Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Πως ένας κινητήρας 10 κιλών προσφέρει 300 ίππους?

Διαβάστηκε από 42056 αναγνώστες - 20/11/2020

Ένας νέος ηλεκτροκινητήρας με προέλευση την Αγγλία στοχεύει σε απόδοση 300 ίππων και ταυτόχρονα πολύ χαμηλού βάρους. Διαβάστε όλες τις πληροφορίες.

Η Equipmake από το Νόριτς, εργάζεται πάνω σε ένα νέο, ιδιαίτερα ελαφρύ ηλεκτροκινητήρα. Ο επονομαζόμενος «Ampere» στοχεύει σε μια απόδοση 300 ίππων και βάρος μόλις 10 κιλών όταν θα λανσαριστεί. Αυτό σημαίνει μια ειδική απόδοση 22 kW (30 ίπποι) για κάθε κιλό βάρους του, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια τη φίρμα είναι τέσσερις φορές υψηλότερη αναλογία έναντι των συνηθισμένων ηλεκτροκινητήρων. 
Η τρισδιάστατη εκτύπωση ρίχνει το βάρος
Το τόσο χαμηλό βάρος του Ampere επιτυγχάνεται χάρη στην τεχνολογά τρισδιάστατης εκτύπωσης από την εταιρεία Hieta. Τα διάφορα τμήματα του ηλεκτροκινητήρα δεν σμιλεύονται αλλά περισσότερο ακολουθούν μια διαδικασία χύτευσης μιας ρητίνης από μέταλλο.

Αυτό επιτρέπει τη δημουργία τμημάτων με πολύ λεπτά τοιχώματα, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν πολύ στην απομάκρυνση της θερμότητας αλλά μειώνουν κιόλας δραστικά τη μάζα του μετάλλου που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Θα χρειάζεται βέβαια και έξτρα ψύξη προκειμένου να φτάσει η απόδοση τα 220 kW (300 ίπποι). 


 
Ακτινωτή διάταξη για καλύτερη ψύξη 
Επιπλέον, οι Βρετανοί χρησιμοποιούν και μια λεγόμενη ακτινωτή τεχνική. Αυτό σημαίνει ότι, οι μαγνήτες μέσα στο ρότορα του ηλεκτροκινητήρα έχουν μια ακτινωτή διάταξη, η οποία επιτρέπει καλύτερη ψύξη από ότι έχουν τα μοτέρ με συμβατική διάταξη. Προς το παρόν, το νέο αυτό μοτέρ παραμένει ένα concept, μια μελέτη. Τα πρώτα πρωτότυπα σχεδιάζονται να μπουν σε φάση δοκιμής μέσα στο επόμενο 12μηνο. 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις