Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Πως λειτουργεί ένα Ηλεκτρικό αυτοκίνητο?

Διαβάστηκε από 10508 αναγνώστες - 24/11/2020

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν προκαλέσει την μεγαλύτερη επανάσταση στον χώρο του αυτοκινήτου, παγκοσμίως. Η εντυπωσιακή και πρωτοποριακή τους τεχνολογία και η ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα τους, κερδίζουν έδαφος κάθε μέρα στην αγορά. Πως όμως λειτουργεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο?

Με τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα ρύπων, έχει γίνει απαραίτητο για τους ανθρώπους αλλά και τις βιομηχανίες, να χρησιμοποιήσουν καθαρότερες μορφές ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, να παρουσιάζονται από όλες τις φίρμες. Ο αριθμός των ταξινομήσεων χρόνο με το χρόνο είναι σταθερά ανοδικός και όλο και περισσότεροι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι πολύ αποδοτικά και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι καθαρότερο περιβάλλον και οικονομία χρημάτων για τους ιδιοκτήτες τους.
 
Τα 3 κύρια μέρη του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι, ο ηλεκτροκινητήρας, ο ελεγκτής και η μπαταρία. Όταν ενεργοποιείτε το αυτοκίνητο, ο ελεγκτής λαμβάνει ενέργεια από την μπαταρία και την μεταφέρει στον ηλεκτροκινητήρα. Πριν περάσει το ρεύμα στο μοτέρ, ο ελεγκτής μετατρέπει τα 300V DC σε μέγιστη 240V AC, που είναι κατάλληλα για τον ηλεκτροκινητήρα. Ο ηλεκτρικός κινητήρας στη συνέχεια μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική ενέργεια, και κινεί το αυτοκίνητο. Ο ελεγκτής, ως διακινητής ισχύος της μπαταρίας, δίνει τη δύναμη στον κινητήρα. Μεταβλητά ποτενσιόμετρα συνδέονται μεταξύ, του επιταχυντή και του ελεγκτή, τα οποία βοηθούν τον ελεγκτή, να καταλάβει πόση δύναμη πρέπει να προσφέρει. Όταν απελευθερωθεί ο επιταχυντής, αποδίδει 0V και όταν πιέζεται πλήρως, δίνει την μέγιστη απόδοση του.


 
Μπαταρίες
Τα αυτοκίνητα με ηλεκτροκίνηση παίρνουν ισχύ από τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Σκοπός τους είναι να αποθηκεύουν ενέργεια που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του οχήματος. Υπάρχουν 3 διαφορετικές κατηγορίες μπαταριών:
 
- Μπαταρίες ιόντων λιθίου: Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου προσφέρουν επιπλέον απόδοση, εύρος τιμών και φέρουν υψηλότερη τιμή. Είναι ελαφρύτερα από το μόλυβδο οξύ και το μέταλλο νικελίου. Αυτές είναι οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση δεδομένων σε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή έξυπνο τηλέφωνο.
 
- Μπαταρία από μόλυβδο: Οι μπαταρίες αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς, φθηνότερες και 97% ανακυκλώσιμες.
 
- Μπαταρίες νικελίου υβριδίου μετάλλου: Κοστίζουν πολύ περισσότερο από του μολύβδου, αλλά παρέχουν υψηλότερη και καλύτερη απόδοση.
 
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν την δυνατότητα ανάκτησης ενέργειας. Αν πατήσετε φρένο κατά την διάρκεια της κίνησης του, η μπαταρία σας θα φορτιστεί. Αυτό είναι το φαινόμενο το ονομάζουμε, φρενάρισμα αναγεννητικής και μπορεί να ανακτήσει έως και το 15% της χρησιμοποιούμενης ενέργειας της μπαταρίας. Μπορεί αυτό βέβαια να είναι πολύ ευρηματικό, αλλά δεν αρκεί για να επαναφορτιστεί πλήρως η μπαταρία σας. Ουσιαστικά λοιπόν, σας βοηθά ώστε να επεκτείνετε την απόσταση που μπορείτε να οδηγήσετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο.

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις