Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Το λαμπάκι στο καντράν που κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Το λαμπάκι στο καντράν που κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει

28/2/2024

Οι φωτεινές ενδείξεις στον πίνακα οργάνων έχουν σκοπό να ενημερώσουν, να προειδοποιήσουν ή να «προδώσουν» βλάβη. Πολλά από αυτά τα λαμπάκια είναι σημαντικά για την ασφάλεια του οδηγού όμως παραμένουν άγνωστα στους περισσότερους. Εσύ ξέρεις τι σημαίνουν;

Αξιζει να μαθετε

Οι φωτεινές λυχνίες αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ οδηγού και αυτοκινήτου

Ο πίνακας οργάνων ενός αυτοκινήτου έχει ενδείξεις που άλλοτε έχουν προειδοποιητικό και άλλοτε ενημερωτικό χαρακτήρα. Οι περισσότεροι οδηγοί κοιτούν τον πίνακα οργάνων για να δουν την ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουν, τις στροφές του κινητήρα και την κατανάλωση καυσίμου. Ωστόσο υπάρχουν πολλές και χρήσιμες ενδείξεις που οι περισσότεροι αγνοούμε. Μία από αυτές είναι και το πράσινο «παπουτσάκι».



 

Πίνακας οργάνων: Κόκκινο = κίνδυνος, πράσινο = ενημέρωση

Από τα οδικά σήματα μέχρι τους φωτεινούς σηματοδότες, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα έχουν συνδυαστεί στον δρόμο με προειδοποίηση, κίνδυνο και μείωση ταχύτητας. Όταν λοιπόν εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων λαμπάκια με αυτά τα χρώματα, τότε ο οδηγός μπαίνει υποσυνείδητα σε «stress mode». Ωστόσο στον πίνακα οργάνων υπάρχουν και ενδείξεις με πράσινο χρώμα, οι οποίες έχουν συνήθως ενημερωτικό χαρακτήρα. Αυτό ισχύει και με το λαμπάκι της παραπάνω εικόνας.
 

Τι σημαίνει το πράσινο «παπουτσάκι»;

Το «παπουτσάκι» περιβάλλεται από έναν κύκλο και δύο παρενθέσεις, ενώ εμφανίζεται μόνο στον πίνακα οργάνων αυτοκινήτων που διαθέτουν αυτόματο σασμάν. Ο σκοπός του είναι να υπενθυμίζει στον οδηγό ότι αν θέλει να ξεκλειδώσει τον επιλογέα ταχυτήτων, πρέπει να πατήσει πρώτα το φρένο. Εφόσον το κάνει, τότε το λαμπάκι θα σβήσει από το καντράν και θα του επιτρέψει να ξεκινήσει την πορεία του.

Ασφαλιστική δικλείδα: Τι είναι το Brake Shift Interlock;

Μία ακόμη ασφαλιστική δικλείδα στα σύγχρονα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων είναι το Brake Shift Interlock. Η συγκεκριμένη λειτουργία εμποδίζει τη μετακίνηση του επιλογέα ταχυτήτων από τη θέση «P» (Parking) στη θέση «D» (Drive), εφόσον ο οδηγός δεν πατήσει πρώτα φρένο.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε