Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

Αξεσουάρ για 4x4: Τι να επιλέξω;

3/6/2021

Κάνουν το όχημά σου κυριολεκτικά παντός εδάφους! Η επιλογή του κατάλληλου αξεσουάρ για ένα off-road όχημα εξαρτάται από τη χρήση που θα κάνετε, ενώ η τοποθέτηση πρέπει να γίνει με προσοχή. Πόσο απαραίτητα θεωρείτε πως είναι τα παρακάτω;

Οταν μιλάμε για αξεσουάρ έρχεται στο μυαλό μας η πολύ μεγάλη γκάμα που υπάρχει στην αγορά. Όταν όμως αναφερόμαστε στα αξεσουάρ των 4Χ4, αυτόματα ο βαθμός επικινδυνότητας ανεβαίνει, καθώς μια λάθος επιλογή στην αγορά ή την τοποθέτηση του αξεσουάρ, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή μας, μιας και μιλάμε για οχήματα που κυκλοφορούν κάτω από αντίξοες συνθήκες.   


Πριν πάρω το κατάλληλο 4Χ4 αξεσουάρ πρέπει να σκεφτώ τι διαδρομές θα κάνω.
Για να κάνουμε οποιανδήποτε επιλογή αξεσουάρ θα πρέπει να έχουμε δώσει απάντηση στο ερώτημα, τι χρήση θα κάνω στο 4Χ4 αυτοκίνητό μου. Οι εκτός δρόμου διαδρομές, που θα επιλέξω να διασχίσω θα είναι αυτές, που θα μου καθορίσουν σε πρώτο βαθμό το στήσιμο που χρειάζεται να πραγματοποιήσω στο ΙΧ μου.

Εφόσον έχω περάσει αυτό το στάδιο τότε και μόνο τότε θα μπω στη διαδικασία για την εύρεση και αγορά των κατάλληλων αξεσουάρ.

Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να συμπεριλάβουμε είναι το αξεσουάρ που θέλω να βάλω να είναι πρακτικό και όχι αισθητικό. Καλό θα είναι να αποφύγουμε να προσαρμόσουμε κάτι, το οποίο θα δώσει ομορφιά στο αυτοκίνητο, αλλά δεν θα προσφέρει στην πράξη μια επιπλέον υπηρεσία στη λειτουργία του, ή δεν θα βελτιώσει μία από τις υπάρχουσες.

Τέλος θα είναι σωστό το αξεσουάρ που θα αγοράσουμε να γνωρίζουμε πως έχει τοποθετηθεί και έχει αποδώσει και σε άλλα 4Χ4, έτσι ώστε να μειώσουμε πολύ τις πιθανότητες, που υπάρχουν να βγει μια αποτυχημένη αγορά.      


Ποια είναι τα πιο διαδεδομένα 4Χ4 αξεσουάρ
Προστατευτικές ποδιές του κινητήρα: Είναι πάντα χρήσιμες, αλλά είναι εξαιρετικά βασικό να βεβαιωθούμε ότι θα έχουν όσο το δυνατό καλύτερη εφαρμογή. Όσο πιο χοντρές τόσο καλύτερη προστασία προσφέρουν, αλλά τόσο περισσότερο μειώνουν την απόσταση από το έδαφος.

Snorkel: Λειτουργούν ακριβώς όπως οι αναπνευστήρες στη θάλασσα. Ανεβάζουν την εισαγωγή του αέρα ψηλά, συνήθως στο ύψος της οροφής, ώστε το αυτοκίνητο να μπορεί να περάσει μέσα από ένα σχετικά βαθύ σώμα νερού χωρίς να σβήσει και να καταστρέψει τον κινητήρα του. Προσέχουμε τη σωστή τοποθέτηση και βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα ηλεκτρικά του κινητήρα είναι στεγανοποιημένα ή αδιαβροχοποιημένα.

Προστατευτικές μπάρες στους προφυλακτήρες ή προφυλακτήρες αντικατάστασης: Πρέπει να μην εξέχουν τόσο από το όχημα που να επηρεάζουν τις γωνίες προσέγγισης και φυγής. Σε περίπτωση που τοποθετήσουμε εργάτη ή αλλιώς βίντσι, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις του, ενώ τόσο το ίδιο, όσο και οι βάσεις τοποθέτησής του πρέπει να είναι σχεδιασμένες για να μπορούν να τραβήξουν τουλάχιστον το πλήρες βάρος του οχήματος χωρίς δομικά προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για το συρματόσχοινο.

Έξτρα προβολείς: Πολύ χρήσιμη λύση. Τσεκάρουμε τις απαιτήσεις ενέργειας καθώς και την τοποθέτησή τους ώστε να μην χάνουν τον προσανατολισμό τους από τους αναμενόμενους κραδασμούς και αναπηδήσεις.

Δεύτερη μπαταρία: Είναι μια ιδιαίτερα πρακτική αλλά όχι τόσο συχνά προτεινόμενη εφαρμογή που πρόκειται να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση στην περίπτωση που έχετε αυξήσει σημαντικά τις ηλεκτρικές απαιτήσεις του οχήματος. Προσοχή στην τοποθέτησή της, καθώς πρέπει να είναι προσβάσιμη και σταθερή για αποφυγή διαρροών.

Εργάτης:  Ένας δυνατός εργάτης είναι πιο αξιόπιστος από έναν αδύναμο. Ο λόγος είναι ότι ο δυνατότερος εργάτης θα αργήσει περισσότερο να ζεσταθεί και θα δουλέψει πιο μακριά από το όριο του, δημιουργώντας έτσι λιγότερη φθορά στα ηλεκτρικά και μηχανικά του μέρη λόγω φόρτισης και θερμοκρασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και ο πιο δυνατός εργάτης χρειάζεται λογική διαχείριση, για να μην μας προσδώσει τη στιγμή που θα τον χρειαστούμε.  



Τι να προσέξω στα 4Χ4 αξεσουάρ και στην τοποθέτησή τους
Για να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή και να είμαστε καλυμμένοι, ότι τα χρήματα μας δεν θα πάνε στράφι, θα πρέπει να προσέξουμε τρεις βασικές προϋποθέσεις, που θα μας διευκολύνουν και θα μειώσουν τις πιθανότητες μιας λανθασμένης επιλογής.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να επιλέξουμε ένα συνεργείο που θα πληροί τις προϋποθέσεις για τέτοιες εργασίες, ώστε να γίνει η δουλειά σωστά και το όχημα μας να πραγματοποιεί με ασφάλεια τις εκτός δρόμου διαδρομές.

Έπειτα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το αξεσουάρ που θα αγοράσουμε, έχει την απαραίτητη εγγύηση, για να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά ή συμβεί μια ζημιά.

Ενώ η τρίτη προϋπόθεση είναι το αξεσουάρ να έχει τις προδιαγραφές που απαιτούνται, ώστε να ταιριάξει στο μοντέλο που έχουμε στην κατοχή μας, αποφεύγοντας έτσι τις λανθασμένες επιλογές που θα μας κοστίσουν επιπλέον χρόνο και χρήμα. 

Το αξεσουάρ πρέπει να είναι το κατάλληλο, σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να κινδυνεύσει η ζωή μας.

Πριν μπούμε στη διαδικασία να αγοράσουμε ένα αξεσουάρ πρέπει να γνωρίζουμε τρία βασικά πράγματα, που θα μας βοηθήσουν τόσο στην αγορά, όσο και στο τελικό αποτέλεσμα στο εκτός δρόμου όχημά μας, ώστε να είναι ασφαλές και να μην διατρέξει κάποιο κίνδυνο η ζωή μας.

Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως, ότι επιπρόσθετο κομμάτι τοποθετήσουμε στο όχημα μας, θα πρέπει να συμβάλει στη εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινήτου, όντας αναπόσπαστο κομμάτι της ασφαλείας μας. Αν το αξεσουάρ δεν κάνει σωστά τη δουλειά για την οποία προορίζεται, τότε υπάρχει πιθανότητα να κινδυνεύσει η ζωή μας, καθώς είπαμε ότι αυτά τα οχήματα κινούνται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι πως μεταξύ των αξεσουάρ που διατίθενται στην αγορά, υπάρχει διαφορά στη τιμή, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην ποιότητα αλλά και τη χρησιμότητα του κάθε αξεσουάρ. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε τη μεγάλη γκάμα που υπάρχει για όλες τις μάρκες και για όλες τις χρήσεις, κάτι που σημαίνει, πως πρέπει να υπάρξει πολύ καλή έρευνα πριν την τελική απόφαση.   
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις