Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ετοιμάζεται μπαταρία ιόντων νατρίου που θα φορτίζει εξαιρετικά γρήγορα

Ετοιμάζεται μπαταρία ιόντων νατρίου που θα φορτίζει εξαιρετικά γρήγορα

Διαβάστηκε από 6209 αναγνώστες - 23/6/2022

Η κινεζική εταιρεία παραγωγής μπαταριών CATL (Contemporary Amperex Technology) ανακοίνωσε πέρυσι ότι κατασκευάζει μια μπαταρία ιόντων νατρίου που θα είναι διαθέσιμη το 2023. Η μπαταρία έρχεται χωρίς λίθιο, νικέλιο και κοβάλτιο, κάτι που την καθιστά πολύ πιο βιώσιμη από τις μπαταρίες λιθίου. Μάλιστα η λογική λέει ότι θα φορτίζεται πιο γρήγορα και θα υποφέρει λιγότερο σε θερμοκρασίες κάτω του μηδέν.

Κοινοποίησέ το »


Ο Maximilian Fichtner αναφέρει: «Αυτές οι μπαταρίες είναι μια από τις πιο συναρπαστικές νέες εξελίξεις αυτή τη στιγμή. Εδώ υπάρχει η προοπτική της κατασκευής πολύ ισχυρών μπαταριών σε βιώσιμη υλική βάση. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα έχει ένα μεγάλο μέλλον και μπορεί να φέρει μεγάλη ανακούφιση στην τεταμένη κατάσταση των πρώτων υλών στην αγορά λιθίου. Πριν από μερικά χρόνια αυτό απορρίφθηκε ως τέχνασμα και κάτι εξωτικό. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.»

Συμπέρασμα: Η ανακάλυψη δεν έχει έρθει αλλά φαίνεται να πλησιάζει

Το αρνητικό στις μπαταρίες ιόντων νατρίου είναι η σχετικά χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, αλλά ήδη γίνονται βήματα για να υπερπηδηθεί κι αυτό το εμπόδιο. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η CATL κατέθεσε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πριν λίγο καιρό που αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών ιόντων νατρίου κατά 25 τοις εκατό σε 200 Wh/kg. Για να έρχεται ένα μέτρο σύγκρισης, οι κορυφαίες μπαταρίες από τον Όμιλο VW αυτή τη στιγμή είναι λίγο κάτω από 300 Wh/kg.

Σίγουρα θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να γίνει πραγματικότητα κάποιο θαύμα στο τομέα της μπαταρίας, αλλά δεν θα μας φανεί περίεργο αν σύντομα θα δούμε κάποιες εντυπωσιακές καινοτομίες να γίνονται πραγματικότητα.