Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Έχεις diesel; Τι πρέπει να προσέξεις για να γλυτώσεις τις ζημιές

Διαβάστηκε από 10666 αναγνώστες - 19/7/2021

Πήρες diesel για να «μην καίει», και καλά έκανες. Χρειάζεται όμως προσοχή σε μερικά σημεία. Αποφεύγοντας τα παρακάτω λάθη, θα γλυτώσεις από αρκετές ζημιές που μπορεί να φτάσουν τα 5.000 ευρώ.

Τα diesel μοντέλα κερδίζουν ένα μεγάλο ποσοστό του αγοραστικού κοινού, επειδή έχουν χαμηλή κατανάλωση, ενώ πλέον ρυπαίνουν λίγο. Η διαφορά στην τεχνολογία των πετρελαιοκινητήρων από τους βενζινοκινητήρες που έχουμε συνηθίσει, έχει ως αποτέλεσμα την διαφορά στον τρόπο οδήγησης. Αναλύουμε τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε, προκειμένου να αποφύγουμε ζημιές που κοστίζουν πολύ τόσο σε χρήματα, όσο και σε χρόνο.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »


Αν αφήσεις το ντεπόζιτο να αδειάσει, ρισκάρεις 2.500 ευρώ ζημιά
Είναι λάθος να οδηγούμε με άδειο ντεπόζιτο, ανεξαρτήτως καυσίμου κίνησης. Η αντλία καυσίμου υπερθερμαίνεται ενώ παράλληλα μπορεί να τραβήξει μικροσωματίδια. Πέραν αυτών όμως, στο βενζινοκίνητο συμπληρώνεις καύσιμο, βάζεις μπροστά και φεύγεις.

Στην περίπτωση του diesel τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Αν ξεμείνεις από πετρέλαιο θα προκληθεί ζημιά. Τα περισσότερα αυτοκίνητα στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν εξαέρωση του συστήματος τροφοδοσίας, μία διαδικασία σχετικά εύκολη μεν, αλλά που μπορεί να αποφευχθεί με τον έγκαιρο ανεφοδιασμό λίγα μόλις χιλιόμετρα νωρίτερα, ενώ στη χειρότερη θα χρειαστεί αλλαγή η τρόμπα πετρελαίου, με κόστος από 2.000 έως 5.000 ευρώ! Υπάρχει λόγος να το ρισκάρεις;


Προσοχή στο πετρέλαιο που βάζουμε. Αν είναι νοθευμένο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά

Προσοχή στο πετρέλαιο που βάζουμε. Αν είναι νοθευμένο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά


Το νοθευμένο καύσιμο καταστρέφει την τρόμπα πετρελαίου
Θέλει προσοχή το καύσιμο που βάζεις. Πρέπει να είναι «καθαρό» με χαμηλή περιεκτικότητα θείου. Αυτή μετράται σε ppm ή αλλιώς «μέρη στο εκατομμύριο». Οι κινητήρες Euro 6 απαιτούν περιεκτικότητα μικρότερη από 10 ppm σε θείο. Αυτό σημαίνει πως σε 1 τόνο diesel υπάρχουν 10 γραμμάρια θείου. Πολλές φορές το απλό πετρέλαιο κίνησης δεν πληροί αυτή την προδιαγραφή, για αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε την πιο premium επιλογή, εάν υπάρχει.

Στην περίπτωση της νοθείας με πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να καθαριστεί όλο το κύκλωμα τροφοδοσίας, αφού αυτό το καύσιμο περιέχει 1.000 ppm θείου (σε 1 τόνο diesel, 1000 γραμμάρια, ή 1 κιλό θείου), δηλαδή εκατό φορές περισσότερο από το επιτρεπτό! Το νοθευμένο πετρέλαιο μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την αντλία, επομένως χρειάζεται να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του καυσίμου που διαθέτει το πρατήριο που χρησιμοποιούμε.
 

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε