Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
5 φωτογραφίες »

Τα 8 λάθη που κάνουμε όταν γυαλίζουμε το αυτοκίνητο

4/6/2021

Πας για καλό και μπορεί να κάνεις ζημιά! Μπορούμε να γυαλίσουμε και μόνοι μας το αυτοκίνητό μας, αρκεί να προσέχουμε και να μην κάνουμε ένα από τα παρακάτω λάθη, τα οποία θα προκαλέσουν ζημιά στο χρώμα. Εσείς εμπιστεύεστε τον εαυτό σας για αυτή τη διαδικασία;

Όταν γυαλίζουμε το αυτοκίνητό μας, επαναφέρουμε το χρώμα στην αρχική, λαμπερή του κατάσταση. Παρόλο που υπάρχουν εξειδικευμένα καταστήματα που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να περιποιηθούν και να φροντίσουν μόνοι τους το αγαπημένο τους όχημα. Αυτή η διαδικασία εγκυμονεί ορισμένα λάθη, τα οποία, αν γίνουν, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο, αφού προκαλούν ζημιά στο χρώμα του αυτοκινήτου.
Αναλύουμε τα 8 λάθη που απαγορεύεται να κάνουμε όταν γυαλίζουμε το χρώμα του οχήματός μας.

1) Επιλέγουμε επαγγελματικό αλοιφαδόρο
Το γυάλισμα με μηχάνημα δεν είναι για αρχάριους! Αν δεν έχουμε εντρυφήσει αρκετά στην «τέχνη» του γυαλίσματος, μπορούμε να κάνουμε συχνά λάθη. Το ιδανικό για κάποιον νέο στο χώρο είναι το γυάλισμα με το χέρι. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε μηχάνημα, καλύτερα να επιλέξετε έναν έκκεντρο αλοιφαδόρο, ο οποίος είναι πιο «φιλικός» για κάποιον ερασιτέχνη που ξεκινά τα πρώτα του βήματα στον κόσμο του detailing, αφού «συγχωρεί» λάθη. Η συγκεκριμένη συσκευή κάνει ελλειπτική κίνηση και δεν αφαιρεί μεγάλη ποσότητα από το βερνίκι. Οι περιστροφικοί αλοιφαδόροι που κάνουν κυκλική περιστροφή, απευθύνονται σε επαγγελματίες και γενικότερα πιο έμπειρους, αφού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί, σε βαθμό που υπάρχει κίνδυνος για το χρώμα από λάθος χρήση.

2) Κρατάμε λάθος τον αλοιφαδόρο
Όταν χρησιμοποιούμε αλοιφαδόρο, η επίδραση της λείανσης είναι πιο μεγάλη στην άκρη του τριβείου σε σχέση με το κέντρο του. Έτσι, αν κρατάμε τον αλοιφαδόρο υπό γωνία, αφαιρούμε μεγαλύτερη στρώση από το βερνίκι ή τη μπογιά, ενώ παράλληλα προκαλούμε αύξηση της θερμοκρασίας. Επίσης, αν δεν εφαρμόζουμε την ίδια πίεση παντού, ή αν κάνουμε ακανόνιστες κινήσεις, προκαλούμε σημάδια στη βαφή που ονομάζονται «ολογράμματα». Γι αυτό το λόγο απαιτείται η πλήρης συγκέντρωση κατά τη διάρκεια του γυαλίσματος.



3) Χρησιμοποιούμε αλοιφαδόρο με αλοιφή για γυάλισμα στο χέρι
Οι αλοιφές που προορίζονται για χρήση με αλοιφαδόρο είναι διαφορετικές από αυτές που είναι κατάλληλες για γυάλισμα με το χέρι. Οι δεύτερες είναι κατά κανόνα πιο «χοντρές» και είναι πιο τραχείς στην υφή. Αν χρησιμοποιηθούν με μηχάνημα, τότε υπάρχει μεγάλο ρίσκο πρόκλησης ζημιάς λόγω αυξημένης θερμότητας, εξαιτίας της ταχύτητας. Παράλληλα, αφαιρείται μεγαλύτερη στρώση από το βερνίκι του χρώματος.
Οι αλοιφές που είναι κατάλληλες για μηχανήματα, είναι πιο «λεπτές» και λιγότερο «άγριες», μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ζημιάς.

4) Γυαλίζουμε στον ήλιο
Φανταστείτε μία καλοκαιρινή ημέρα, όπου περιποιείστε και γυαλίζετε το αυτοκίνητό σας κάτω από τον ήλιο. Ακούγεται ονειρικό, σωστά;
Αυτό το σενάριο μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε εφιάλτη, αφού οι ακτίνες του ήλιου ζεσταίνουν το αμάξωμα, και ως αποτέλεσμα ξεραίνεται η αλοιφή, η οποία πλέον αφήνει υπολείμματα όταν αφαιρείται, τα οποία στη χειρότερη περίπτωση μπορούν να βλάψουν το χρώμα. Για αυτό το λόγο, πρέπει πάντα να βρείτε έναν χώρο εργασίας υπό σκιά.
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις