Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Το μυστικό κουμπί στον εσωτερικό καθρέφτη που σώζει ζωές
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Το μυστικό κουμπί στον εσωτερικό καθρέφτη που σώζει ζωές

6/3/2024

Ο εσωτερικός καθρέφτης του αυτοκινήτου επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει οτιδήποτε συμβαίνει πίσω του, ακόμη και το βράδυ. Ποια είναι η λειτουργία του κρυφού κουμπιού στη μέση του καθρέφτη;

Ένα κουμπί στον εσωτερικό καθρέφτη προσφέρει στον οδηγό περισσότερη ασφάλεια

Οι τρεις καθρέφτες του αυτοκινήτου αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους του οδηγού. Είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν όσο το δυνατόν ευρύτερη ορατότητα. Ο εσωτερικός καθρέφτης προσφέρει ορατότητα μέσα από το παρμπρίζ στον δρόμο πίσω από το αυτοκίνητο, γιΆ αυτό και ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός. Αρκετοί κατασκευαστές λοιπόν έχουν εξοπλίσει τον κεντρικό καθρέφτη με ένα κρυφό κουμπί, η χρήση του οποίου παρέχει στον οδηγό ακόμη περισσότερη ορατότητα.
 

Η κλίση του εσωτερικού καθρέφτη μπορεί να αλλάξει με το πάτημα ενός κουμπιού

Η οδήγηση τη νύχτα απαιτεί περισσότερη συγκέντρωση από τους οδηγούς. Μία δυσκολία που συναντάμε συχνά όσοι οδηγούμε νύχτα είναι τα φώτα που μας τυφλώνουν από οχήματα πίσω μας. Είτε επειδή ο οδηγός έχει ξεχάσει αναμμένη τη μεγάλη σκάλα, είτε επειδή οι προβολείς είναι ρυθμισμένοι με λάθος τρόπο, τα έντονα φώτα στον καθρέφτη είναι ένα από τα πιο εκνευριστικά και επικίνδυνα «δεινά» που μπορούν να σου τύχουν στον δρόμο τη νύχτα. Πιέζοντάς το, αυτό το «κρυμμένο» κουμπί του εσωτερικού καθρέφτη δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να αλλάξει την κλίση του κατόπτρου ώστε να μην τυφλώνεται.



 

Και σε συμβατικούς και σε ηλεκτρονικούς καθρέφτες διαθέσιμη η λειτουργία

Το συγκεκριμένο κουμπί βρίσκεται στη μέση του καθρέφτη στο κάτω μέρος του. Η λειτουργία αυτή είναι πολύ χρήσιμη γιατί επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει πίσω του χωρίς ενοχλήσεις. Η συγκεκριμένη λειτουργία αφορά τους συμβατικούς καθρέφτες, ενώ οι ηλεκτρονικοί καθρέφτες, κάνουν αυτή τη δουλειά εδώ και πολλά χρόνια με ένα διάφανο ηλεκτροχρωματικό φιλμ που είναι προσαρμοσμένο στην επιφάνεια του καθρέφτη.
 

Πώς λειτουργούν οι ηλεκτροχρωματικοί καθρέφτες

Με τη συγκεκριμένη λειτουργία ο αισθητήρας του φιλμ «διαβάζει» την ένταση του φωτός των προβολέων και σκουραίνει την επιφάνεια του εσωτερικού καθρέφτη αποτρέποντας το θάμπωμα. Ο ηλεκτροχρωματικός καθρέφτης διαθέτει διακόπτη που βρίσκεται στο ίδιο σημείο με το κουμπί των συμβατικών. Εντούτοις, ο καθρέφτης ενεργοποιεί αυτή τη λειτουργία αυτόματα όποτε κρίνεται αναγκαίο, ενώ το κουμπί βρίσκεται εκεί μόνο για να απενεργοποιηθεί η λειτουργία.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε