Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ποιος έχει το μεγαλύτερο κέρδος από τα καύσιμα;

Ποιος έχει το μεγαλύτερο κέρδος από τα καύσιμα;

15/3/2024

Bάζεις 20 ευρώ βενζίνη και πολύ παραπάνω από το μισά είναι κέρδος
Δεν κερδίζουν πρατήρια και διυλιστήρια
Έχει μεγάλο κέρδος το δημόσιο

Ποιοι τα «κονομάνε» από τα ακριβά καύσιμα

Το σχεδόν δίευρω ανά λίτρο (για την 95άρα αμόλυβδη) φαίνεται παγιωμένο τους τελευταίους μήνες. Λίγο πάνω, λίγο κάτω, εκεί γύρω «παίζει». Οι αιτίες είναι δύο, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα συνεπακόλουθα του κορονοϊού που ακόμα μας ταλαιπωρεί οικονομικά. Τώρα δε με το φόβο της γενίκευσης του πολέμου στη Μεσόγειο μάλλον προς τα απάνω θα τραβήξουν και ίσως και αρκετά πάνω.

Με το ρωσικό πετρέλαιο εκτός αγοράς και την παραγωγή του OΠΕΚ να μην έχει αυξηθεί ανάλογα της ζήτησης, η κούρσα της τιμής προς τα πάνω συνεχίζεται. Και το κόστος των καυσίμων ανεβαίνει συνεχώς. Όμως, ποιος τα «τσεπώνει»;

Δεν κερδίζουν πρατήρια και διυλιστήρια

Πάντως δεν τα τσεπώνει το εκάστοτε πρατήριο (οι σωστοί και νόμιμοι) γιατί δουλεύουν με σταθερό ποσό κέρδους και όχι με ποσοστό. Ακόμα και τα διυλιστήρια, ναι μεν έχουν αυξήσει τα κέρδη τους, αλλά δεν είναι στο βαθμό που να το λες αισχροκέρδεια.

Αυτοί που έχουν αυξήσει πολύ τα έσοδά τους, όπως φαίνεται και από τα νούμερα που δημοσιεύουν, είναι οι εταιρείες εξόρυξης, αφού βγάζουν τα ίδια λίτρα αλλά πληρώνονται διπλά ή και τριπλά από πρόπερσι, ενώ με την παραγωγή στο maximum, έχουν μεγιστοποιήσει τα έσοδά τους. Στην τελική δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό. Αυτολί παράγουν, αυτοί επιβάλλουν και το καθεστώς.

Έχει μεγάλο κέρδος το δημόσιο

Βγάλε πρατήρια, διυλιστήρια και εταιρείες. Τι μένει; Το δημόσιο που δασμούς, φόρους και προσθέτει και το Φ.Π.Α., φόρο στο φόρο δηλαδή. Γιατί όλο0ι αυτοί οι φόροι είναι πάνω από το 50% του 20άρικου που έδωσες. Φυσικά και το κράτος αναγκαστικά θα επιβάλλει φόρους για να εξασφαλίσει έσοδα, αλλιώς δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα. Αλλά μήπως στην τελική τώρα που το κόστος ζωής έχει ανέβει να περιορίσει λίγο τα έσοδα του για να ανακουφιστεί ο λαός;  

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις