Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

BMW Z4: Δοκιμασία αντοχής 16 χρόνια μετά..

Διαβάστηκε από 20668 αναγνώστες - 7/10/2019

Πέρασαν 16 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που μπήκε η Ζ4 στην ζωή μας. Στην χώρα μας αγαπήθηκε πάρα πολύ, όπως σχεδόν όλα τα roadster.. Ποια η αντοχή της όμως, 16 χρόνια μετά? Αξίζει να την αγοράσει κάποιος, σημερα?

Μπορεί σήμερα να έχουμε ήδη τον ολόφρεσκο αντικαταστάτη της Ζ4, να κοσμεί τους δρόμους μας, αλλά η πρώτη του γεννιά ήταν αυτή που καθόρισε την ιστορία. Οι κριτικές που συνόδευαν το Z4, το οποίο μας παρουσιάστηκε το 2003 ως διάδοχος του Z3, δεν ήταν και οι καλύτερες για την εποχή.. Το μοντέλο με την εσωτερική ονομασία Ε85, έγινε ξαφνικά μεγαλύτερο, βαρύτερο και ακριβότερο από τον προκάτοχό του..

Παρόλο που τα μάτια μας έχουν πλέον συνηθίσει σε τελείως διαφορετικές σχεδιαστικές υπερβολές, το Ζ4 ακόμα και μετά από 16 χρόνια, φαίνεται ότι έχει φέρει γονίδια που επικυρώνουν  την αληθινή καταγωγή ΒΜW. Ένα παιχνιδιάρικο αυτοκίνητο, με κίνηση στους πίσω τροχούς και πάνω από όλα ένα κλασικό 6κύλινδρο κινητήρα που υπόσχεται μεγάλες δόσεις οδηγικής απόλαυσης. Η πρόσφυση σπάει όταν το θελήσεις, η ουρά γυρίζει με βελούδινο τρόπο και το τιμόνι και το πλαίσιο ακολουθούν πιστά τις επιθυμίες του οδηγού. Αυτή είναι 100% BMW.



Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, δεν είναι καθόλου περίεργο το γεγονός ότι το Ζ4 εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να πετυχαίνει υψηλές τιμές μεταπώλησης παρά τα χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι ο μεγάλος εξακύλινδρος 3.0i με τους 231 ίππους και ο διάδοχος 3.0Si που ανέβηκε στους 265 ίππους. Πιο αδύναμοι, αλλά χωρίς να είναι λιγότερο ελκυστικοί είναι οι μικρότεροι εξακύλινδροι με χωρητικότητα 2,2 έως 2,5 λίτρων, οι οποίοι αποδίδουν μεταξύ 170 και 218 ίππων.

Η λιγότερο δημοφιλής και ως εκ τούτου φθηνότερη, είναι η 2.0i με τον τετρακύλινδρο των 150 ίππων, κάτι που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στις εκδόσεις Alpina και M με 300 και 343 ίππους. Στο εσωτερικό η εικόνα είναι ξεκάθαρη και απλή. Αυτό ισχύει και για το μείγμα υλικών που χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα μοντέλα. Η BMW βελτιώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του εκτεταμένου facelift το 2006.



Εξωτερικά, η θεραπεία ομορφιάς ξεκίνησε από τον μπροστινό προφυλακτήρα και κατέληξε στα πίσω φώτα. Πολύ σπανιότερο από το Roadster, είναι το Z4 Μ Coupe που βγήκε στην παραγωγή μόνο μεταξύ του 2006 και του 2008. Αυτή η έκδοση προσφερόταν μόνο με τους μεγάλους κινητήρες με 265 και 343 ίππους και έχει από καιρό το δικό του αγοραστικό κοινό. Βέβαια την μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση το καλοκαίρι, την βιώνει κανείς μόνο στο κλασικό roadster. Αν το βρείτε σε εργοστασιακή μορφή, περιποιημένο και σωστά συντηρημένο, τότε θα σας διασκεδάζει για πολύ καιρό ακόμα.



Συμπέρασμα: Το Z4 είναι η απόδειξη, τι έκανε μεγάλη την BMW..  Η ανάρτηση, το τιμόνι και η πίσω κίνηση, συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα αυτοκίνητο που προσφέρει καθαρή οδηγική απόλαυση. Κατά προτίμηση επιλέξτε το με έναν εξακύλινδρο κάτω από το καπό.


Το ιστορικό του αυτοκινήτου είναι σημαντικό
Η μοίρα των σπορ αυτοκινήτων είναι συνυφασμένη με την ανάλογη κατάχρηση. Εάν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν ακόμα νέος και δεν ήταν σχολαστικός στην αλλαγή λαδιών, τότε η αγορά μετατρέπεται σε ρίσκο... Αλλά αν επενδύσετε λίγο περισσότερα χρήματα και αγοράσετε ένα καλά διατηρημένο συντηρημένο αυτοκίνητο από έναν πιο έμπειρο ιδιοκτήτη, θα έχετε μεγαλύτερη ασφάλεια στην αγορά σας.


-Η βαφή ξεκολλάει: Το αυτοκίνητο δοκιμής είχε αρκετά σημεία που το χρώμα είχε φθορές και ξεκολλούσε

-Σπασμένα ελατήρια ανάρτησης: Ειδικά τα πίσω ελατήρια είναι λεπτά και μερικές φορές σπάνε

-Σκουριά στο κάτω μέρος της πόρτας: Για αυτοκίνητα που κινούνται όλο το χρόνο, η πρώτη σκουριά εμφανίζεται στις κάτω άκρες της πόρτας

-Φθαρμένοι άξονες: Με τον τρόπο που μπορεί να οδηγηθεί το Ζ4, η φθορά στους άξονες έρχεται γρηγορότερα

-Η κουκούλα δεν λειτουργεί: Αν το νερό εισέλθει στην οροφή, ο μηχανισμός θα χαλάσει σε σύντομο διάστημα

-Η ηλικία του εσωτερικού: Εδώ φαίνονται τα 15 χρόνια. Φθαρμένα καθίσματα και ξεθωριασμένα κουμπιά

Οι εναλλακτικές προτάσεις
Mazda MX-5 (2005) 2.0 MZR / 160 ίπποι
Mercedes SLK 200 Compressor (2004) / 163 ίπποι
Porsche Boxster (2003) / 228 ίπποι
 
Τεχνικά
Κινητήρας: 6κύλινδρος
Βαλβίδες / Εκκεντροφόροι: 4 ανά κύλινδρο / 2
Χωρητικότητα: 2497 κ.εκ.
Ισχύς: 141 kW 192 ίπποι / 6000σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή: 245 NM / 3500σ.α.λ.
Μετάδοση: Χειροκίνητο 5τάχυτο / πίσω κίνηση
Διαστάσεις (Μηκ./Πλ./Υψ.): 4091/1781/1229χιλ
Βάρος: 1335 κιλά
Χώρος αποσκευών: 240-260 λίτρα
0-100: 7,0 δευτ.
Τελική: 235 χλμ
Ρεζερβουάρ: 55 λίτρα
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις