Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
5 φωτογραφίες »

Αποπαγωτικά παρμπρίζ: Ποια είναι και πώς λειτουργούν;

26/11/2020

Ο πάγος στο παρμπρίζ και τα παράθυρα του αυτοκινήτου μπορεί να απομακρυνθεί πολύ εύκολα. Όχι, δεν είναι λύση το ξύσιμο. Αντιθέτως, υπάρχουν κατάλληλα αποπαγωτικά σπρέι που κάνουν την δουλειά αποτελεσματικά.

Ξυπνάτε πολύ πρωί για την δουλειά βλέπετε πάγο και... σταλακτίτες στο παρμπρίζ σας; Η κρυστάλλωση στο παρμπρίζ και τα τζάμια του αυτοκινήτου δεν είναι φαινόμενο το οποίο συναντούν μόνο όσοι ζουν σε ορεινές περιοχές. Ακόμη και αν δεν είμαστε συνηθισμένοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, οι περιοδικές χαμηλές θερμοκρασίες ίσως δημιουργήσουν μία τέτοια κρούστα πάγου, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
 
Αν υπάρχει η προστασία και ασφάλεια του γκαράζ, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται πριν καν δημιουργηθεί. Επειδή όμως το συγκεκριμένο πλεονέκτημα δεν υπάρχει για όλους, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι κάνουμε στην περιπτώσεις που τα τζάμια του αυτοκινήτου μας παγώσουν.


 
Η προστασία των αντιπαγωτικών σπρέι
Η πρώτη σκέψη στο μυαλό μας είναι να ξύσουμε τον πάγο κάτι που προφανώς δεν είναι η ενδεδειγμένη επιλογή, διότι ίσως γδάρουμε το γυαλί. Ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση χημικών σκευασμάτων κατάλληλων για την ξεπάγωμα, των περίφημων αποπαγωτικών σπρέι. Η δουλειά τους είναι απλή και άμεση. Ψεκάζουμε στο παρμπρίζ και τα παράθυρα τα οποία ξεπαγώνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι αλκοόλες διαφορετικής ποσότητας που περιέρχουν διασφαλίζουν ότι το γυαλί αποψύχεται γρήγορα και προστατεύεται από τον παγετό για την επόμενη ώρα.
 
Για να αντιληφθούμε αν ένα αντιπαγωτικό σπρέι πρέπει να γνωρίζουμε συγκεκριμένες πληροφορίες, τις οποίες η Auto Bild μάς παραθέτει ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Το πιο σημαντικό κριτήριο είναι πως το σπρέι πρέπει να αποτελείται από κατάλληλη αναλογία συστατικών. Δεν πρέπει να εξατμίζονται πολύ γρήγορα, έτσι ώστε το νερό να μην παγώνει πάλι και να προκαλείται υγρή κρυστάλλωση στο τζάμι. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, αντιψυκτικά μέσα όπως γλυκόλη ή γλυκερίνη προστίθενται στα προϊόντα των σπρέι. Εάν, ωστόσο, η συγκέντρωση τέτοιων ουσιών είναι πολύ υψηλή, αυτά με τη σειρά τους μπορούν να αφήσουν μικρογρατζουνιές στο τζάμι.


 
Οι κίνδυνοι και ο τρόπος δράσης τους
Κατά κανόνα, τα αποπαγωτικά σπρέι που είναι ειδικά σχεδιασμένα για παράθυρα αυτοκινήτων δεν είναι επιβλαβή για το αυτοκίνητο. Ωστόσο, ενδεχομένως κάποια προϊόντα να φθείρουν το χρώμα ή πλαστικά μέρη. Είναι επομένως καλύτερο να μάθετε εκ των προτέρων ποια προϊόντα είναι ποιοτικά και ασφαλή για την κρυστάλλωση παρμπρίζ και παραθύρων.
 
Πρέπει να θυμάστε, όμως, ότι τα σπρέι αποπάγωσης είναι πολύ επιβλαβή για τον άνθρωπο - τουλάχιστον σε περίπτωση κατάποσης μέρους της ουσίας. Το αντιψυκτικό που περιέχεται μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δηλητηρίαση. Επομένως, τα προϊόντα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά.


 
Το κύριο συστατικό των σπρέι είναι η αλκοόλη. Εφόσον έχει σημαντικά χαμηλότερο σημείο πήξης από το νερό, καταφέρνει να ξεπαγώνει το παγωμένο παράθυρο μέσα σε δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απόψυξης, η όποια θερμότητα εξάγεται στο περιβάλλον και το τζάμι γίνεται ακόμη πιο κρύο. Τα σπρέι περιέχουν επίσης αντιψυκτικό έτσι ώστε να μην παγώσει ξανά αμέσως. Σε αντίθεση με το αλκοόλ, το οποίο εξατμίζεται πολύ γρήγορα, αυτές οι ουσίες παραμένουν λίγο περισσότερο στο παράθυρο δεν επιτρέπουν να ξαναπαγώσει, τουλάχιστον όχι άμεσα.
 
Πριν βάλετε μπροστά το αυτοκίνητο, πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς ο πάγος από το παρμπρίζ και τα μπροστινά παράθυρα οδηγού και συνοδηγού.  Για λόγους ασφαλείας, τα αναφερόμενα παράθυρα θα πρέπει πάντα να είναι πλήρως αποπαγωμένα, διαφορετικά το οπτικό πεδίο του οδηγού είναι πολύ περιορισμένο.
 
Τι ισχύει με το υγρό υαλοκαθαριστήρων
Γενικότερα, στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα του ενός είδη υγρών υαλοκαθαριστήρων. Όσοι μένουν σε ορεινές περιοχές που συχνά οι θερμοκρασίες πλησιάζουν ή πέφτουν υπό του μηδενός, είναι προτιμότερο να επιλέξουν υγρό χειμερινής χρήσης το οποίο επίσης περιέχει ποσοστό αλκοόλης. Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε υγρό ανθεκτικό στις συγκεκριμένες συνθήκες, ενδέχεται η πτώση της θερμοκρασίας να προκαλέσει ζημιές τόσο στο δοχείο όσο και στα σωληνάκια, καθώς σε ορισμένα σημεία που δεν υπάρχει ευθεία αλλά καμπύλη ροή, ίσως αποθηκευτεί και παγώσει νερό.
 


Εάν αγοράσετε το χειμερινό καθαριστικό παρμπρίζ ως συμπύκνωμα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή αναλογία ανάμειξης με νερό. Εάν προστεθεί πάρα πολύ συμπύκνωμα ή γεμίσει χωρίς το σύστημα καθαρισμού χωρίς να έχει διαλυθεί, ο καθαρισμός θα είναι ελαττωματικός (γραμμές υγρού θα «κάθονται» στο παρμπρίζ χωρίς να φεύγουν). Ωστόσο, όταν αναμειγνύεται σωστά, τα συμπυκνώματα είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα έτοιμα καθαριστικά.
 
Στην αγορά κυκλοφορεί επίσης καλοκαιρινό υγρό, το οποίο αν και δεν είναι ανθεκτικό σε ακραίες καιρικές συνθήκες καθαρίζει απολεσματικότερα οργανικούς ρύπους που συναντάμε σε πιο ζεστό κλίμα.  Όσον αφορά, τέλος, το υγρό υαλοκαθαριστήρων για όλο τον χρόνο, συνήθως πρόκειτα για συμπύκνωμα. Την χειμερινή περίοδο χρησιμοποιείται δίχως αραίωση ενώ το καλοκαίρι το αραιώνουμε σε αναλογία 1:10 με αποσταγμένο νερό.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις