Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Σε τι χρησιμεύει αυτή η σχισμή στο αυτοκίνητο;

Σε τι χρησιμεύει αυτή η σχισμή στο αυτοκίνητο;

28/11/2023

Στα καινούργια αμάξια μπορεί να τη δεις δίπλα στο λεβιέ, κοντά στον τεμπέλη, λίγο δίπλα από το κουμπί για το ηλεκτρικό χειρόφρενο. Μία μικρή σχισμή (μπορεί και παραπάνω), μπορεί που πολλοί δεν γνωρίζουν σε τι χρησιμεύει.

Παλιά δεν είχες να βάλεις ούτε τον καφέ, τώρα όπου κοιτάς βλέπεις μία τρύπα

Αν έχεις οδηγήσει παλιό αυτοκίνητο, ξέρεις πόσο λίγες θήκες για μικροαντικείμενα υπήρχαν στις καμπίνες τους. Ένα τασάκι ήταν υπερ-αρκετό. Βαριά-Βαριά να έβρισκες και καμία θήκη στα πάνελ της πόρτας, που οριακά χωρούσε έναν αναπτήρα.
 
Εδώ και αρκετά χρόνια τα δεδομένα άλλαξαν. Από τις αρχές της δεκαετίας του `90 και τις γυμνές καμπίνες με ένα σκέτο χειρόφρενο και έναν γυμνό λεβιέ ταχυτήτων ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα, περάσαμε στο σήμερα, με τις εμπρός θέσεις να θυμίζουν cockpit αεροσκάφους, σχεδιασμένες να προσφέρουν άνετα ταξίδια στους επιβάτες.
 
Όροι όπως «εργονομία» και «πρακτικότητα» μπήκαν στο λεξιλόγιο των κατασκευαστών. Πλέον σε μια καμπίνα έβρισκε κανείς ποτηροθήκες (μεγάλη πέραση μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν οι πτυσσόμενες-κρυφές ποτηροθήκες), θήκες για το κινητό, γυαλιά κασέτες (για το παλιό-ορθόδοξο κασετόφωνο) και γενικότερα παντός τύπου μικροαντικείμενα. Τόσο το ταμπλό, όσο και η κεντρική κονσόλα ήταν γεμάτα από τέτοια.

Οι σχισμές χωρίς προέλευση που πάλι εξαφανίστηκαν

Μεταξύ αυτών των θηκών, σε πολλά μοντέλα έβρισκε κανείς και ορισμένες σχισμές, σχεδιασμένες όχι για διάφορα αντικείμενα, αλλά για έναν συγκεκριμένο, κέρματα. Πράγματι, ειδικότερα έως και μια δεκαετία πριν, θα έβρισκε κανείς θέση για δεκάδες κέρματα στις καμπίνες των μοντέλων. Ωστόσο αυτό τα τελευταία χρόνια δείχνει να αλλάζει εκ νέου.
 
Σήμερα, πολλά μοντέλα, παρότι «φορτωμένα» με θήκες για διάφορα αντικείμενα, δεν έχουν στην καμπίνα τους υποδοχή για κέρματα. Ελλείψει αυτών μάλιστα, πολλοί οδηγοί τα πετούν «χύμα» στη θήκη μπροστά από το λεβιέ ή μέσα στο υποβραχιόνιο. Από την άλλη, όσα μοντέλα εξακολουθούν να έχουν σχετική θήκη, αυτή είναι σχεδιασμένη για ελάχιστα κέρματα (1-2 σχισμές που χωρούν 1 κέρμα η καθεμία).
 
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, ίσως να έχει να κάνει με τον τρόπο που πληρώνουμε σήμερα στην καθημερινότητά μας. Το «πλαστικό χρήμα» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, μιας και πλέον οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται είτε με κάρτα, είτε ανέπαφα με το κινητό τηλέφωνο. Τα κέρματα πλέον χάνονται σε κάποια τσέπη ή στη θήκη του πορτοφολιού, ενώ στην καθημερινότητά σου με το αυτοκίνητο, οριακά να χρειαστείς ένα κέρμα και αυτό για το καρότσι του super market.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε