Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Μήπως έχει ξεφύγει η τεχνολογία; Χρησιμεύει πάντα ή είναι και λίγο Marketing;

Μήπως έχει ξεφύγει η τεχνολογία; Χρησιμεύει πάντα ή είναι και λίγο Marketing;

8/1/2024

Έχουμε φτάσει στο σημείο να ανοίγει το καπό του κινητήρα από το κεντρικό μενού.
Τυφλή εμπιστοσύνη : Πετάχτηκε στο πίσω κάθισμα να αλλάξει παντελόνι.
Τα συστήματα ασφαλείας στα σημερινά αυτοκίνητα σώζουν ζωές.
Η αυτόνομη οδήγηση όμως για την ώρα είναι εντελώς άκυρη.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να ανοίγει το καπό του κινητήρα από το κεντρικό μενού

Ανοίξτε το καπό του κινητήρα από το κεντρικό μενού…αν για κάποιο λόγο δεν ανοίξει, κάντε μια επανεκκίνηση του συστήματος. Ξενερώνεις; Εκτός από τον κραδασμό και τον ήχο του κινητήρα που σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός όταν οδηγείς και θα σου λείψουν, τίποτε στην πραγματικότητα δεν θα είναι ακριβώς ίδιο στο μελλοντικό σου ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ούτε καν ο τρόπος που ανοίγεις το εμπρός καπό! Θα πρέπει να το κάνεις από το μενού του infotainment. Α, και επίσης, δε θα μπορείς να στηρίζεσαι στο επάνω μέρος του τιμονιού για να βγαίνεις από το αυτοκίνητο-όπως μάλλον κάνουμε όλοι. Θα έχεις όμως πιθανόν πηδάλιο αεροπορικού τύπου, όπως έχουν ήδη τα Tesla. Και την ψευδαίσθηση ότι πιλοτάρεις!

Τυφλή εμπιστοσύνη : Πετάχτηκε στο πίσω κάθισμα να αλλάξει παντελόνι

Προ ετών, πριν καν φανταστούμε την αυτόνομη οδήγηση και την περίπτωση να πηγαίνουν τα αυτοκίνητα μόνα τους, στις τηλεοπτικές ειδήσεις, αίσθηση έκανε η αναφορά για έναν αμερικανό οδηγό που πήδηξε στο πίσω κάθισμα για να αλλάξει το παντελόνι του, βάζοντας απλά σε λειτουργιά τo cruise control. Δεν είχε καν τη βοήθεια από κάποιο lane assist σύστημα καθώς τότε δεν υπήρχαν ούτε στα σχεδιαστήρια των εταιριών τα «προχώ» αυτά σημερινά gadgets. Φαντάζεσαι τι θα ήταν ικανός να κάνει ο συγκεκριμένος, έχοντας στα χεριά του τη σημερινή τεχνολογία-πχ κάποιo βασικό επίπεδο αυτόνομης οδήγησης; Καλυτέρα να μην το φαντάζεσαι...

Τα συστήματα ασφαλείας στα σημερινά αυτοκίνητα σώζουν ζωές

Στην περίπτωση που ο οδηγός αφαιρεθεί στιγμιαία, το σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης μπορεί να σώσει τη σωματική ακεραιότητα κάποιου πεζού. Αν κάποιος εκδρομέας αποφασίσει να συνεχίσει το ταξίδι όντας νυσταγμένος την κατάσταση θα «πάρει στα χέρια του» το σύστημα διατήρησης λωρίδας,  αποφασίζοντας να επέμβει στην αρχή προειδοποιητικά και στη συνεχεία ενεργά, αν διαπιστώσει ελιγμούς στον αυτοκινητόδρομο χωρίς τη χρήση φλας.

Η αυτόνομη οδήγηση όμως για την ώρα είναι εντελώς άκυρη

Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και τίθεται στη διάθεση του καθημερινού οδηγού. Μπορεί μερικές φορές να φαντάζει …περιττή και άλλες φορές να μας παρασύρει ή να μας εφησυχάζει λανθασμένα. Μπορεί η αυτόνομη οδήγηση που κάποιοι βιάζονται να φέρουν να είναι για την ώρα επικίνδυνη και να ευνουχίσει και την οδηγική απόλαυση στο μέλλον. Όμως κατά βάση η τεχνολογία βοήθησε διαχρονικά σε όλους τους τομείς, έκανε τη διαφορά στην άνεση των επιβατών και σίγουρα συνέβαλε στο μέγιστο βαθμό στην οδική ασφάλεια, σώζοντας ζωές.
Εσύ τι λες; Θα αποστειρώσει η τεχνολογία την ευχαρίστηση της οδήγησης ή μόνο θα βελτιώσει συνολικά τα αυτοκίνητα στο μέλλον;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις