autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
5 φωτογραφίες »

Πιο απλό και έξτρα ανταγωνιστικό το νέο μονοθέσιο της Formula 1

16/7/2021

Τέλος στα πολύπλοκα εξαρτήματα που είχαν τα μονοθέσια της Formula 1 μπαίνει από το νέο καλεντάρι. Βελτιώσεις σε αεροδυναμική και άλλες παραμέτρους από τις ομάδες εξέλιξης με στόχο τα πιο ανταγωνιστικά Grand Prix και τις περισσότερες προσπεράσεις.

Ορόσημο θεωρείται για την Formula 1 το παγκόσμιο πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς. Η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστεί στους νέους κανονισμούς οι οποίο λόγω κορωνοϊού πήραν παράταση εφαρμογής κατά έναν χρόνο. Έτσι, μετά από 7.500 προσομοιώσεις και μετα από αρκετούς μήνες αναμονής, καθώς το project εξέλιξης άρχισε το 2017, έφτασε η ώρα να αποκαλυφθεί το μονοθέσιο του 2022. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα διαφορετικό στο τεχνικό κομμάτι και στον σχεδιασμό το αυτοκίνητο, το οποίο απαλλάσσεται από περίπλοκα εξαρτήματα. Στόχος, εξάλλου, είναι πιο ανταγωνιστικά Grand Prix, συγκινήσεις και περισσότερες προσπεράσεις, όπως ανέφερε ο CEO της Formula 1, Stefano Domenicali, αλλά ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής σχεδιασμού, Νικόλας Τομπάζης.

Τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του νέου μονοθεσίου είναι η επίπεδη μύτη, τα αεροδυναμικά καλύμματα των τροχών, το μεγάλο μπροστινό πτερύγιο και το μοναδικό πίσω spoiler.

Τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του νέου μονοθεσίου είναι η επίπεδη μύτη, τα αεροδυναμικά καλύμματα των τροχών, το μεγάλο μπροστινό πτερύγιο και το μοναδικό πίσω spoiler.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »

 
Τι διαφορετικό έρχεται από το 2022;
Τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του νέου μονοθεσίου είναι η επίπεδη μύτη, τα αεροδυναμικά καλύμματα των τροχών, το μεγάλο μπροστινό πτερύγιο και το μοναδικό πίσω spoiler. Η σημαντικότερη αλλαγή, βέβαια, αφορά τον αεροδυναμικό σχεδιασμό του, ο οποίος είναι σαφώς πιο απλοποιημένος τόσο για να μην υπάρχουν απώλειες δυνάμεων όσο και για να περιοριστούν τα έξοδα εξέλιξης. Μάλιστα, υπήρξε σκέψη να μην υπάρξει καθόλου μπροστινό πτερύγιο, εντέλει όμως αποφασίστηκε να μην υπάρξει τέτοια μεγάλη αλλαγή. Σταθερό παραμένει το DRS, αν και οι ομάδες εξέλιξης θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητά του και το κατά πόσο αξίζει να συνεχίσει η παρουσία του.
 
Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά από το 1970 θα έχουμε και πάλι ground effect στα μονοθέσια, προκειμένου να αλλάξει η πίεση του αέρα που περνά κάτω από το αυτοκίνητο. Παράλληλα, περιορίζονται συνολικά τα περίπλοκα εξαρτήματα, ενώ οι τροχοί έχουν μεγαλύτερη διάμετρο, από τις 13 στις 18 ίντσες.
 

Η μεγαλύτερη αλλαγή στους κινητήρες έχει να κάνει με την χρήση βιοκαυσίμων σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με το 5,75% που ισχύει σήμερα.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στους κινητήρες έχει να κάνει με την χρήση βιοκαυσίμων σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με το 5,75% που ισχύει σήμερα.

Υβριδικοί V6 κινητήρες, έξτρα έμφαση στην ασφάλεια
Φυσικά, τα μονοθέσια εξακολουθούν να έχουν υβριδικούς V6 6λιτρους turbo κινητήρες. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά αναμένεται να έχουν ισχύ άνω των 1.000 ίππων. Η μεγαλύτερη αλλαγή στους κινητήρες έχει να κάνει με την χρήση βιοκαυσίμων σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με το 5,75% που ισχύει σήμερα.
 
Μεγαλύτερη έμφαση, τέλος, θα δοθεί και στον τομέα της ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο του νέου μονοθεσίου θα μπορεί να απορροφά 48% περισσότερη δύναμη σε εμπρόσθιες συγκρούσεις, την ώρα που πίσω ρύγχος θα είναι περισσότερο ανθεκτικό κατά 15%. Επιπλέον, για να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου Romain Grosjean (στο Grand Prix του Μπαχρέιν το μονοθέσιό του και ο ίδιος τυλίχθηκαν στην φλόγες μετά από ατύχημα) η μονάδα ισχύος θα διαχωρίζεται από το υπόλοιπο αμάξωμα ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το ρεζερβουάρ, πράγμα που ελαχιστοποιεί τους κινδύνους πυρκαγιάς.
 
Σε κάθε περίπτωση, το μονοθέσιο που παρουσιάστηκε είναι ένα άτυπο «πρωτότυπο». Η κάθε ομάδα ξεχωριστά θα εκμεταλλευτεί τα περιθώρια των κανονισμών και θα εφαρμόσει τις δικές της τεχνολογίες και βελτιώσεις, οπότε περιμένουμε με ανυπομονησία για πολλές... εκπλήξεις.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »