
Η κοινωνία διαρκώς εξελίσσεται: σε ενοχλεί που αλλάζει μαζί της και η αυτοκίνηση;
Car sharing, ρομποταξί και αυτόνομη οδήγηση προ των πυλών αλλάζουν τα πάντα.
Πιθανό μελλοντικά ότι δε θα οδηγούμε τα αυτοκίνητα μας όπως δε μαγειρεύουμε το φαγητό μας.
Μόνο σε πίστες θα «ξεχαρμανιάζουν» οι petrolheads, το ζοφερό σενάριο.
Όμως η Αυτοκίνηση είναι ιδέα, και οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ!
Car sharing, ρομποταξί και αυτόνομη οδήγηση προ των πυλών αλλάζουν τα πάντα
Διανύσαμε ήδη το πρώτο τέταρτο του αιώνα μετά το Millennium. Τότε, στην αλλαγή της χιλιετίας, η σημαντικότητα του στρογγυλού αριθμού 2000, μας προδιέθετε για τις αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας, λόγω της φρενήρους ανάπτυξης της τεχνολογίας. Και όντως, η κοινωνία διαρκώς εξελίσσεται. Και παράλληλα εξελίσσεται και η Αυτοκίνηση. Μάλιστα, ως πρωτοστάτης σε πεδία εφαρμογής νέων τεχνολογιών, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι πάντα ένα βήμα μπροστά όσον αφόρα την εξέλιξη. Ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι σύγχρονοι άνθρωποι την έννοια της αυτονομίας και της αυτόνομης κίνησης - δηλαδή της Αυτοκίνησης - είναι και ο λόγος για τον οποίο βρήκαν πρόσφορο έδαφος πολλές νέες ιδέες και δημιουργήθηκαν νέες έννοιες: car sharing, ρομποταξί και αυτόνομη οδήγηση είναι προ των πυλών, και πρόκειται να αλλάξουν τα πάντα.
Πιθανό μελλοντικά ότι δε θα οδηγούμε τα αυτοκίνητα μας όπως δε μαγειρεύουμε το φαγητό μας
Σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες ήδη λειτουργούν νομιμότατα εταιρίες με ρομποταξί, όπως έχουμε αναφέρει ξανά από τη στήλη μας. Πιλοτικά μεν, μέχρι να επεκταθούν περαιτέρω, αλλά ωστόσο όντως πλέον… νομιμότατα. Και ακόμη και ο Elon Musk είναι έτοιμος να λανσάρει τη δική του υπηρεσία ταξί αυτόνομης οδήγησης με Tesla. Μπορεί οι «κούρσες» με τη συγκεκριμένη υπηρεσία να μη σε κάνουν «σοφότερο» - αφού θα απουσιάζει ο ταξιτζής με τον οποίο θα μπορούσες να κουβεντιάσεις - όμως η προοπτική είναι να φτάνεις γρήγορα και με ασφάλεια στον προορισμό σου. Η αυτόνομη οδήγηση στην οποία βασίζονται τα αυτόνομα ταξί είναι επίσης νόμιμη και για ιδιωτικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη: ήδη η «Επιπέδου 3» αυτόνομη οδήγηση, στην οποία οι περισσότερες λειτουργίες γίνονται αυτόματα επιτρέπεται στη Γηραιά Ήπειρο, και μέχρι το τέλος του έτους είναι προγραμματισμένο να επιτραπεί και η «Επιπέδου 4», όπου η παρουσία του οδηγού θα εξακολουθεί να απαιτείται, αλλά δε θα είναι ουσιαστικά απαραίτητη, τουλάχιστον σε συγκεκριμένα κομμάτια του οδικού δικτύου.
Μόνο σε πίστες θα «ξεχαρμανιάζουν» οι petrolheads, το ζοφερό σενάριο
Το car sharing είναι επίσης μια καινούργια έννοια που μας συστήθηκε το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με την εξέλιξη της τεχνολογίας των οχημάτων, αλλά με την εξέλιξη των τρόπων με τους οποίους τα χρησιμοποιούμε. Έτσι, εκτός της μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing) που αφόρα ήδη το 60% των πωλήσεων, αλλά και της κλασικής ενοικίασης αυτοκινήτων, το car sharing έρχεται να προστεθεί ως μια ευκολία για εκείνους που χρειάζονται ένα όχημα για ένα πραγματικό μικρό χρονικό διάστημα (πχ λίγες ώρες), θέλοντας να αποφύγουν ενδεχομένως τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Με αυτά και με αυτά πάντως, οι ανά τον κόσμο petrolheads έχουν ήδη «ξενερώσει». Χάνονται τα παραδοσιακά «σπορ» αυτοκίνητα όπως τα ξέραμε, χάνεται σταδιακά η έννοια της ιδιοκτησίας ενός αυτοκινητου, χάνεται ακόμη και η έννοια της αυτής καθεαυτής οδήγησης αν πρόκειται τα επόμενα οχήματα να οδηγούνται... από μόνα τους. Και πολύ πιθανόν στο μέλλον, οι φανατικοί της Αυτοκίνησης να πρέπει να «ξεχαρμανιάζουν» μόνο σε κλειστές πιστές και όχι στους δρόμους.
Όμως η Αυτοκίνηση είναι ιδέα, και οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ!
Όμως η Αυτοκίνηση είναι ιδέα, και οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ. Και πάντα θα υπάρχει σε κάποιους το μικρόβιο της ανεξαρτησίας και της... περιπέτειας. Και πάντα θα βρίσκουμε πως να ασχολούμαστε στο μέλλον - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - με αυτό που για όλους εμάς αποτελεί το... αντικείμενο του πόθου.