
Παραπονιόμαστε για τις τιμές των αυτοκινήτων, ξέρεις πόσο έχουν στην Τουρκία;
Παραπονιόμαστε για τις τιμές των αυτοκινήτων, αλλά ξέρεις πόσο στοιχίζουν… στην Τουρκία;
Έως και 40% ακριβότερα τα αυτοκίνητα στη «γείτονα», ενώ διατηρεί ευρεία παραγωγή οχημάτων.
Η υψηλή φορολογία και η ισοτιμία της λίρας διαμορφώνουν τις υψηλές τιμές.
Όμως, αν υπήρχαν εργοστάσια και στην Ελλάδα, πιθανόν να αγοράζαμε φθηνότερα αυτοκίνητα.
Η αγοραστική δύναμη και η δυσκολία δανεισμού δυσχεραίνουν το περιβάλλον στη χώρα μας.
autoagora Team
Έως και 40% ακριβότερα τα αυτοκίνητα στη «γείτονα», ενώ διατηρεί ευρεία παραγωγή οχημάτων
Αποτελεί γεγονός τα τελευταία χρόνια ότι οι τιμές των αυτοκινήτων στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, έχουν υποστεί μεγάλες αυξήσεις. Αφορμή για να συμβεί αυτό έχουν αποτελέσει πολλοί παράγοντες: οι γενικότερες πληθωριστικές τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας που δημιούργησαν οι γεωπολιτικές εντάσεις και έκαναν το εμπόριο πιο ακριβό, οι ακριβότεροι πλέον υπέρ-απαραίτητοι ημιαγωγοί, αλλά και η αναγκαία «απόσβεση» από τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, δημιούργησαν τις «κατάλληλες» συνθήκες έτσι ώστε οι τιμές να πάρουν την ανηφόρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, το φαινόμενο πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από πρακτικές όπως η επιβολή δασμών. Ενώ σε κάποιες χώρες, όπως στη «γείτονα» Τουρκία, η ακρίβεια στα αυτοκίνητα είναι φαινόμενο σύνηθες και παγιωμένο. Έτσι, ενώ υπάρχει ισχυρή παρουσία του κλάδου και ευρεία παραγωγή οχημάτων, οι τιμές λιανικής στην αγορά είναι συχνά έως και 40% ακριβότερες από τις αντίστοιχες στην Ελλάδα.
Η υψηλή φορολογία και η ισοτιμία της λίρας διαμορφώνουν τις υψηλές τιμές
Οι λόγοι που έχουν διαμορφώσει ένα τόσο παράδοξο φαινόμενο είναι κατά βάση η ισοτιμία και οι πληθωριστικές τάσεις του τουρκικού νομίσματος, αλλά και η επιβολή υψηλής φορολόγησης που συνδέεται με την αγορά αυτοκινήτου. Έτσι, ενώ πολλοί «παίκτες» της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν γραμμές συναρμολόγησης στην τουρκική επικράτεια, εντούτοις, τα οχήματα που κατασκευάζονται παίρνουν συνήθως τον δρόμο των εξαγωγών προς τρίτες χώρες, καθώς η εσωτερική αγορά επ’ουδενί δεν μπορεί να απορροφήσει —με αυτά τα δεδομένα τιμών— μια τόσο ευρεία παραγωγή.
Όμως, αν υπήρχαν εργοστάσια και στην Ελλάδα, πιθανόν να αγοράζαμε φθηνότερα αυτοκίνητα
Τι θα γινόταν όμως θεωρητικά αν υπήρχε μια τόσο ανεπτυγμένη βιομηχανία και στη χώρα μας; Θα βοηθούσε τις τιμές των αυτοκινήτων στη δική μας αγορά, προκειμένου τελικά να οδηγούμε φθηνότερα και πιο σύγχρονα αυτοκίνητα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και είναι θετική: αν υπήρχαν εταιρείες που θα συναρμολογούσαν τα αυτοκίνητά τους στην Ελλάδα, όπως άλλωστε υπήρχαν παλαιότερα (Nissan, Alfa Romeo), τότε, δεδομένης της σταθερής νομισματικής ασφάλειας που μας παρέχει η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη και το Ευρώ, και με προϋπόθεση φυσικά τη μη ύπαρξη υψηλής φορολόγησης, θα μπορούσαμε όντως να βρισκόμαστε σε μια καλύτερη θέση στο διεθνές αυτοκινητιστικό στερέωμα. Επίσης, επ’ουδενί —στην περίπτωση αυτή— δεν θα διατηρούσαμε τον παλαιότερο στόλο κυκλοφορούντων οχημάτων στην Ε.Ε.
Η αγοραστική δύναμη και η δυσκολία δανεισμού δυσχεραίνουν το περιβάλλον στη χώρα μας
Όμως δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πραγματικότητα στη χώρα μας, ούτε πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, όπως μαρτυρούν τα δεδομένα. Αυτό που όλοι ελπίζουμε, ωστόσο, είναι σύντομα να αλλάξουν κάποιες από τις συνθήκες που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Να βελτιωθούν παράγοντες όπως η αγοραστική δύναμη του μέσου αγοραστή, αλλά και η πρόσβασή του στον τραπεζικό δανεισμό, που ως απόρροια των τελευταίων δύσκολων οικονομικών ετών έχει περιέλθει —εν πολλοίς— σε δυσμένεια. Και σε συνδυασμό με δράσεις και μέτρα από τους ιθύνοντες για την ανανέωση του στόλου, να μπορέσουν τελικά όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να αντικαταστήσουν τα παλιά τους αυτοκίνητα.
