα σύνδεσης με κινητό, φωνητικές εντολές με αναγνώριση από ChatGPT και πάσης φύσεως συστήματα υποβοήθησης συνθέτουν ένα σύγχρονο και πρακτικό περιβάλλον για την καθημερινή οδήγηση.
Το εσωτερικό είναι επίσης αρκετά ευρύχωρο για το μέγεθος του αυτοκινήτου, ποιοτικό, άνετο και με καλή διαρρύθμιση χάρη και στο μεταξόνιο των 2,62 μέτρων. Οι μικρές πίσω πόρτες μπορεί να δυσκολέψουν λίγο την είσοδο, αλλά ο επιβάτης θα βολευτεί μια χαρά στα καθίσματα όταν βρεθεί μέσα. Η αξιοποίηση των χώρων φέρνει επίσης έναν εξαιρετικό για την κατηγορία χώρο αποσκευών 420 λίτρων, που όχι μόνο περιλαμβάνει επιπλέον ντουλαπάκι στο πάτωμα και μπορεί να μεγαλώσει με αναδίπλωση των καθισμάτων, αλλά διαθέτει και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης που θα ζήλευαν κάποια station wagon.
Αποκλειστικά ηλεκτρικό με 120 και 150 ίππους
Μηχανικά, το Renault 4 E-Tech βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-BEV, που χρησιμοποιείται ήδη από το 5 και θα δούμε σύντομα στο Twingo, καθώς και στο Nissan Micra. Εδώ προσφέρει δύο επιλογές μπαταριών, μία των 40 και μία των 52 kWh, με απόδοση 122 και 150 ίππους αντίστοιχα και επιτάχυνση 0-100 στα 8,2 δευτερόλεπτα με την τελευταία.
Η Renault υπόσχεται αυτονομία λίγο πάνω από 300 χιλιόμετρα για τη μικρή και άνω των 400 για τη μεγάλη μπαταρία, με δυνατότητα φόρτισης στα 100 kW (11 kW σε AC) και 30 λεπτά χρόνο ταχυφόρτισης. Το σύνολο διαθέτει επίσης αντλία θερμότητας και μπορεί να υποστηρίξει αμφίδρομη φόρτιση.
Σταθερότητα και ισορροπία με ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων
Στο δρόμο, το μεγαλύτερο ατού του Renault 4 E-Tech είναι η σταθερότητα, που ειδικά στις στροφές εντυπωσιάζει. Αρωγοί σε αυτό είναι οι σχετικά μεγάλοι τροχοί των 18 ιντσών, η καλή τοποθέτηση της μπαταρίας στο πάτωμα και η διατήρηση του βάρους σε λογικά επίπεδα, γύρω στον 1,5 τόνο.
Το ακριβές τιμόνι βοηθά σε αυτήν την ισορροπία, ενώ στις κλίσεις του αμαξώματος σημαντικό ρόλο παίζει και η ασυνήθιστη για την κατηγορία ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα (μπροστά είναι τα γνωστά από τα Clio και Captur γόνατα ΜακΦέρσον). Η αρχιτεκτονική αυτή κάνει και καλή απόσβεση κραδασμών στις περισσότερες ανωμαλίες του δρόμου, αν και πιο μικρά, αλλά απότομα εμπόδια θα τραντάξουν πιο αισθητά την καμπίνα.
Το Renault 4 δεν είναι σπορ αυτοκίνητο, αλλά η δύναμη που διαθέτει μεταφράζεται σε 245 ηλεκτρικά Nm (225 για την μπαταρία των 40 kWh), επαρκή για σχετικά σβέλτη και οδήγηση, χάρη και σε αυτήν του τη σταθερότητα που δίνει στον οδηγό περισσότερη αυτοπεποίθηση όταν στρίβει.
Είναι και προσιτό στο μέσο οδηγό; Δεν έχουμε ακόμα τιμές για την Ελλάδα (όπου θα έρθει σύντομα), αλλά για ευρωπαϊκές αγορές το κόστος του νέου EV ξεκινά από λίγο κάτω από τα 30.000 ευρώ, πριν συνυπολογιστούν επιδοτήσεις και προγράμματα ηλεκτροκίνησης. Αυτό συμβαδίζει και με την τιμή του ελαφρώς μικρότερου Renault 5, που στην Ελλάδα ξεκινά από τα 26.900 ευρώ, οπότε αναμένετε κάτι παραπάνω για το 4 και κρίνετε.