Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Οικονομικά κίνητρα για απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

11/2/2019

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων(ΣΕΑΑ) αναλύοντας τις εξελίξεις προτείνει σοβαρά οικονομικά αλλά και κυκλοφοριακά κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Η χώρα μας παραδοσιακά, μένει πίσω στις παγκόσμιες εξελίξεις και δεν θα μπορούσε να κάνει την διαφορά ετούτη την φορά. Οι υποδομές μας για να υποδεχτούμε την διείσδυση της ηλεκτρικής τεχνολογίας στο αυτοκίνητο είναι μηδαμινές, και δεν δείχνουν να αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Παράλληλα οι τιμές αγοράς ενός ηλεκτρικού μοντέλου προς το παρόν είναι ιδιαιτέρως τσουχτερές, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές να στραφούν προς τα εκεί.

Με πρωτοβουλία του, ο ΣΕΑΑ προτείνει κάποια μέτρα που θα βοηθήσουν τον κόσμο αλλά και τις εταιρίες να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρόταση του συνδέσμου είναι το κράτος να επιδοτεί με 3.000 ευρώ τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και με 1.500 ευρώ τα plug-in υβριδικά. Επιπροσθέτως να βοηθήσει τις εταιρίες να αλλάξουν τον στόλο τους με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μειώνοντας την φορολογία τους με προσαύξηση των εξόδων που εκπίπτουν φορολογικά. Ακόμα προτείνει ως οικονομικό κίνητρο, την επαρκή χρηματοδότηση για απόκτηση ηλεκτροκίνητου Taxi, πράγμα που θα ανανέωνε σημαντικά τον στόλο των γερασμένων προκατόχων τους.

Παράλληλα ζητά και κυκλοφοριακά κίνητρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να βοηθήσουν τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις να δουν την ηλεκτροκίνηση με άλλο μάτι. Για παράδειγμα η ελεύθερη στάθμευση σε ειδικούς, δημόσιους χώρους και δημόσια γκαράζ, η ελεύθερη κίνηση στις λεωφορειολωρίδες και η μείωση του κόστους parking σε μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Συνολικά τα μέτρα δείχνουν να είναι στον σωστό δρόμο και θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεφύγουμε από τις τελευταίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά παράλληλα να αυξηθούν τα έσοδα όλου του κλάδου όπως και των κρατικών ταμείων.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις