Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Το άγνωστο πρόβλημα με τη φόρτιση του κινητού στο αυτοκίνητο

Το άγνωστο πρόβλημα με τη φόρτιση του κινητού στο αυτοκίνητο

27/2/2024

Η φόρτιση του κινητού στο αυτοκίνητο «λύνει τα χέρια» σε πολλούς οδηγούς. Ωστόσο μερικοί την αποφεύγουν, πιστεύοντας ότι είναι επικίνδυνη τόσο για το κινητό όσο και για το ίδιο το αυτοκίνητο. Τι ισχύει;

Αξιζει να μαθετε

Η φόρτιση του κινητού στο αυτοκίνητο δεν είναι πάντα ασφαλής

Η σχέση κινητού και οδηγού διέπεται από πολλούς κανόνες που ρυθμίζονται από τον Κ.Ο.Κ. Ειδικότερα, όσο το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει, είναι γνωστό σε όλους ότι απαγορεύεται η χρήση του κινητού από τον οδηγό. Η φόρτιση του κινητού στο αυτοκίνητο δεν απαγορεύεται από τον νόμο, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη τόσο για το ίδιο το κινητό, όσο και για το ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου.
 

Οι κλασικές θύρες USB δεν προορίζονται για φόρτιση κινητού

Αρχικά πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχουν θύρες USB που προορίζονται αποκλειστικά για φόρτιση φορητών συσκευών. Αυτές είναι ρυθμισμένες διαφορετικά από τις υπόλοιπες και δεν είναι διόλου επικίνδυνες. Η διαφορά μεταξύ αυτών και των κλασικών θυρών USB εντοπίζεται στην ένταση της ενέργειας με την οποία εφοδιάζουν τις συνδεόμενες συσκευές. Οι κλασικές θύρες USB είναι φτιαγμένες για μεταφορά δεδομένων και όχι για φόρτιση κινητών.

Η φόρτιση σε λάθος θύρα USB μπορεί να προκαλέσει μέχρι και φωτιά

Αν ωστόσο μία συσκευή συνδεθεί σε τέτοια θύρα, στην καλύτερη περίπτωση θα φορτίσει με πολύ αργό ρυθμό. Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο σενάριο: υπάρχει η περίπτωση να προκληθεί βλάβη στο κύκλωμα του αυτοκινήτου. Και αυτό είναι ακόμα πιθανότερο όταν ένα αυτοκίνητο δεν διαθέτει θύρες USB αλλά αντάπτορα που έχει κουμπώσει στην υποδοχή του αναπτήρα. Σε αυτή την περίπτωση, η ένταση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να μην είναι συμβατή με τις προδιαγραφές του κινητού μας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη συσκευή.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος πλήρους καταστροφής της μπαταρίας, αλλά και πρόκλησης φωτιάς.
 

Βεβαιωθείτε ότι η θύρα USB προορίζεται για φόρτιση

Συμπερασματικά, είναι προτιμότερο να βεβαιωθούμε ότι η θύρα στην οποία φορτίζουμε το κινητό μας είναι κατασκευασμένη για φόρτιση συσκευών. Τέλος. το κινητό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φορτίζει χωρίς να ελέγχουμε τακτικά την κατάστασή του και, ειδικότερα, τη θερμοκρασία του.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε