Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Σε ποια δίτροχα επιτρέπεται η οδήγηση με δίπλωμα αυτοκινήτου;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Σε ποια δίτροχα επιτρέπεται η οδήγηση με δίπλωμα αυτοκινήτου;

Διαβάστηκε από 46841 αναγνώστες - 17/12/2023

Με τη νέα νομοθεσία, οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου μπορούν πλέον να οδηγούν και δίκυκλα. Δεν ισχύει για όλες τις κατηγορίες όμως, αλλά για μηχανές έως 125 κυβικών και 15 ίππων, και αυτό υπό προϋποθέσεις

Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία που αναγράφεται στο ΦΕΚ 1845/Β, οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου μπορούν από το Μάιο να οδηγήσουν και μοτοσικλέτες, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και περιορισμούς. Αυτό είναι κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία, και αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινότητα πολλών οδηγών, μειώνοντας το μποτιλιάρισμα, αλλά και τα έξοδα μετακίνησης και καυσίμων.Τι μηχανάκια όμως μπορούμε πλέον να οδηγούμε νόμιμα, χωρίς αλλαγή στο δίπλωμα; Πού υπάρχουν περιορισμοί;


Μπορείς να οδηγήσεις μηχανάκι έως 125κ.εκ με δίπλωμα αυτοκινήτου

Οι κατηγορίες δικύκλων που μπορεί να οδηγήσει ένας κάτοχος διπλώματος Β κατηγορίας (δηλαδή ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου έως 7 θέσεων) είναι η ΑΜ και η Α1.
Στην πρώτη ανήκουν τα λεγόμενα μοτοποδήλατα, τα οποία έχουν κινητήρα χωρητικότητας έως 50 κυβικά εκατοστά. Ο νέος νόμος, επιτρέπει στους κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου να οδηγήσουν νόμιμα ένα τέτοιο δίκυκλο, αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν άδεια οδήγησης Β κατηγορίας για περισσότερα από 6 χρόνια. Εν ολίγοις, για 50αρι, δεν απαιτείται καμία άλλη προϋπόθεση.

Τα μηχανάκια της 2ης κατηγορίας, δηλαδή της Α1, ονομάζονται επισήμως «ελαφρά δίκυκλα». Αυτά έχουν μέγιστη ισχύ 11kW, δηλαδή 15 ίππους, και αναλογία ισχύος/βάρους μικρότερη από 0,1 kW/κιλό. Παρόλο που ένας κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου μπορεί να οδηγήσει 125άρι χωρίς να εκδώσει νέο δίπλωμα, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις παραπάνω.


Πρέπει να κάνεις 5 πρακτικά μαθήματα αλλιώς είσαι παράνομος

Προκειμένου να μπορέσει κανείς να οδηγήσει νόμιμα δίκυκλο της κατηγορίας Α1, πρέπει να είναι τουλάχιστον 27 ετών, να έχει δίπλωμα αυτοκινήτου για πάνω από 6 χρόνια, καθώς και να έχει κάνει πρακτική εκπαίδευση διάρκειας τουλάχιστον 5 μαθημάτων.
Στην περίπτωση που κάποιος είναι κάτοχος διπλώματος Β κατηγορίας για τουλάχιστον 4 έτη, και διπλώματος μοτοποδηλάτου (ΑΜ) επίσης για τουλάχιστον 4 έτη, και έχει συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας του, τότε δεν χρειάζονται επιπλέον μαθήματα, και μπορεί να οδηγήσει μηχανάκι κατηγορίας Α1 νόμιμα.

Σημειώνουμε πως η οδήγηση μοτοσικλέτας που ανήκει στην κατηγορία Α1 με δίπλωμα αυτοκινήτου με τις παραπάνω προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει νόμιμα μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις