autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Αυτόνομη οδήγηση: θα εξαπλωθεί περισσότερο ή θα τα κάνει... «γης Μαδιάμ»;

Αυτόνομη οδήγηση: θα εξαπλωθεί περισσότερο ή θα τα κάνει... «γης Μαδιάμ»;

Αυτόνομη οδήγηση: θα εξαπλωθεί περισσότερο ή θα τα κάνει... «γης Μαδιάμ»;

12/11/2025

Ξεκίνησαν δυναμικά κάποιες πόλεις στις ΗΠΑ, όμως ιδιαίτερη η ανάπτυξη στην Κίνα.
400 τα Ρομποταξί στην Wuhan, αλλά σχέδια επέκτασης για 4.000 αυτόνομα οχήματα.
Ως τώρα η ασφάλεια σε υψηλό επίπεδο, διασχίζουν το 1/3 της πόλης απροβλημάτιστα.
Όμως ποιος είναι σίγουρος τι θα γίνει όταν μπουν πολλά σε κυκλοφορία;

autoagora Team

Ξεκίνησαν δυναμικά κάποιες πόλεις στις ΗΠΑ, όμως ιδιαίτερη η ανάπτυξη στην Κίνα

Το Leasing ξεπέρασε πλέον την παραδοσιακή αγορά ως εναλλακτικός τρόπος απόκτησης αυτοκινήτων. Η κίνηση των νέων μοντέλων γίνεται από μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες, και ορισμένα από αυτά κινούνται μόνα τους, χωρίς οδηγό. Ζούμε ήδη στο μέλλον; Από Αυτοκινητιστικής άποψης… σίγουρα. Και ειδικά όσον αφορά στην Αυτόνομη Οδήγηση, μπορεί ακόμη στην Ελλάδα και την Ευρώπη, να μην έχουμε δει στους δρόμους αυτοκίνητα να… πηγαίνουν μόνα τους, αλλά στην Αμερική και την Ασία αυτό αποτελεί ήδη πραγματικότητα.

Δεν πάει πολύς καιρός όπου η υπηρεσία Ταξί χωρίς οδηγό (Ρομποταξί) εγκαινίασε τη λειτουργία της σε ορισμένες από τις πόλεις των ΗΠΑ (Λος Άντζελες, Φοίνιξ, Σ. Φρανσίσκο) και μάλισταμε… φόρα να επεκταθεί άμεσα και σε κάποιες από τις υπόλοιπες πολιτείες, όπως στην Φλόριντα και στη Τζόρτζια. Όμως εκεί οπού η νέα αυτή υπηρεσία έχει ιδιαίτερα γρήγορη ανάπτυξη είναι στις μεγαλουπόλεις της Κίνας. 

400 τα Ρομποταξί στην Wuhan, αλλά σχέδια επέκτασης για 4.000 αυτόνομα οχήματα

Όλα δείχνουν ότι οι «Κόκκινοι Δράκοι» δεν σταματούν να αναπτύσσουν προηγμένη τεχνολογία στον τομέα της Αυτοκίνησης και η επιστήμη της πληροφορικής που είναι απαραίτητη σε εφαρμογές και πρότζεκτ όπως αυτό των αυτοοδηγούμενων ταξί, είναι ένα από τα δυνατά τους σημεία. Στην πόλη της Wuhan κυκλοφορούν για την ώρα ούτε λίγο ούτε πολύ ήδη 400 «αυτόνομα» ταξί, τα οποία κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να κάθεται κανείς στη θέση του οδηγού, και φυσικά χωρίς να απαιτείται από τους επιβάτες που θα τα μισθώσουν, ούτε να τα… οδηγήσουν αλλά ούτε καν να διαθέτουν άδεια οδήγησης.

Μπορεί κανείς να τα καλέσει μέσω της ειδικής εφαρμογής, να επιβιβαστεί ανοίγοντας την πόρτα μέσω του QR code και να πάει στη δουλειά του απροβλημάτιστα, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να αναπτύξει… κοινωνικότητες με κανέναν οδηγό ταξί. Τα σχέδια της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν την άμεση επέκταση αυτού του αριθμού σε 4.000 οχήματα.

Ως τώρα η ασφάλεια σε υψηλό επίπεδο, διασχίζουν το 1/3 της πόλης απροβλημάτιστα

Τα μη επανδρωμένα μοντέλα βολτάρουν σε ένα μεγάλο μέρος της πόλης (στο 1/3 της) μεταφέροντας επιβάτες που θέλουν να πάνε σε κεντρικούς προορισμούς όπως σταθμούς, αεροδρόμια κλπ ή απλά να διασκεδάσουν κάνοντας το γύρο της πόλης με ένα καινούργιο τρόπο. Ως τώρα η ασφάλεια της αυτόνομης κίνησης αυτών των αυτοκινήτων  κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και πραγματοποιείται αρμονικά σε σχέση με τα υπόλοιπα οχήματα που κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο.

Αν εξαιρέσουμε ελάχιστες αναφορές δυσλειτουργίας όπως ένα περιστατικό με ένα Ρομποταξί που είχε «κολλήσει» και «έκοβε βόλτες» ασταμάτητα εντός των ορίων ενός υπαίθριου πάρκινγκ στις ΗΠΑ, τότε σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι η… μετάβαση στο μέλλον της αυτοκινητικής πραγματικότητας, βαίνει καλώς.

Όμως ποιος είναι σίγουρος τι θα γίνει όταν μπουν πολλά σε κυκλοφορία;

Ωστόσο, πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για το τι θα γίνει στη συνέχεια; Τα νερά που πλέουμε είναι για την ώρα ήρεμα, αλλά δεν παύουν να είναι αχαρτογράφητα. Πως μπορεί να εξελιχθεί η ενσωμάτωση χιλιάδων αυτόνομων οχημάτων μέσα στους δρόμους των πόλεων και η ταυτόχρονη κίνηση τους με τα υπόλοιπα συμβατικά αυτοκίνητα;

Η ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, το «Ίντερνετ των Πραγμάτων» (IoT) και η συνδεσιμότητα των οχημάτων μεταξύ τους και με τις υποδομές, θα μπορούσαν να εγγυηθούν θεωρητικά όχι μόνο ότι η Αυτόνομη Οδήγηση δεν θα τα κάνει «γης Μαδιάμ», αλλά και ότι θα εξαλείψει(ή ότι έστω θα μειώσει στο ελάχιστο) τα ατυχήματα. Παραμένει να το δούμε στην πράξη, και μάλιστα και επί Ευρωπαϊκού εδάφους, όταν η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας επιτραπεί περαιτέρω από τους ως τώρα νομικούς περιορισμούς.

BYD