Έχετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο και θέλετε να το φορτίσετε χρησιμοποιώντας απλή, οικιακή πρίζα; Αυτό εγκυμονεί κινδύνους, και υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε, πρώτα για την ασφάλειά σας, και έπειτα για να προλάβετε πιθανές ζημιές.
Η νέα, παγκόσμια τάση στην αυτοκίνηση είναι φυσικά τα ηλεκτρικά οχήματα. Ενώ έχουν γίνει άλματα εξέλιξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το δίκτυο φόρτισης των EV δεν πλησιάζει σε κανένα βαθμό το αντίστοιχο δίκτυο πρατηρίων ανεφοδιασμού των μοντέλων με συμβατικούς κινητήρες. Εκτός αυτού, δεν έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάποιον ταχυφορτιστή Wallbox εγκατεστημένο στη θέση στάθμευσής τους, προκειμένου να φορτίζουν τη μπαταρία του οχήματός τους.
Έτσι, ως τελευταία εναλλακτική, μένει η φόρτιση σε οικιακή πρίζα, η οποία εγκυμονεί κινδύνους, αφού κατά τη διάρκεια αυτής οι ηλεκτρολογικές γραμμές του κτηρίου υπερφορτώνονται. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Στη χειρότερη, η καλωδίωση υπερθερμαίνεται, και μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.
Η AUTO BILD αναλύει τους κινδύνους της χρήσης οικιακής πρίζας για τη φόρτιση του αυτοκινήτου και σας αναφέρει τι πρέπει να προσέξετε.
Ποιες οικιακές πρίζες είναι κατάλληλες για φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
Οι κατάλληλες πρίζες για φόρτιση EV είναι αυτές που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στον τοίχο, και είναι στην καλύτερη κατάσταση, αφού ακόμα και οι γρατσουνισμένες ή χαλαρές επαφές, έχουν «κουραστεί» από τα χρόνια, και ως αποτέλεσμα έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στη
ροή ρεύματος. Παράλληλα με την αντίσταση αυξάνεται και η θερμοκρασία, και όσο υψηλότερη είναι αυτή, τόσες μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες πυρκαγιάς. Το ίδιο ισχύει και για πρίζες που έχουν τοποθετηθεί λανθασμένα από
ερασιτέχνες. Αποφύγετέ τες δια ροπάλου.
Να χρησιμοποιήσω μπαλαντέζα;
Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε
μπαλαντέζες. Μόνο συγκεκριμένες Schuko προεκτάσεις είναι κατάλληλες για να μεταφέρουν ρεύμα υψηλής τάσης χωρίς να υπερθερμαίνονται. Αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε μπαλαντέζα, βεβαιωθείτε πως είναι πλήρως ξετυλιγμένη, βρίσκεται μακριά από υγρασία, και πως η διατομή του καλωδίου είναι επαρκής για τα Ampere που χρειάζεται η μπαταρία για να φορτίσει. Σε διαφορετική περίπτωση, η χρήση μπαλαντέζας απαγορεύεται!
Τι σημαίνει «ασφάλεια 16 Ampere»;
Αν πρέπει να φορτίσετε το αυτοκίνητό σας σε
κανονική πρίζα, βεβαιωθείτε πως αυτή «περνάει» από ασφάλεια 16 Ampere. Συνήθως όλα τα σπίτια έχουν, αλλά καλύτερα να είστε σίγουροι. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να συνδεθούν συσκευές με μέγιστη ισχύ 16Amp x 230V, κάτι που ισοδυναμεί με 3680 Watt. Αν το φορτίο ξεπεράσει αυτό το όριο, απλά «πέφτει» η ασφάλεια. Οποιαδήποτε ηλεκτρική εγκατάσταση είναι λιγότερο ισχυρή, είναι ακατάλληλη για φόρτιση EV.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φορτίσει το αυτοκίνητό μου από πρίζα σπιτιού;
Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα στη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ο μεγάλος χρόνος που απαιτείται για τη φόρτισή τους. Ανάλογα τη
χωρητικότητα της μπαταρίας, η διαδικασία παίρνει από 6 έως περισσότερες από 24 ώρες, κατά τις οποίες η συσκευή φορτίζεται συνέχεια και εκπέμπει θερμότητα. Το πρόβλημα παρουσιάζεται εύκολα με την παρακάτω πράξη: Μία μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου με χωρητικότητα 38kWh χρειάζεται πάνω από 15 ώρες για να φορτιστεί πλήρως με 2,3W. Με 11W, ο χρόνος μειώνεται στις 3,5 ώρες. Με ταχυφορτιστή, η ενέργεια της μπαταρίας μπορεί να φτάσει στο 80% σε 40 λεπτά.
Η λύση στο πρόβλημα ονομάζεται wallbox.
Αν θέλετε να φορτίζετε το αυτοκίνητό σας στο σπίτι με ασφάλεια και χωρίς έγνοιες, το ιδανικό είναι να
εγκαταστήσετε ένα wallbox. Αυτοί οι μικροί ηλεκτρικοί σταθμοί τοποθετούνται συνήθως στον τοίχο του γκαράζ και κάνουν τη διαδικασία έως και 5 φορές ταχύτερη σε σχέση με τη χρήση πρίζας σπιτιού. Τα wallboxes είναι σχεδιασμένα για τις υψηλές απαιτήσεις που έχουν τα EV οχήματα σε ρεύμα, και, μέσω του προγράμματος «
Κινούμαι Ηλεκτρικά», επιδοτούνται στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, η εγκατάσταση του wallbox πρέπει να γίνει από κάποιον επαγγελματία.