
Tα ραντάρ μπορούν να ανιχνεύσουν κινδύνους μέσα σε σκόνη, καπνό και ομίχλη
Μετά την αεροπλοΐα και στην αυτοκίνηση: τα ραντάρ θα αυξήσουν την ασφάλεια στους δρόμους
Μπορούν να ανιχνεύσουν κινδύνους μέσα σε σκόνη, καπνό και ομίχλη
Λειτουργούν συμπληρωματικά με τις θερμικές κάμερες βραδινής «όρασης»
Πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στην ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης
Όμως θα μπορούσαν να έχουν χρήσιμη εφαρμογή και σε «συμβατικά» οχήματα
Μπορούν να ανιχνεύσουν κινδύνους μέσα σε σκόνη, καπνό και ομίχλη
Ήταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου έγινε ουσιαστικά η αρχική πρακτική δοκιμή στην εφαρμογή της νέας τότε εφεύρεσης του ραντάρ. Η Πολεμική Αεροπορική Βιομηχανία ήταν ο πρώτος «πελάτης» των ηλεκτρονικών συσκευών που βοηθούσαν στην πλοήγηση των αεροσκαφών. Τα βοηθούσαν να πετάνε νύχτα, αλλά και σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες ορατότητας, όπου ως τότε αδυνατούσαν να το κάνουν, ή το έκαναν με μοναδικό σύμμαχο την...εμπειρία των πιλότων. Τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια των δυο επόμενων δεκαετιών ’50 και ’60 μειωθήκαν δραματικά. Το ραντάρ έκανε την αεροπλοΐα να ανθίσει και να αναπτυχτεί. Στον κλάδο της Αυτοκίνησης, οι απαιτήσεις για ασφάλεια ήταν πάντα και εκεί αυξημένες. Δεδομένου ότι τα σημερινά αυτοκίνητα έχουν γίνει και αυτα...αεροπλάνα, κάποιοι κατασκευαστές σκέφτηκαν την εφαρμογή που θα μπορούσαν να έχουν οι ηλεκτρονικές αυτές συσκευές και στην...επίγεια οδήγηση. Ραντάρ τοποθετημένα σε οχήματα, μπορούν να βοηθήσουν ανιχνεύοντας κινδύνους κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μέσα σε σκόνη, καπνό και ομίχλη.
Λειτουργούν συμπληρωματικά με τις θερμικές κάμερες βραδινής «όρασης»
Οι κοντινότερες εφαρμογές που είχαμε ως τώρα για ανίχνευση κινδύνων στην αυτοκίνηση, ήταν αυτές με τις συσκευές «nightvision» νυχτερινής όρασης, προερχόμενες από θερμικές κάμερες, που μπορούν για παράδειγμα να ανιχνεύσουν ένα ζώο που βρίσκεται στη μέση ενός δασικού δρόμου. Τα ραντάρ όμως θα αυξήσουν την ασφάλεια στους δρόμους, συμπληρωματικά σε τέτοια συστήματα. Θα μπορέσουν να παρέχουν μάλιστα και πιο εξειδικευμένες λύσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε οχήματα να κινούνται για παράδειγμα μέσα σε σκόνη (εργοτάξια και λατομεία) ή καπνό (πυρόσβεση).
Πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στην ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης
Οι «ραδιοεντοπιστές» όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία, πρωτοχρησιμοποιήθηκαν σχετικά πρόσφατα στην πράξη στην αυτοκινητοβιομηχανία, μέσω εφαρμογών αυτόνομης οδήγησης. Από τη στιγμή που ένα όχημα οδηγείται...μόνο του, πρέπει να έχει όλα τα μέσα για να πλοηγηθεί με ασφάλεια, κάτω απ όλες τις συνθήκες. Έτσι, η μέτρηση της απόστασης από ένα εμπόδιο, μπορεί και πραγματοποιείται μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Τα «τυφλά» οχήματα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να πλοηγούνται χωρίς να κινδυνεύουν να συγκρουστούν.
Όμως θα μπορούσαν να έχουν χρήσιμη εφαρμογή και σε «συμβατικά» οχήματα
Πάντως, η λογική είναι, αφού τα συστήματα αυτά «δουλεύουν» τελικά σωστά, γιατί να μην χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και σε πιο συμβατικές περιπτώσεις, για την κίνηση δηλαδή των απλών επιβατικών οχημάτων. Η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε συνθήκες πυκνής ομίχλης και να αποτρέψει έτσι ένα μεγάλο αριθμό ατυχημάτων. Όπως όλα δείχνουν, η «ραδιοανίχνευση» σύντομα θα μπορούσε να μπει στις λίστες με τον εξοπλισμό των επόμενων μοντέλων που τώρα βρίσκονται σε ερευνά και εξέλιξη.