Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Έχει για σένα σημασία η προέλευση του αυτοκινήτου;

Έχει για σένα σημασία η προέλευση του αυτοκινήτου;

24/3/2024

Σε μια εποχή όπου τα περισσότερα αυτοκίνητα μοιάζουν μεταξύ τους στο τομέα της τεχνολογίας και διαθέτουν σχεδόν πανομοιότυπα αυστηρά κριτήρια παραγωγής, έχει σημασία από ποια χώρα έρχονται;

Κοιτά την χώρα προέλευσης του αυτοκινήτου;

Γερμανία εναντίον Ιαπωνίας, Ιταλία απέναντι στην Γαλλία και Σουηδία κόντρα στην Αμερική. Όχι δεν έχει ξεκινήσει κάποιος πόλεμος, αλλά είναι οι πιο συνηθισμένες κόντρες ανάμεσα στους φίλους των αυτοκινήτων. Μάχες που κρατάνε χρόνια, με την κάθε πλευρά να βάζει στο τραπέζι τα δικά της πλεονεκτήματα και στο τέλος να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αντιπαραθέσεων.
 

Παλιότερα ήταν τεράστιες οι διαφορές

Πράγματι πριν από 35 χρόνια, όπου το διαδίκτυο δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί, οι εταιρείες ήταν σχεδόν αυτόνομες και όχι κάτω από την ίδια ομπρέλα μεγάλων ομίλων και η κάθε μια «ετοίμαζε το δικό της μυστικό όπλο» για να κυριαρχήσει στην αγορά, η επιλογή ενός αυτοκινήτου από συγκεκριμένη χώρα προέλευσης να έπαιζε ρόλο. Κάνεις τότε δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των κινητήρων που φορούσαν τα ιαπωνικά μοντέλα, την στιβαρότητα και τα ποιοτικά στοιχεία των γερμανικών ή την οδηγική συμπεριφορά των γαλλικών.
 

Ίδια αυτοκίνητα, διαφορετικά σήματα

Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πολλές μάρκες ανήκουν στους ίδιους ομίλους και μοιράζονται τεχνολογία και τεχνογνωσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Stellantis που εφοδιάζει τα περισσότερα μοντέλα του με τους βραβευμένους κινητήρες Puretech. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μοντέλα εταιριών μοιάζουν σαν 2 σταγόνες νερό, με τη μόνη διαφορά τους να είναι στα σήματα.
 

Σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα διαθέτουν το ίδιο επίπεδο τεχνολογίας

Επίσης η άμεση πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες λόγω του διαδικτύου επιτρέπει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να αντιγράψουν ή να εμπνευστούν από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα άλλων εταιρειών, κλείνοντας έτσι γρήγορα τη ψαλίδα της διαφοράς στο τομέα της τεχνολογίας. Ακόμα και για μας που δοκιμάζουμε καθημερινά νέα μοντέλα, μερικές φορές  είναι δύσκολο να καταλάβουμε διαφορές στην ποιότητα κύλισης ή στα τεχνολογικά συστήματα, μιας και οι εταιρείες ρίχνουν αρκετό  βάρος στα συγκεκριμένα κομμάτια ώστε να δικαιολογήσουν ως ένα βαθμό τις αυξημένες τιμές.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε