
Νέος ΚΟΚ: Φταίει ο νόμος, οι ελλιπείς έλεγχοι ή μήπως εμείς οι ίδιοι;
Πολύ πιο αυστηρές ποινές, πλέον τιμωρείται περισσότερο η υποτροπή/επανάληψη παράβασης.
Νέες διατάξεις για όρια ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου & κόντρες, μεταξύ άλλων.
Μεγάλη σημασία έχει και η σωστή αστυνόμευση, με τακτικούς ελέγχους & επιβολή των ποινών.
Όπως σημαντική είναι η απόκτηση σωστής οδηγικής παιδείας.
Πολύ πιο αυστηρές ποινές, πλέον τιμωρείται περισσότερο η υποτροπή/επανάληψη παράβασης
Η ψήφιση των νέων διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έρχεται να θεσπίσει ένα ακόμη πιο αυστηρό νομοθετικό στους δρόμους της Ελλάδας. Ανάμεσα στις πιο ουσιώδεις διαφοροποιήσεις είναι πως για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της υποτροπής με εξοντωτικές ποινές. Ουσιαστικά, από εδώ και στο εξής θα τιμωρείται περισσότερο η υποτροπή και η επαναληψιμότητα παραβάσεων με στόχο τη δημόσια ασφάλεια και φυσικά τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα που στοιχίζουν πολλές δεκάδες ανθρώπινες ζωές.
Νέες διατάξεις για όρια ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου & κόντρες, μεταξύ άλλων
Οι αλλαγές που θα δούμε αφορούν τις βασικότερες παραβάσεις που συναντώνται επί καθημερινής βάσης. Μεταξύ άλλων, καθιερώνονται πιο αυστηρές ποινές για τη χρήση κινητού τηλεφώνου, που σε περίπτωση πρόκληση συμβάντος θα τιμωρείται με αφαίρεση άδειας για 8 έτη σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής. Αντίστοιχα, βλέπουμε αυστηρότερες ποινές για τη μη τήρηση των ορίων ταχύτητας, τις κόντρες ή την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, στο ενδεχόμενο δεύτερης υποτροπής θα δούμε αφαίρεση διπλώματος για 10 χρόνια!
Μεγάλη σημασία έχει και η σωστή αστυνόμευση, με τακτικούς ελέγχους & επιβολή των ποινών
Φυσικά, για να λειτουργούν όλα τα παραπάνω κατασταλτικά και αποτρεπτικά, απαιτείται να γίνεται και ο κατάλληλος έλεγχος. Και η αλήθεια είναι ότι στον τομέα της οδήγησης χωρίς αλκοόλ έχουμε γίνει μάρτυρες πολύ εντατικών ελέγχων, σε βασικές οδικές αρτηρίες, κατά τις νυχτερινές ώρες. Μόνο με επισταμένους ελέγχους θα μπει στο μυαλό του Έλληνα οδηγού ότι αν παραβεί το νόμο, θα έχει και ποινή. Θα λέγαμε ότι είναι γενικότερη νοοτροπία στη χώρα μας η άνεση και η παραβατικότητα από τη μη εφαρμογή του νόμου. Αν υπάρχει ο κίνδυνος της ποινής, ενδέχεται να αλλάξει και η λογική μας. Αν και το ιδανικό είναι η φιλοσοφία μας να αλλάξει από άποψη και όχι από… φόβο.
Όπως σημαντική είναι η απόκτηση σωστής οδηγικής παιδείας
Διότι δεν μπορούμε σε κάθε σημείο, σε κάθε δρόμο, να έχουμε από ένα περιπολικό να μας ελέγχει. Το θέμα είναι κάποια στιγμή να καταλαβαίνουμε κι εμείς οι ίδιοι ότι «ώπα, αυτό δεν επιτρέπεται. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ». Πόσο δύσκολο είναι να συμβεί κάτι τέτοιο; Είναι ανέφικτο να καθιερώσουμε μάθημα οδηγικής παιδείας στα σχολεία ή ζητάμε πολλά; Αν δεν γίνει κτήμα μας η σωστή οδική συμπεριφορά, όσο αυστηρές κι αν είναι οι ποινές, θα κάνουμε μία τρύπα στο νερό. Αναπόφευκτα κάποια στιγμή οι εντατικοί (ειδικά στην αρχή) έλεγχοι θα κοπάσουν. Θα επιστρέψουμε στο… χθες; Τροφή για σκέψη