Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Χιλιάδες παράνομοι κοτσαδόροι - Τι λέει η νέα νομοθεσία

Χιλιάδες παράνομοι κοτσαδόροι - Τι λέει η νέα νομοθεσία

29/2/2024

Για τη μεταφορά τρέιλερ ή μπαγκαζιέρας είναι απαραίτητη η χρήση κοτσαδόρου. Είναι όμως όλα τα είδη κοτσαδόρου νόμιμα ή κινδυνεύεις με πρόστιμο;

Αξιζει να μαθετε

Επιτρέπεται πλέον από τον νόμο μόνο ο κοτσαδόρος που αναδιπλώνεται ή αποσπάται

Ο κοτσαδόρος χρησιμοποιείται σε ένα επιβατικό αυτοκίνητο για να ρυμουλκήσει τρέιλερ και μπαγκαζιέρες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ύπαρξη κοτσαδόρου σε ένα όχημα ήταν υπόθεση ιδιαίτερα ασαφής νομοθετικά. Πλέον το τοπίο είναι ξεκάθαρο σχετικά με τα αυτοκίνητα που φέρουν κοτσαδόρο, ενώ επιβάλλεται και ο τεχνικός έλεγχός του από τα ΚΤΕΟ. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται πλέον η ύπαρξη σταθερά τοποθετημένου κοτσαδόρου στα αυτοκίνητα, ενώ επιτρέπεται η εγκατάσταση αποσπώμενου ή αναδιπλούμενου κοτσαδόρου.
 

Κρίθηκε επικίνδυνος σε περίπτωση ατυχήματος ο παλιός κοτσαδόρος

Ο λόγος που απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του παλιού κοτσαδόρου είναι ότι, σε περίπτωση τρακαρίσματος, ο κοτσαδόρος αποτελούσε σοβαρή απειλή για την υγεία του οδηγού πίσω, αλλά προκαλούσε και μεγαλύτερη ζημιά στο αυτοκίνητο, ακόμη και σε μικρά ατυχήματα. Επιπλέον, ο παλιός κοτσαδόρος προεξείχε από τις ζώνες παραμόρφωσης κα προστασίας, όπως ο πίσω προφυλακτήρας, που διαθέτουν οι προδιαγραφές των σύγχρονων αυτοκινήτων. Επομένως, με τον αναδιπλούμενο ή αποσπώμενο κοτσαδόρο, μειώνεται ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος.
 

Όταν δεν χρησιμοποιείται για μεταφορές, ο κοτσαδόρος πρέπει να αναδιπλώνεται ή να αποσπάται

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει πλέον ρητά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται ο σύγχρονος κοτσαδόρος. Πρέπει λοιπόν να «φαίνεται» μόνο όταν βρίσκεται σε χρήση, έχοντας αγκιστρωμένο τρέιλερ ή μπαγκαζιέρα. Όταν δεν χρησιμεύει για αυτό τον σκοπό, πρέπει οπωσδήποτε να έχει αναδιπλωθεί ή να έχει αποσπαστεί, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει.

Επίσης, ορίζεται από τον νόμο ότι αν το αυτοκίνητο διαθέτει κοτσαδόρο, θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί από τον κατασκευαστή ώστε να πληροί τις προδιαγραφές. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να προσθέσει κοτσαδόρο μετά την αγορά του οχήματος, θα πρέπει ο κοτσαδόρος που θα προμηθευτεί να πληροί εξίσου τις προδιαγραφές, ενώ η εγκατάστασή του γίνεται αποκλειστικά από ειδικό συνεργείο.
 

Υποχρεωτική η άδεια ρυμούλκησης, είναι καλό ο κοτσαδόρος να δηλωθεί στην ασφαλιστική

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι ότι ο ιδιοκτήτης οχήματος με κοτσαδόρο πρέπει να φέρει άδεια ρυμούλκησης, υποχρέωση που τον βάρυνε και πριν την αλλαγή της νομοθεσίας. Η συγκεκριμένη άδεια εκδίδεται από την Υπηρεσία Μεταφορών, ενώ μπορείτε να εξυπηρετηθείτε στο αρμόδιο γραφείο της Περιφέρειας ή στα ΚΕΠ. Καλό είναι η ύπαρξη κοτσαδόρου και η κατοχή της σχετικής άδειας ρυμούλκησης να δηλωθούν και στην ασφαλιστική σας, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να είστε καλυμμένοι.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε