
Βία στους δρόμους για «ψύλλου πήδημα»: μήπως έχουμε γίνει ζούγκλα;
Βία στους δρόμους για «ψύλλου πήδημα»: μήπως έχουμε γίνει ζούγκλα;
Πρόσφατο παράδειγμα η κοπέλα που ξυλοκοπήθηκε «μέρα μεσημέρι» από «νταή».
Συχνά τα βίντεο στα social με τσακωμούς, τυχαία κάποια δεν εξελίσσονται χειρότερα.
Η κίνηση έχει κάνει τα νεύρα να «χτυπούν κόκκινο», οι καθυστερήσεις προκαλούν άγχος.
Ίσως απαραίτητα τα ψυχομετρικά στις εξετάσεις οδηγών, εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες.
autoagora Team
Πρόσφατο παράδειγμα η κοπέλα που ξυλοκοπήθηκε «μέρα μεσημέρι» από «νταή»
Είναι οι λίγο «δύσκολοι» καιροί που ζούμε, οι γρηγορότεροι ρυθμοί με τους οποίους κινούμαστε, είναι η αδιαλλαξία του κάθε μεμονωμένου ατόμου που έχει εκτοξευθεί σε σχέση με το παρελθόν, λόγω διαφόρων κοινωνικών μεταβολών που συντελέστηκαν στην εποχή μας. Και προφανώς πολλοί άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να αναλυθούν από τους… κοινωνιολόγους. Όποιοι και αν είναι τελικά οι λόγοι, δεν αλλάζει το γεγονός που είναι πλέον ξεκάθαρο: η βία στους δρόμους αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε «ζούγκλα». Σε ένα πρόσφατο παράδειγμα που επιβεβαιώνει —δυστυχώς— τα παραπάνω, θα μπορούσε να αναφερθεί ο άνανδρος ξυλοδαρμός μιας νεαρής κοπέλας από έναν «νταή», για μια διένεξη στον δρόμο μέρα μεσημέρι.
Συχνά τα βίντεο στα social με τσακωμούς, τυχαία κάποια δεν εξελίσσονται χειρότερα
Ότι και να συνέβη μεταξύ των δύο οδηγών και ότι και αν ειπώθηκε στη συνέχεια, είναι ανάξιο λόγου και δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις καταδικαστέες ενέργειες ενός άντρα που χτύπησε μια γυναίκα, στέλνοντάς την στο νοσοκομείο. Πόσο μάλλον όταν τέτοια περιστατικά οδικής βίας εκτυλίσσονται με τόσο ασήμαντη αφορμή. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, παρουσιάζοντας συχνά-πυκνά αλλόφρονες οδηγούς να βρίζονται ή να έρχονται στα χέρια, μεταξύ τους ή με πεζούς. Είναι πραγματικά θέμα τύχης που πολλά από αυτά τα περιστατικά βίας δεν καταλήγουν να απασχολούν το αστυνομικό ρεπορτάζ με ακόμη πιο δυσάρεστες εξελίξεις.
Η κίνηση έχει κάνει τα νεύρα να «χτυπούν κόκκινο», οι καθυστερήσεις προκαλούν άγχος
Η έλλειψη ψυχραιμίας πίσω από το τιμόνι αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Θα μπορούσαμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι φταίει και η αυξημένη κίνηση στους δρόμους που ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες οδηγούς, προκαλώντας έντονο άγχος. Και το άγχος δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε εκνευρισμό. Και είναι στατιστικά αναμενόμενο κάποιοι από αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους να μην μπορούν να ελέγξουν τα νεύρα τους, με απρόσμενες ορισμένες φορές συνέπειες.
Ίσως απαραίτητα τα ψυχομετρικά στις εξετάσεις οδηγών, εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες
Η κατάσταση πλέον είναι τέτοια, που ίσως ριζοσπαστικές λύσεις, όπως η υποχρεωτική διενέργεια ψυχομετρικών τεστ για την άδεια οδήγησης, να είναι απαραίτητες. Είναι μια πρακτική που ακολουθείται ήδη σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Τσεχία ή η Βραζιλία, είτε προκειμένου κανείς να αποκτήσει το αρχικό του δίπλωμα οδήγησης, είτε για να το ανακτήσει μετά από αφαίρεση. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των οδηγών και να περιοριστεί η επιθετική συμπεριφορά στους δρόμους.
