Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ανακύκλωση οχημάτων

Διαβάστηκε από 5036 αναγνώστες - 10/12/2015

Ελάχιστα πράγματα είναι πιο λυπηρά από ένα αυτοκίνητο που σαπίζει στην άκρη του δρόμου παρατημένο από τον ιδιοκτήτη του. Δυστυχώς, αυτό δεν πονάει μόνο εμάς αλλά και το περιβάλλον – και εδώ έρχονται οι μονάδες ανακύκλωσης να δώσουν τη λύση.

Αν το πρόβλημα των εγκατελημένων φαίνεται μεγάλο στην Ελλάδα, φανταστείτε το μέγεθος του όταν μιλάμε για όλη την Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι 7 με 8 εκατομμύρια οχήματα ετησίως βγαίνουν εκτός κυκλοφορίας, με το 7% αυτών να εγκαταλείπονται – με όλα τα επακόλουθα που αυτό το νούμερο έχει για τις χωματερές και τα απόβλητα.
Ο όγκος του προβλήματος οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στη δημιουργία της οδηγίας 2000/53/ΕΕ για τη διαχείρηση των ΟΤΚΖ, καθορίζοντας τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανακύκλωση.
Στη χώρα μας, έως το 2004 την ευθύνη για τα εγκαταλελειμένα οχήματα είχαν οι κατά τόπους δήμοι. Αυτοί ήταν υπεύθυνοι για την περισυλλογή των οχημάτων και την παράδοσή τους στον ΟΔΔΥ, ενώ ακολουθούσε η δημοπρασία τους σε ιδιωτικές εταιρείες που έσπαγαν τα οχήματα για ανταλλακτικά. Προφανώς αυτή η λύση απείχε από το ιδανικό, με προβλήματα ελλείψεων χώρου στους δήμους και κανέναν έλεγχο στις εταιρείες που αγόραζαν τα οχήματα.
Η λύση δώθηκε από τον ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), με τη μελέτη που ξεκίνησε το 2002 για τα ΟΤΚΖ και έφερε τη σύσταση της ΕΔΟΕ τον Ιανουάριο του 2004. Η Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος είναι μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση που συστάθηκε από τους 33 επίσημους αντιπροσώπους αυτοκινήτων της χώρας μας και τελεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ.
Η ΕΔΟΕ έχει εφαρμόσει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα παραλαβής και ανακύκλωσης των οχημάτων με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που διαθέτουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και πιστοποιητικά, με διαδικασίες που ακολουθούν τις οδηγίες της ΕΕ.
Τα οχήματα που συλλέγονται σε αυτά τα κέντρα ελέγχονται για τυχόν ελλείψεις και μετά μεταφέρονται στα σημεία απορρύπανσης, όπου αφαιρούνται ελαστικά, μπαταρίες και στραγγίζονται όλα τα υγρά. Στη συνέχεια αφαιρούνται όσα εξαρτήματα έχουν κάποια αξία και μπορούν να μεταπωληθούν ως μεταχειρισμένα είτε στη χώρα μας ή εκτός και το κουφάρι πηγαίνει στην πρέσα όπου συνθλίβεται και τεμαχίζεται για να αποσταλεί ως πρώτη ύλη στις χαλυβουργίες. Έως τώρα, ο ΕΔΟΕ έχει ανακυκλώσει 676468 οχήματα.

Τι ακριβώς είναι τα ΟΤΚΖ;
ΟΤΚΖ ή Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής θεωρούνται τα παλαιά αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν αποφασίσει να μην τα μεταπωλήσουν ή χρησιμοποιήσουν ξανά και ως εκ τούτου δεν έχουν λόγο να συνεχίσουν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειες και άλλα επιβαρυντικά. Κάθε όχημα στο οποίο κάνουμε οριστική κατάθεση πινακίδων θεωρείται αυτόματα ΟΤΚΖ.

Ποιό είναι το κόστος της ανακύκλωσης;.
Όπως πάντα, αυτό εξαρτάται από την περίπτωση. Αν παραδώσετε εσείς το όχημα στον ΕΔΟΕ και δε λείπουν βαριά εξαρτήματα, το κόστος είναι μηδενικό. Αν το όχημα δεν κινείται και απευθυνείτε σε κάποιο κέντρο ανακύκλωσης μπορεί να χρεωθείτε για τη μεταφορά, ενώ υπάρχει πρόστιμο – υποχρεωτικά με έκδοση τιμολογίου από το κέντρο – για την περίπτωση που λείπουν εξαρτήματα του αυτοκινήτου. 
Ενώ υπάρχει και χρέωση 10¤ για την περίπτωση που απουσιάζουν συσσωρευτές ή καταλύτες. 
Από την άλλη, αν το αυτοκίνητό σας είναι ταξινομημένο πριν το 2001 και είναι άρτιο, μπορείτε να κανονίσετε με κάποιο κέντρο ανακύκλωσης για την απόσυρσή του και αντί να πληρώσετε να πληρωθείτε.

Τι γίνεται με την απόσυρση;
Το μέτρο της απόσυρσης θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015, αν και είναι υπό εξέταση το αν οι εκπτώσεις θα ισχύουν για όλα τα νέα αυτοκίνητα ή μόνο για τα μικρού κυβισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συμφωνία γίνεται ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τις μονάδες ανακύκλωσης και όχι με τον ίδιο τον ΕΔΟΕ, ο οποίος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν διαφωνίες που προκύψουν.

Παράδοση και δικαιολογητικά
Για την παράδοση του αυτοκινήτου χρειάζονται πινακίδες, άδεια κυκλοφορίας, αποδείξεις τελών, άρση παρακράτησης (αν υπάρχει στην άδεια) και εξουσιοδότηση αν δεν κάνει ο ιδιοκτήτης την παράδοση (ή σε περίπτωση απόσυρσης).
Με την παράδοση των δικαιολογητικών και του αυτοκινήτου το κέντρο δίνει βεβαίωση παραλαβής, ενώ συνήθως μια εβδομάδα μετά ακολουθεί ταχυδρομικώς το πιστοποιητικό καταστροφής. Αυτό είναι το μόνο νόμιμο έγγραφο για την αποταξινόμηση και διαγραφή του αυτοκινήτου, την οποία αναλαμβάνει η μονάδα σε συνεργασία με την ΕΔΟΕ. 
Ο ιδιοκτήτης δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση, πέρα από το να ελέγξει ότι τα στοιχεία του πιστοποιητικού είναι σωστά και πως φέρει την πρωτότυπη σφραγίδα της ΕΔΟΕ και την υπογραφή εκπροσώπου του Κέντρου Επεξεργασίας. Σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι σωστά, ο ιδιοκτήτης οφείλει να επικοινωνήσει με την ΕΔΟΕ στο 210-6899039.
Εάν η παράδοση γίνει έως τις 20 Δεκεμβρίου (15 για απομακρυσμένες περιοχές) δε γίνεται έκδοση τελών κυκλοφορίας για το ερχόμενο έτος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις