Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τί γίνεται με το μέλλον όσον αφορά τις μπαταρίες των ηλεκτρικών μοντέλων;

Τί γίνεται με το μέλλον όσον αφορά τις μπαταρίες των ηλεκτρικών μοντέλων;

Διαβάστηκε από 10766 αναγνώστες - 5/2/2023

Ποιο είναι το μέλλον της ηλεκτρικής μπαταρίας;

Κοινοποίησέ το »

Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης (solid state) θεωρούνται από πολλούς ως το επόμενο μεγάλο βήμα στην ηλεκτροκίνηση. Χάρη σε αυτές, θα εξαλειφθεί ο φόβος της μικρής αυτονομίας.
Με αυτό τον τύπο μπαταρίας, οι ηλεκτρολύτες δεν θα είναι σε υγρή αλλά σε στερεή μορφή. Τα πλεονεκτήματα αυτού είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, μικρότερη πολυπλοκότητα και χαμηλότερο κόστος κατασκευής. Εκτός αυτού, σύμφωνα με πρόσφατη δοκιμή της Samsung, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος κρυσταλλοποίησης της μπαταρίας, μιας διαδικασίας η οποία επηρεάζει την διάρκεια ζωής της. Ακόμα, οι solid state μπαταρίες είναι λιγότερο ογκώδεις.

Η κινέζικη Nio χρησιμοποιεί μία τέτοιου τύπου μπαταρία, χωρητικότητας 150kWh, η οποία διαθέτει εξαιρετικά υψηλή ενεργειακή πυκνότητα 360Wh/kg. Με μία φόρτιση, η ηλεκτρική αυτονομία θα είναι 1000km.
Οι έρευνες σημειώνουν πρόοδο και σε άλλους τομείς. Το γερμανικό τεχνολογικό κέντρο SALD, μαζί με το ολλανδικό TNO, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ειδικές ατομικές επικαλύψεις, οι οποίες θα προσφέρουν αυτονομία μεγαλύτερη των 1000 km, ενώ ο χρόνος φόρτισης θα είναι 5 φορές μικρότερος. Ένα ινστιτούτο στην Taiwan εξέλιξε μία έξυπνη μπαταρία, η οποία «μαθαίνει» από τον τρόπο οδήγησης και προσαρμόζει καταλλήλως τη χωρητικότητά της.

Βέβαια, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την πρακτικότητα αυτών των μπαταριών. Το κυριότερο, θα περάσουν χρόνια μέχρι να παραχθούν μαζικά. Μέχρι να γίνει αυτό, οι κατασκευαστές θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τη μπαταρία λιθίου. Η εταιρεία CATL, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τέτοιων μπαταριών, εξελίσσει ένα μοντέλο που θα έχει διάρκεια ζωής 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Εκτός αυτού, η κινέζικη SVOLT καθώς και η GM αναπτύσσουν μία μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου που δεν θα περιέχει κοβάλτιο.

Πώς απορρίπτονται οι παλιές μπαταρίες;
Αφού χρησιμοποιηθούν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πολλές από τις παλιές μπαταρίες περνούν στη φάση της «δεύτερης ζωής» τους, κατά την οποία χρησιμοποιούνται σε σπίτια αλλά και εργοστάσια. Αυτό μπορεί να κρατήσει για περισσότερα από 10 χρόνια.
Η ανακύκλωση, γίνεται κυρίως για υλικά όπως το αλουμίνιο, το χαρτί, το γυαλί και τα πλαστικά.  Όσον αφορά τις σημαντικές πρώτες ύλες που διαθέτουν οι μπαταρίες, η ανακύκλωση αυτών είναι ακόμα πολύ ακριβή.
Μια μπαταρία 50kWh, συνήθως αποτελείται από 6kg λίθιo, 10kg μαγγάνιο, 11kg κοβάλτιο, 32kg νικέλιο και μεταξύ 50 και 100 kg γραφίτη.
Υπολογίζεται πως μέχρι το 2030, περίπου το 10% των πρώτων υλών για τις μπαταρίες θα καλύπτεται από την ανακύκλωση.


 
Τι να προσέχω κατά τη διάρκεια της φόρτισης;
Σε γενικές γραμμές, η φόρτιση μεταξύ 20% και 80% είναι η πιο οικονομική. Τα ακραία επίπεδα φόρτισης μειώνουν τη διάρκεια ζωής, επειδή η τάση μέσα στις κυψέλες της μπαταρίας είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή. Επιπλέον, πρέπει να βρεθεί ένας καλός συνδυασμός μεταξύ γρήγορης και αργής φόρτισης.
 Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και οι χαμηλές το χειμώνα είναι επίσης δυσμενείς - οπότε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι καλύτερα να σταθμεύει, αν είναι εφικτό, σε σκιά ή το γκαράζ.
 
Που βρίσκεται η μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
Οι κυψέλες της μπαταρίας βρίσκονται σε ένα πλαστικό προστατευτικό περίβλημα, το οποίο τις προφυλάσσει από ζημιές. Όλα τα σημαντικά στοιχεία βρίσκονται σε χώρο μέσα στο αμάξωμα του αυτοκινήτου. Στην πλατφόρμα MEB της VW, το σύστημα ψύξης των μπαταριών βρίσκεται επίσης στη βάση. Όλα τα εξαρτήματα συνδέονται με καλώδια υψηλής τάσης.

Πόσο κοστίζει η φόρτιση στο σπίτι και σε σταθμούς φόρτισης;
Για να φορτίσετε σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, συνήθως πρέπει να υπογράψετε συμβόλαιο με την εταιρεία-προμηθευτή. Οι τιμές ποικίλλουν ευρέως, οπότε πρέπει να γνωρίζετε την τιμή πριν συνδέσετε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτή κυμαίνεται μεταξύ 0,30 και 1,25 ευρώ ανά kWh.
Εάν θέλετε να φορτίσετε το αυτοκίνητό σας ιδιωτικά στο σπίτι, θα πρέπει να εξετάσετε το τιμολόγιο ενέργειας από τον πάροχό σας, και να λάβετε υπόψη αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε οικιακή πρίζα ή wallbox. Η χρέωση για το ηλεκτρικό ρεύμα ποικίλλει ανάλογα την εταιρεία ηλεκτροδότησης, αλλά η επιλογή του σωστού παρόχου μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και 500 ευρώ ετησίως.