
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »
Ναι, οδηγείς μηχανάκι με δίπλωμα αυτοκινήτου, αλλά ποιο;
Διαβάστηκε από 40527 αναγνώστες - 12/10/2022
Με τη νέα νομοθεσία, οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου μπορούν πλέον να οδηγούν και δίκυκλα. Δεν ισχύει για όλες τις κατηγορίες όμως, αλλά για μηχανές έως 125 κυβικών και 15 ίππων, και αυτό υπό προϋποθέσεις
Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία που αναγράφεται στο ΦΕΚ 1845/Β, οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου μπορούν από το Μάιο να οδηγήσουν και μοτοσικλέτες, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και περιορισμούς. Αυτό είναι κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία, και αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινότητα πολλών οδηγών, μειώνοντας το μποτιλιάρισμα, αλλά και τα έξοδα μετακίνησης και καυσίμων.
Τι μηχανάκια όμως μπορούμε πλέον να οδηγούμε νόμιμα, χωρίς αλλαγή στο δίπλωμα; Πού υπάρχουν περιορισμοί;
Μπορείς να οδηγήσεις μηχανάκι έως 125κ.εκ με δίπλωμα αυτοκινήτου
Οι κατηγορίες δικύκλων που μπορεί να οδηγήσει ένας κάτοχος διπλώματος Β κατηγορίας (δηλαδή ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου έως 7 θέσεων) είναι η ΑΜ και η Α1.Στην πρώτη ανήκουν τα λεγόμενα μοτοποδήλατα, τα οποία έχουν κινητήρα χωρητικότητας έως 50 κυβικά εκατοστά. Ο νέος νόμος, επιτρέπει στους κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου να οδηγήσουν νόμιμα ένα τέτοιο δίκυκλο, αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν άδεια οδήγησης Β κατηγορίας για περισσότερα από 6 χρόνια. Εν ολίγοις, για 50αρι, δεν απαιτείται καμία άλλη προϋπόθεση.
Τα μηχανάκια της 2ης κατηγορίας, δηλαδή της Α1, ονομάζονται επισήμως «ελαφρά δίκυκλα». Αυτά έχουν μέγιστη ισχύ 11kW, δηλαδή 15 ίππους, και αναλογία ισχύος/βάρους μικρότερη από 0,1 kW/κιλό. Παρόλο που ένας κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου μπορεί να οδηγήσει 125άρι χωρίς να εκδώσει νέο δίπλωμα, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις παραπάνω.
Πρέπει να κάνεις 5 πρακτικά μαθήματα αλλιώς είσαι παράνομος
Προκειμένου να μπορέσει κανείς να οδηγήσει νόμιμα δίκυκλο της κατηγορίας Α1, πρέπει να είναι τουλάχιστον 27 ετών, να έχει δίπλωμα αυτοκινήτου για πάνω από 6 χρόνια, καθώς και να έχει κάνει πρακτική εκπαίδευση διάρκειας τουλάχιστον 5 μαθημάτων.Στην περίπτωση που κάποιος είναι κάτοχος διπλώματος Β κατηγορίας για τουλάχιστον 4 έτη, και διπλώματος μοτοποδηλάτου (ΑΜ) επίσης για τουλάχιστον 4 έτη, και έχει συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας του, τότε δεν χρειάζονται επιπλέον μαθήματα, και μπορεί να οδηγήσει μηχανάκι κατηγορίας Α1 νόμιμα.
Σημειώνουμε πως η οδήγηση μοτοσικλέτας που ανήκει στην κατηγορία Α1 με δίπλωμα αυτοκινήτου με τις παραπάνω προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει νόμιμα μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας.

Μάξιμουμ ιπποδύναμη 15 άλογα, για παραπάνω θες άλλο δίπλωμα
Αν πιστεύετε πως με το δίπλωμα του αυτοκινήτου θα μπορείτε να οδηγήσετε νόμιμα ισχυρότερες μοτοσικλέτες, ακόμα και ένα «ταπεινό» 250αρι με 25 ίππους, τότε συγγνώμη, αλλά κάνετε λάθος. Μετά την Α1, των 125 κυβικών και 15 αλόγων, η αμέσως επόμενη κατηγορία είναι η Α2, στην οποία υπάγονται μηχανές με κινητήρα έως 400 κυβικά και ισχύ έως 35 kW, ή αλλιώς 47 ίππους. Αμέσως μετά είναι η κατηγορία Α, η οποία είναι ουσιαστικά απεριόριστων κυβικών και ιπποδύναμης. Τόσο οι μοτοσικλέτες της Α2, όσο και της Α κατηγορίας, χρειάζονται ξεχωριστό δίπλωμα προκειμένου να μπορούν να οδηγηθούν νόμιμα. Το όριο ηλικίας της Α2 είναι τα 20 έτη, και της Α τα 24 έτη.
Άλλο «παίρνω δίπλωμα», άλλο «ξέρω να οδηγώ»
Είδαμε λοιπόν, πως ο νόμος επιτρέπει πράγματι σε κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου να οδηγούν μηχανάκια, ακόμα και αν αυτό γίνεται υπό προϋποθέσεις. Όμως, όπως κάποιος που έχει πάρει το Lower δεν σημαίνει ότι ξέρει καλά αγγλικά, έτσι και κάποιος που επιτρέπεται να οδηγεί νόμιμα μηχανάκι A1 δεν σημαίνει ότι ξέρει να το κάνει σωστά και με ασφάλεια.Ακόμα και ο καλύτερος οδηγός αυτοκινήτου, ενδέχεται να μην διαθέτει την αντίληψη που χρειάζεται προκειμένου να «καβαλήσει μηχανή», μιας και ο τρόπος οδήγησης αυτοκινήτου απέχει μακράν από τον τρόπο οδήγησης μοτοσικλέτας. Προκειμένου να οδηγήσεις με ασφάλεια δίκυκλο, πρέπει να έχεις αντίληψη για το πώς κατανέμεις το βάρος σου για να ισορροπήσει το όχημα στις 2 ρόδες, πρέπει να μπορείς να προβλέπεις τις αντιδράσεις των άλλων οδηγών, και, κυρίως, να επεξεργάζεσαι τις κινήσεις των αυτοκινήτων και να είσαι πάντα έτοιμος για να γλυτώσεις από λάθη απροσεξίας (τα γνωστά «δεν σε είδα»).
Από την άλλη πλευρά, αν πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων μεταπηδήσουν στις μοτοσικλέτες, τότε θα βλέπουν τα πράγματα από την οπτική πλευρά των δικυκλιστών. Θα αποκτήσουν σεβασμό για αυτούς και θα είναι πιο ανεκτικοί. Και αυτό, μόνο καλό μπορεί να κάνει για την οδηγική παιδεία του τόπου μας.
Δεν μπορείς να οδηγήσεις όλα τα μηχανάκια με δίπλωμα αυτοκινήτου!
Χρειάζεσαι 5 πρακτικά μαθήματα, ώστε να είσαι έτοιμος.
Για μια ισχυρή μοτοσικλέτα, πρέπει να βγάλεις άλλο δίπλωμα.
Βέβαια, άλλο το «παίρνω δίπλωμα», και άλλο το «ξέρω να οδηγώ»…
Θεωρείτε πως αυτή η νομοθεσία θα μειώσει το μποτιλιάρισμα, ή θα αγοράσουν όλοι μηχανάκια χωρίς να ξέρουν και όποιον πάρει ο χάρος;
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε |