
Μόλις το παρέλαβες από service και έβγαλε άλλη βλάβη: φταίει το συνεργείο;
Μόλις το παρέλαβες από service και έβγαλε άλλη βλάβη: φταίει το συνεργείο;
«Ένα φτιάχνουν, δέκα χαλάνε» ήταν συχνά το στερεότυπο παράπονο των πελατών.
Συμβαίνει ωστόσο να χαλάσουν ταυτόχρονα, διαφορετικά μηχανικά μέρη.
Και οι πελάτες έχουν την απαίτηση από τους μηχανικούς να το προβλέψουν.
Όμως η επίσκεψη στο συνεργείο για μια βλάβη δε συνεπάγεται πλήρη έλεγχο όλου του αυτοκινήτου.
autoagora Team
«Ένα φτιάχνουν, δέκα χαλάνε» ήταν συχνά το στερεότυπο παράπονο των πελατών
Τα τελευταία χρόνια, και δεδομένου ότι η μέση ηλικία των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους οι Έλληνες οδηγοί είναι πραγματικά υψηλή, οι επισκέψεις στο συνεργείο είναι και αυτές αντίστοιχα συχνότερες. «Όλο και κάτι θα βγάλει ένα παλιό αυτοκίνητο κατά καιρούς». «Το θέμα είναι να μην είναι σοβαρό», συμβουλεύουν αλλά και παρηγορούν οι γνωστοί και οι φίλοι, όσους δεν έχουν την τύχη να χρησιμοποιούν ένα πιο σύγχρονο και ως εκ τούτου πιο αξιόπιστο μοντέλο. Και η αλήθεια είναι όντως αυτή: δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην παρουσιάσουν βλάβη κάποια από τα μηχανικά ενός παλιού αυτοκινήτου.
Το θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε θα γίνει αυτό. Και από την συζήτηση εξαιρούμε τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν με ευθύνη του ιδιοκτήτη, αν εκείνος δεν κάνει σωστή συντήρηση. Αν ας πούμε τσιγκουνευτεί κανείς το φίλτρο βενζίνης, τότε νομοτελειακά κάποια στιγμή θα αλλάξει τρόμπα βενζίνης. Όμως, σε κάθε άλλη περίπτωση, αν τύχει και παραλάβει κάποιος το αυτοκίνητο του από service ή επισκευή και ξανά χαλάσει σε αυτό κάτι άλλο αμέσως, η στερεοτυπική άποψη του μέσου πελάτη συχνά είναι ότι «ένα φτιάχνουν, δέκα χαλάνε».
Συμβαίνει ωστόσο να χαλάσουν ταυτόχρονα, διαφορετικά μηχανικά μέρη
Ειδικά αν για να φτάσεις στο σημείο που χρειάζεται επισκευή, πρέπει να ξηλωθούν πριν πολλά άλλα μηχανικά/ηλεκτρικά μέρη, κάποια από αυτά κινδυνεύουν να «βγουν off» και να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Και αυτό φυσικά είναι κάτι για το οποίο δεν φταίνε οι τεχνικοί που θα αναλάβουν να το φτιάξουν, αλλά οι σχεδιαστές μηχανολόγοι που κατασκεύασαν το αυτοκίνητο με τον συγκεκριμένο τρόπο. Υπάρχουν φορές που ασχολούμαστε από τη στήλη μας με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ίδιες τις εταιρίες αυτοκινήτων και περιπλέκουν τη συντήρηση ή την επισκευή ενός μοντέλου. Όταν δηλαδή απαιτούνται ειδικά εργαλεία για μια επισκευή και ο πελάτης αναγκάζεται να παραμείνει στο περιβάλλον εξυπηρέτησης ενός εξουσιοδοτημένου επισκευαστή. Ή όταν το διαγνωστικό της αντιπροσωπείας αναγνωρίζει κάποια γνήσια -πλην μεταχειρισμένα- ανταλλακτικά που τοποθετήθηκαν εκ των υστέρων στο αυτοκίνητο και ως εκ τούτου τα «απορρίπτει».
Σε εκείνες τις περιπτώσεις, ή τουλάχιστον σε κάποιες από εκείνες, οι πελάτες θα μπορούσαν να «γκρινιάξουν» δικαιολογημένα και να παραπονεθούν για το αυξημένο κόστος μιας επισκευής που συνεπάγονται τα παραπάνω. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε όμως αντίστροφα, με την αντίδραση των πελατών προς τα συνεργεία, όταν τύχει και χαλάσουν διαφορετικά μηχανικά ή ηλεκτρικά μέρη, ταυτόχρονα.
Και οι πελάτες έχουν την απαίτηση από τους μηχανικούς να το προβλέψουν
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πελάτες των συνεργείων θα αντιδράσουν, αλλά χωρίς στην προκειμένη να έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Ένα αυτοκίνητο παλιότερα αποτελούνταν από περίπου μόλις 1000 εξαρτήματα, με μεγάλο μέρος εξ αυτών μάλιστα να αφορούν το σύστημα μετάδοσης. Ωστόσο, σε ένα σύγχρονο μοντέλο, τα μέρη αυτά είναι… πολύ περισσότερα: από 30 έως 100.000, ανάλογα αν μετράμε βίδες και αλλά μικρά εξαρτήματα.
Οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η απαίτηση των πελατών να προβλεφθούν όλες οι βλάβες που μπορεί να παρουσιαστούν ταυτόχρονα ή έστω σε κοντινά χρονικά σημεία, είναι μάλλον αβάσιμη, αφού τελικά ένα αυτοκίνητο αποτελείται από πολλά διαφορετικά -και άσχετα μεταξύ τους- ύπο συστήματα, που ανά πάσα στιγμή, κάθε ένα από αυτά μπορεί να «παραδώσει πνεύμα». Ειδικά με τους τόσους πολλούς αισθητήρες κάθε λογής, που υπάρχουν διάσπαρτοι σε όλο το αυτοκίνητο.
Όμως η επίσκεψη στο συνεργείο για μια βλάβη δε συνεπάγεται πλήρη έλεγχο όλου του αυτοκινήτου
Και η επίσκεψη στο συνεργείο για συντήρηση ή για μια συγκεκριμένη επισκευή, επ’ ουδενί δεν συνεπάγεται τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου. Εκτός αν αυτός ζητηθεί. Και φυσικά χρεωθεί. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αν τύχει και χαλάσει κάποιο άλλο μέρος ακόμη, άσχετο τις περισσότερες φορές με τα μέρη που ασχολήθηκε το συνεργείο, τότε πραγματικά οποιαδήποτε παράπονο εκφραστεί προς τους τεχνικούς, είναι μάλλον άτοπο.

