Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
7 φωτογραφίες »

Μπεκ ψεκασμού: Χρήσιμες συμβουλές για κάθε πρόβλημα

Διαβάστηκε από 16197 αναγνώστες - 30/10/2020

Πώς γίνεται ο ψεκασμός του καυσίμου στο θάλαμο καύσης του κινητήρα; Τι συνεπάγεται μία δυσλειτουργία στα μπεκ; Τα ερωτήματα που τέθηκαν και πολλά ακόμη παίρνουν απαντήσεις και ξεκαθαρίζουν τα πάντα σχετικά με το σύστημα έγχυσης καυσίμου.

Οι εγχυτήρες καυσίμου, γνωστοί και ως μπεκ ή ακροφύσια εγχύσεων, είναι εξαρτήματα που επιτελούν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία ενός αυτοκινήτου. Ουσιαστικά, πρόκειται για το τελευταίο τμήμα του συστήματος τροφοδοσίας του κινητήρα. Τα μπεκ δίνουν στον κινητήρα τη σωστή δόση καυσίμου πριν από κάθε κύκλο καύσης. Ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται σε κινητήρα βενζίνης ή diesel, τα ακροφύσια ψεκασμού του καυσίμου είναι αρκετά ευάλωτα σε πιθανές φθορές. Πριν ωστόσο φτάσουμε στο σημείο μίας ζημιάς, απαραίτητο είναι να γνωρίσουμε τα μπεκ και το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας τους με πιο λεπτομερή τρόπο.


 
Οφέλη από την έγχυση καυσίμου
Στο παρελθόν τα μπεκ λειτουργούσαν με μηχανικό τρόπο. Εκείνα τα εξαρτήματα έχουν αντικατασταθεί την σύγχρονη εποχή από ηλεκτρονικά ελεγχόμενες ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που έχουν γίνει πραγματικά όργανα ακριβείας.
 
Τα ακροφύσια είναι συνδεδεμένα με άλλα εξαρτήματα και αισθητήρες που σχετίζονται με την καύση μέσω της μονάδας ελέγχου κινητήρα (control system). Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η έγχυση βενζίνης αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό το καρμπυρατέρ (εξαερωτήρα) επειδή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Η σημαντικότερη αναβάθμιση σχετίζεται με την μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, διότι σε σύγκριση με τα σύγχρονα συστήματα ψεκασμού, τα καρμπυρατέρ κατά κάποιο τρόπο αποδίδουν ως... δοχεία ποτίσματος, είναι δηλαδή αρκετά μακριά από τις τεχνολογικές απαιτήσεις και εξελίξεις ειδικά όσον αφορά την ακρίβεια. Επιπλέον, με την έγχυση βενζίνης καθιερώθηκε η χρήση ρυθμιζόμενου καταλυτικού μετατροπέα και επομένως η ευθύνη για περιορισμό εκπομπής ρύπων και για καθαρότερα καυσαέρια επιμερίζεται για πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα.
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις