Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Σχεδίαση Ηλεκτρικών: Μήπως το «παραξηλώσαμε»;

Σχεδίαση Ηλεκτρικών: Μήπως το «παραξηλώσαμε»;

3/1/2024

Τα πιο πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσπαθούν να προκαλέσουν με την φουτουριστική τους σχεδίαση, ώστε να προκαλέσουν αισθητικά, και να προσελκύσουν το κοινό. Μήπως όμως το έχουν «παραξηλώσει»;

Προσεγγίζουν τον κόσμο με ακραίο σχεδιασμό.

Η αισθητική είναι υποκειμενική, δεν αρέσει σε όλους μας το ίδιο στυλ. Μάλιστα, δυο κυρίως σχετικοί διαχωρισμοί που γίνονται όταν μιλάμε για αισθητική, είτε στο ντύσιμο, είτε  στην αρχιτεκτονική, ή στα αντικείμενα και τα προϊόντα γενικότερα, είναι το κλασσικό και το μοντέρνο. Αλλοι επιλέγουν για παράδειγμα ένα smart watch και άλλοι εξακολουθούν να φοράνε ένα κλασικής αισθητικής μηχανικό ρολόι με δείκτες. Το ίδιο τελικά συνέβη και στη νέα τάση της αυτοκίνησης: τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν πάντα την ιδία σχεδιαστική φιλοσοφία. Ο κανόνας για την ώρα πάντως δείχνει ότι οι περισσότερες μάρκες αυτοκινήτων, επιλέγουν πιο ακραίο σχεδιασμό για τα ηλεκτρικά τους μοντέλα.

BMW και MERCEDES έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο αυτοί κορυφαίοι κατασκευαστές προσεγγίζουν ένα θέμα από διαφορετική σκοπιά. Είναι όμως μάλλον η πρώτη φορά που ακλουθούν εντελώς ξεχωριστά μονοπάτια για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, την μετάβαση στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης! Η BMW, αν και ξεκίνησε μάλλον νωρίτερα από όλους τον …μινιμαλισμό, με το i3, στην παρούσα φάση επιλέγει να φτιάχνει αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις με βάση τα υπάρχοντα μοντέλα στη γκάμα της, κρατώντας την ιδία αισθητική στο αμάξωμα. Εξαίρεση αποτελούν το iX και η σημερινή γενιά του i3, που «κάνουν μπαμ» από μακριά ότι είναι ηλεκτρικά. Η Mercedes από την άλλη επέλεξε να λανσάρει μια εντελώς διαφορετική γκάμα ηλεκτρικών οχημάτων, με την ονομασία EQ. Πέρα από τις αισθητικές διαφοροποιήσεις ωστόσο, επί της ουσίας διατηρεί τη λογική της κατηγοριοποίησης και της ονοματολογίας των συμβατικών σειρών (EQA, EQB, EQC κλπ) όπως και κάποια βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά τους. 

Το Model Y και το Kona Electric είναι σαν βγαλμένα από Comics.

Από την άλλη, βλέποντας το Hyundai Kona από μπροστά, σίγουρα νομίζεις ότι σου θυμίζει κάτι από …Iron Man. Και το Tesla Model Y έχει τόση ψυχή και χαρακτήρα στο σχεδιασμό του, που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει βγει από Κόμικς της Marvel. Βλέποντας αυτά τα δυο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κάλλιστα μπορείς να σκεφτείς: αν ποτέ τελικά γίνει η επανάσταση των ρομπότ και της AI, θα είναι σίγουρα αυτά που θα την ξεκινήσουν!

Το Audi e-Tron GT τα συνδυάζει όλα.

Μπορεί ένα αυτοκίνητο λοιπόν να είναι τόσο φουτουριστικό ώστε να προσδίδει την απαραίτητη high tech αίσθηση που θέλει να πετύχει ο κατασκευαστής του αλλά και ταυτόχρονα τόσο κλασικά καθαρόαιμο, τουλάχιστον όταν ανήκει στην σπορ κατηγορία; Κάποιες φορές συνδυάζονται όλα! Και το Audi GT e-Tron είναι ένα περίτρανο παράδειγμα για το πως μπορεί ένα ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο να φωνάζει από μακριά για το πόση τεχνολογία κουβαλάει από το μέλλον, χωρίς να ξεχνάει ωστόσο το λόγο για τον όποιο σχεδιάστηκε: να καίει καρδιές με την πρώτη μάτια και να δείχνει γρήγορο πριν καν ξεκινήσει να κινείται! Εσύ τι πιστεύεις; Ταιριάζει πιο καλά ο μοντέρνος ή ο πιο συμβατικός σχεδιασμός στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε