Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Οδήγηση και εγκυμοσύνη: Επικίνδυνη ή όχι?

Οδήγηση και εγκυμοσύνη: Επικίνδυνη ή όχι?

Διαβάστηκε από 16218 αναγνώστες - 5/12/2023

Ζώνη όχι πάνω στην κοιλιά, απόσταση από το τιμόνι και πάντα φορτισμένο κινητό, μερικά από τα πράγματα που πρέπει να έχει στο μυαλό της μια έγκυος γυναίκα όταν οδηγεί. Είναι όμως επικίνδυνη η οδήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης? Οι γιατροί συνήθως λένε όχι, η στατιστική είναι όμως λίγο πιο σκληρή!

Ένα αρκετά συχνό ερώτημα που απασχολεί τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι αν μπορούν να οδηγήσουν. Η αλήθεια είναι, ότι αν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη «υψηλού κινδύνου», δεν υπάρχει λόγος να αφήσει μια έγκυος το τιμόνι. Όμως θα πρέπει να τηρεί πολλούς περισσότερους κανόνες ασφαλείας και να είναι πάντα σε εγρήγορση. 

1 στις 50 εγκύους θα εμπλακεί σε τροχαίο, 42% μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος ειδικά το 2ο τρίμηνο

Σύμφωνα με μια 5ετη έρευνα, οι γυναίκες που κυοφορούν κι ειδικά αυτές που διανύουν το 2ο τρίμηνο, έχουν κατά 42% αυξημένες πιθανότητες να εμπλακούν σε κάποιο τροχαίο. Η αιτία αυτή της αύξησης είναι τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως ναυτίες, υπνηλία και ξαφνικές κράμπες που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης. Δυστυχώς η στατιστική είναι αμείλικτη, δείχνοντας ότι 1 στις 50 εγκύους θα βιώσει κάποιο ατύχημα. Οπότε αν είσαι έγκυος και δεν νιώθεις καλά ή συγκεντρωμένη, καλύτερα να μην οδηγήσεις για τη δικιά σου ασφάλεια.        
 

Η ζώνη δεν πρέπει να ακουμπάει πάνω στην κοιλιά, αλλά να μπαίνει κάτω από την κοιλιά και χωρίς βαριά ρούχα.

 
Είσαι έγκυος και ο γιατρός σου έχει δώσει τη συγκατάθεση του για να οδηγείς. Από τη στιγμή που θα κάτσεις πίσω από το τιμόνι, έχε στο νου σου την ασφάλεια σου. Ο αστικός μύθος ότι οι έγκυες δεν πρέπει να φοράνε ζώνη είναι εντελώς λάθος. Η ζώνη ασφαλείας δεν προκαλεί προβλήματα στην εγκυμοσύνη, αν τη φοράς σωστά. Καθίστε άνετα και περάστε τη ζώνη από τον ώμο, διαγώνια πάνω από το στήθος (μακριά από το λαιμό) κι από το πάνω μέρος των μηρών, αλλά πάντα κάτω από την κοιλία. Υπάρχουν και ειδικές προσθήκες ζώνης ασφαλείας για εγκύους, που πιάνουν ακριβώς πάνω στους μηρούς. Βασικό είναι να μην φοράς χοντρά ρούχα γιατί εμποδίζουν τη σωστή εφαρμογή της ζώνης. Ανακεφαλαιώνοντας: Πάντα ζώνη, αλλά να μην ακουμπάει ποτέ την κοιλιά.
 

20 εκατοστά πρέπει να είναι η απόσταση θώρακα-τιμόνι για μέγιστη ασφάλεια

 
Η θέση του καθίσματος, όπως ήδη αναφέραμε, πρέπει να είναι άνετη και η απόσταση του τιμονιού να είναι γύρω στα 20 εκ. από την κοιλία, ώστε να μην την πιέζει και να υπάρχει απόσταση ασφαλείας. Ένα μαξιλάρι στη μέση είναι ιδανική λύση για να είσαι πιο άνετα, ρύθμισε σωστά το προσκέφαλο του καθίσματος (το επάνω τµήµα του µαξιλαριού να είναι περίπου στο ίδιο ύψος µε την επάνω άκρη των αυτιών) και καλό είναι να μην απενεργοποιήσεις τους αερόσακους, μιας κι έρευνες δεν έχουν δείξει ότι αποτελούν κίνδυνο για την εγκυμοσύνη. Επίσης φρόντισε να έχεις πάντα κινητό μαζί σου σε περίπτωση ανάγκης.
 

Υπάρχει ειδικό αυτοκόλλητο που υποδηλώνει ότι υπάρχει έγκυος στο αυτοκίνητο

 
Όσο σημαντικό είναι το αυτοκόλλητο που προειδοποιεί ότι υπάρχει παιδί στο αυτοκίνητο, άλλο τόσο είναι και το αυτοκόλλητο που ενημερώνει τους άλλους οδηγούς ότι υπάρχει έγκυος στο αυτοκίνητο. Οι νοήμονες οδηγοί θα σε προσέχουν περισσότερο, θα σου αφήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας  και θα καταλαβαίνουν το λόγο που ίσως κίνησε με πιο αργούς ρυθμούς.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Σελ.
2
Μερικά γρήγορα tips για εγκύους
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις