Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Πόσο είναι το πρόστιμο αν βρίσεις στο αυτοκίνητο;

Πόσο είναι το πρόστιμο αν βρίσεις στο αυτοκίνητο;

14/3/2024

Η ασφάλεια στον δρόμο εξαρτάται από την ψύχραιμη συμπεριφορά των οδηγών. Πλέον ο Κ.Ο.Κ. ορίζει βαρύ πρόστιμο για όσους βρίζουν και χειρονομούν πίσω από το τιμόνι, ακόμη και σε εκείνους που κορνάρουν.

Η κίνηση στους δρόμους βγάζει συχνά τους οδηγούς εκτός εαυτού

Η αυξημένη κίνηση στους πολυσύχναστους δρόμους σε ώρες αιχμής βγάζει πολλούς οδηγούς εκτός εαυτού. Είναι γεγονός ότι σε συνθήκες ηρεμίας μερικοί οδηγοί δεν θα διανοούνταν καν να ψιθυρίσουν όσα φωνάζουν σε διπλανούς οδηγούς που, για παράδειγμα, αλλάζουν λωρίδα απότομα χωρίς να ανάψουν φλας. Όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουμε έρχονται στην επιφάνεια και κινδυνεύουν να μας κάνουν να εκραγούμε όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι.
 

Πλέον ο Κ.Ο.Κ. ορίζει πρόστιμο για όσους παραφέρονται

Ωστόσο οφείλουμε για πολλούς λόγους να παραμένουμε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι. Ο κυριότερος από αυτούς είναι ότι οδηγούμε ένα «όπλο», το οποίο για την ασφάλεια όλων απαιτεί ψύχραιμο χειριστή. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων, «ανάβουν τα αίματα» πολύ πιο εύκολα. Ένας εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι πλέον ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει αυστηρές ποινές για όσους προβαίνουν σε βωμολοχίες και χειρονομίες την ώρα που οδηγούν.
 

Πρόστιμο 200 ευρώ για βρίσιμο και χειρονομίες

Σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 12, «Γενικές Διατάξεις» του Κ.Ο.Κ., «οι οδηγοί οχημάτων οφείλουν να συμπεριφέρονται με ευγένεια στους πεζούς και στους άλλους οδηγούς». Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ, αλλά και με αφαίρεση της άδειας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 10 ημέρες.
 

Μέχρι και φυλάκιση ενός έτους για όσους «ξεφύγουν» απέναντι στον τροχονόμο

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά για όσους εκδηλώσουν απρεπή συμπεριφορά απέναντι στον τροχονόμο ή τον αστυνόμο που τους κάνει σύσταση ή τους επιβάλλει πρόστιμο. Οι οξύθυμοι παραβάτες, που ενδεχομένως νιώθουν αδικημένοι και διαμαρτύρονται, κινδυνεύουν με αφαίρεση της άδειας ικανότητας για ένα μήνα, ακόμη και με ποινή φυλάκισης ενός έτους αν τα πράγματα ξεφύγουν. Πρόστιμο προβλέπεται και για όσους εκφράζονται πιο διακριτικά χρησιμοποιώντας όχι τη φωνή τους, αλλά την κόρνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόστιμο ανέρχεται στα 20 ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε