Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
6 φωτογραφίες »

Μεταχειρισμένο Opel Corsa E: Αξίζει η αγορά του;

18/6/2021

Είναι καλή επιλογή! Με τιμή κατά μέσο όρο 8.500 ευρώ, τα Opel Corsa E είναι αξιόπιστα και δεν έχουν σοβαρές αδυναμίες. Δοκιμάζουμε ένα όχημα 4ετίας και αναλύουμε τι πρέπει να ξέρουμε.

Η σειρά Opel Corsa εμφανίστηκε στην αγορά του αυτοκινήτου για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1982. Με την εμφάνιση του, το μικρό μοντέλο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας έφερε... πολλά και διαφορετικά χρώματα, από την ευρεία γκάμα αποχρώσεων στην οποία κυκλοφορούσε.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »

 
Το μικρό αυτοκίνητο που συναρμολογήθηκε στη Σαραγόσα της Ισπανίας, ήταν, παράλληλα με το VW Polo, μια κυρίαρχη επιλογή του κόσμου στις κατηγορίες των αρχάριων οδηγών, των φοιτητών, ή εκείνων που προέβαιναν σε αγορά του δεύτερου αυτοκινήτου τους. Αυτό άλλαξε με την πέμπτη έκδοση, που παρουσιάστηκε το 2014, η παραγωγή της οποίας ολοκληρώθηκε το 2019. Στην τεράστια γκάμα ιαπωνικών, κορεατικών, γαλλικών και μικρών SUV, το μικρό κλασικό αυτοκίνητο περιθωριοποιήθηκε στις προτιμήσεις του κοινού.
 
Στην δοκιμή έχουμε το πιο ολοκληρωμένο από ποτέ Opel Corsa E (δεν έχει καμία σχέση με τα ηλεκτρονικά μοντέλα, αφορά την έκδοση Ε). Από το τέλος του 2019 το αργότερο, τα αυτοκίνητα Opel Corsa F που το διαδέχτηκαν πιέζουν τις «παλιές» μεταχειρισμένες τιμές. Για τον λόγο αυτό, η γενιά E αξίζει μια δεύτερη ματιά.


 
Η αρχική εντύπωση κρίνεται αρνητικά από την ζημιά την οποία έχει υποστεί το μοντέλο, εξαιτίας της οποίας προφανώς και το κόστος του Opel Corsa E έχει «πέσει».  Η ηλικίας τεσσάρων ετών έκδοση 1.4 έχει ταξιδέψει περίπου 32.000 χιλιόμετρα. Εξάλλου, τα «αποτυπώματα» των αποστάσεων που έχει διανύσει φαίνονται τόσο σε κάθε πλευρά του αμαξώματος όσο και στο εσωτερικό του. Ένα πλήρες ρετουσάρισμα στην εμφάνιση κρίνεται απαραίτητο για να πετύχουμε βελτιωμένο οπτικό αποτέλεσμα.
 
Τεχνικά χαρακτηριστικά
κινητήρας Τετρακύλινδρος, εγκάρσια μπροστινή εγκατάσταση
Βαλβίδες / εκκεντροφόροι άξονες 4 ανά κύλινδρο / 2
Κυβισμός 1.199 κυβικά
Ισχύς 66 kW (90 άλογα) στις 6.000 σ.α.λ.
Ροπή 130 Nm στις 4.000 σ.α.λ.
Τελική ταχύτητα 175 χλμ / ώρα
0-100 χλμ / ώρα 13,2 δευτερόλεπτα
Χώρος ρεζερβουάρ / καύσιμο 50 λ. / απλή 95 οκτανίων
Κιβώτιο / είδος κίνησης Χειροκίνητο πέντε σχέσεων, μπροστά κίνηση
Μήκος – Πλάτος - Ύψος 4.021/1.775/1.479 χλστ
Μέγεθος χώρου αποσκευών 288-1.120 λ.
Βάρος άδειο/ωφέλιμο φορτίο 1.145/455 κιλά
Σε αντιδιαστολή με ό,τι ισχύει στην εμφάνιση, το Opel Corsa E συμπεριφέρεται με υποδειγματικό τρόπο κατά την οδήγηση. Με ιπποδύναμη 90 άλογα ίσως χρειαστεί να... σπρώξουμε για να ξεκινήσει. Στην συνέχεια πάντως, κυλά αθόρυβα και άνετα. Ο ισχυρός 1,4 λίτρων τρικύλινδρος turbo κινητήρας δείχνει την δυναμική του με περισσότερο ζωντανό τρόπο. Μπορεί οπτικά να μοιάζει με... απολίθωμα, αλλά σε επίπεδο λειτουργίας αν δείχνει νωθρός, έχει «ευγενική» υπόσταση αποπνέει ομαλότητα και ανθεκτικότητα. Ίσως επειδή λειτουργεί με πιο συμπαγή καδένα χρονισμού. Οι οδηγοί θα βρουν σε μεγαλύτερη συχνότητα τις εκδόσεις diesel με 75 έως 95 ίππους (όλες με Euro 6) ως μια οικονομική εναλλακτική λύση. Εκείνοι που δεν φοβούνται τις αντλίες βενζίνης ή την οδήγηση κυρίως στην αριστερή λωρίδα, θα βρουν μεγαλύτερη ανταπόκριση στην σειρά OPC 207 ίππων.


 
Ανεξάρτητα από το ποιο είδος μοτέρ λειτουργεί κάτω από το καπό, η οδηγική αίσθηση ικανοποιεί. Χωρίς ενοχλητικούς θόρυβους, η λειτουργία του δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα απόδοσης. Μία ξεκάθαρα χαλαρή και ήσυχη συντροφιά κατά την οδήγηση. Χωρίς έξτρα μειονεκτήματα όπως τα φθαρμένα ελαστικά ή ελαττωματικό αμορτισέρ, το Corsa E δεν έχει αξιοσημείωτες αδυναμίες. Μάταιος κόπος είναι και η αναζήτηση τυχόν φθορών στο σύστημα εξάτμισης, πρόβλημα που μπορεί κανείς να εντόπιζε σε παλαιότερο μοντέλο.
 
Κατανάλωση στο test 5,6 λ. απλής 95 οκτανίων / 100 χλμ.
CO2 133 γρ. / χλμ
Συμπέρασμα
Το Opel Corsa E δεν συγκαταλέγεται στους... συνήθεις υπόπτους στην αγορά των μεταχειρισμένων. Αν λάβουμε υπόψη την μείωση των τιμών του μετά την κυκλοφορία του διαδόχου του (Opel Corsa F) και το γεγονός πως σε μεγάλο βαθμό δεν βγάζει τεχνικά προβλήματα, είναι μία καλή επιλογή ως μεταχειρισμένο. Στην ελληνική αγορά, ένα Opel Corsa E κοστίζει ως μεταχειρισμένο κατά μέσο όρο 8.500 ευρώ (περίπου) και ανάλογα με την ηλικία και την έκδοση η τιμή μπορεί να ξεπεράσει και τις 15.000 ευρώ.
 

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε