Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Έληξε η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου: Επιτρέπεται να οδηγείς μέχρι την ανανέωση;

Έληξε η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου: Επιτρέπεται να οδηγείς μέχρι την ανανέωση;

19/2/2024

Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, επιτρεπόταν η κυκλοφορία των ανασφάλιστων οχημάτων, ακόμη και 1 μήνα μετά τη λήξη του συμβολαίου. Τι ακριβώς προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία;

Αξιζει να μαθετε

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε όχημα που φέρει πινακίδες πρέπει να είναι ασφαλισμένο

Η ασφάλιση είναι απαραίτητη για οποιοδήποτε όχημα κυκλοφορεί και φέρει πινακίδες, εξαιρούνται δηλαδή εκείνα που είναι ακινητοποιημένα ή έχουν διαγραφεί οριστικά από το μητρώο οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η νομοθεσία υποχρεώνει τους οδηγούς να ασφαλίζουν τα οχήματά τους, ώστε να υπάρχει κάλυψη υλικών ζημιών και σωματικών βλαβών σε περίπτωση ατυχήματος.
 

Το ασφαλιστήριο ανανεωνόταν αυτόματα πριν από λίγα χρόνια

Πριν από λίγα χρόνια, αν έληγε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η ισχύς του ανανεωνόταν αυτόματα, δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να πληρώσει το ασφάλιστρο μέχρι και 1 μήνα μετά τη λήξη του. Έτσι, ο οδηγός του οχήματος είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει να κυκλοφορεί στον δρόμο ακόμα και μετά τη λήξη του ασφαλιστηρίου. Αυτή η δυνατότητα κάλυπτε τους «ξεχασιάρηδες» και εκείνους που δεν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν άμεσα τα χρήματα του ασφαλίστρου μετά τη λήξη του.
 

Πλέον η νομοθεσία δεν επιτρέπει σε ανασφάλιστα οχήματα να κυκλοφορούν

Το ερώτημα είναι λοιπόν αν πλέον με τη λήξη του συμβολαίου, εξακολουθούν να ισχύουν οι ασφαλιστικές καλύψεις, και αν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα. Η νομοθεσία σταδιακά έγινε πιο αυστηρή, με σκοπό να σταματήσουν να κυκλοφορούν στον δρόμο οχήματα που δεν ήταν ασφαλισμένα, αλλά και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοπληρωτών. Έτσι λοιπόν, η χαριστική περίοδος του 1 μήνα έπαψε να ισχύει, και δεν επιτρέπεται σε κανένα όχημα να κυκλοφορεί ανασφάλιστο.
 

Μέχρι και φυλάκιση προβλέπεται για τους παραβάτες

Πλέον η νομοθεσία δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους να τα κυκλοφορούν στον δρόμο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ένα ασφαλιστήριο λήγει στις 15 Μαρτίου, 6 η ώρα το απόγευμα, η κυκλοφορία του έστω και 1 λεπτό μετά απαγορεύεται ρητά. Σε περίπτωση ελέγχου, το αυτοκίνητο θεωρείται πλέον ανασφάλιστο, και επομένως ο ιδιοκτήτης του παρανομεί. Όμως ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τον ιδιοκτήτη που κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα; Αφαίρεση των πινακίδων του οχήματος, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες. Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος, η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων έχει ισχύ 2 χρόνια. Επίσης προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για τα επιβατηγά, ενώ υπάρχουν και νομικές κυρώσεις που προβλέπουν μέχρι και φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 έτος.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε