Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Βγες για off-road και όχι off

17/5/2017

Για να μην βγεις Off σε μια Off-road διαδρομή, μάθε τώρα τα πάντα, σχετικά με τα αξεσουάρ της κατηγορίας 4Χ4.

Ο τομέας των εκτός δρόμου αξεσουάρ είναι τεράστιος, τόσο σε συγκεκριμένα αξεσουάρ ανά μοντέλο όσο και σε universal επιλογές που ταιριάζουν στο όχημά μας. Τα κόστη φυσικά είναι πιο υψηλά στις περιπτώσεις των πιο εξειδικευμένων αξεσουάρ λόγω έλλειψης οικονομιών κλίμακας στην κατασκευή τους, αλλά η απόδοσή τους πολλές φορές υπερτερεί αισθητά των «έτοιμων» λύσεων. Ποιες πρέπει όμως να είναι οι προτεραιότητές κατά την επιλογή;

Το πρώτο και κύριο που μας ενδιαφέρει είναι φυσικά η χρήση που θα κάνουμε. Αλλες είναι οι προτεραιότητες για ένα όχημα που θα κινηθεί σε χιόνια και λάσπες, άλλες για κάποιο που θα κινείται στην άμμο και εντελώς διαφορετικές αν μας ενδιαφέρει να διασχίζουμε ποτάμια. Αντίστοιχα επιλέγουμε ελαστικά και σε πιο ακραίες απαιτήσεις και αναρτήσεις που αυξάνουν όχι μόνο την απόσταση από το έδαφος αλλά και την ουσιαστική διαδρομή των τροχών.
Ποια είναι τα πιο διαδεδομένα 4Χ4 αξεσουάρ

Προστατευτικές ποδιές του κινητήρα: Είναι πάντα χρήσιμες, αλλά είναι εξαιρετικά βασικό να βεβαιωθούμε ότι θα έχουν όσο το δυνατό καλύτερη εφαρμογή. Όσο πιο χοντρές τόσο καλύτερη προστασία προσφέρουν, αλλά τόσο περισσότερο μειώνουν την απόσταση από το έδαφος.

Snorkel: Λειτουργούν ακριβώς όπως οι αναπνευστήρες στη θάλασσα. Ανεβάζουν την εισαγωγή του αέρα ψηλά, συνήθως στο ύψος της οροφής, ώστε το αυτοκίνητο να μπορεί να περάσει μέσα από ένα σχετικά βαθύ σώμα νερού χωρίς να σβήσει και να καταστρέψει τον κινητήρα του. Προσέχουμε τη σωστή τοποθέτηση και βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα ηλεκτρικά του κινητήρα είναι στεγανοποιημένα ή αδιαβροχοποιημένα.

Προστατευτικές μπάρες στους προφυλακτήρες ή προφυλακτήρες αντικατάστασης: Πρέπει να μην εξέχουν τόσο από το όχημα που να επηρεάζουν τις γωνίες προσέγγισης και φυγής. Σε περίπτωση που τοποθετήσουμε εργάτη ή αλλιώς βίντσι, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις του, ενώ τόσο το ίδιο, όσο και οι βάσεις τοποθέτησής του πρέπει να είναι σχεδιασμένες για να μπορούν να τραβήξουν τουλάχιστον το πλήρες βάρος του οχήματος χωρίς δομικά προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για το συρματόσχοινο.

Έξτρα προβολείς: Πολύ χρήσιμη λύση. Τσεκάρουμε τις απαιτήσεις ενέργειας καθώς και την τοποθέτησή τους ώστε να μην χάνουν τον προσανατολισμό τους από τους αναμενόμενους κραδασμούς και αναπηδήσεις.

Δεύτερη μπαταρία: Είναι μια ιδιαίτερα πρακτική αλλά όχι τόσο συχνά προτεινόμενη εφαρμογή που πρόκειται να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση στην περίπτωση που έχετε αυξήσει σημαντικά τις ηλεκτρικές απαιτήσεις του οχήματος. Προσοχή στην τοποθέτησή της, καθώς πρέπει να είναι προσβάσιμη και σταθερή για αποφυγή διαρροών.

Εργάτης:  Ένας δυνατός εργάτης είναι πιο αξιόπιστος από έναν αδύναμο. Ο λόγος είναι ότι ο δυνατότερος εργάτης θα αργήσει περισσότερο να ζεσταθεί και θα δουλέψει πιο μακριά από το όριο του, δημιουργώντας έτσι λιγότερη φθορά στα ηλεκτρικά και μηχανικά του μέρη λόγω φόρτισης και θερμοκρασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και ο πιο δυνατός εργάτης χρειάζεται λογική διαχείριση, για να μην μας προσδώσει τη στιγμή που θα τον χρειαστούμε.  
Το αξεσουάρ πρέπει να είναι το κατάλληλο, σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να κινδυνεύσει η ζωή μας.

Πριν μπούμε στη διαδικασία να αγοράσουμε ένα αξεσουάρ πρέπει να γνωρίζουμε τρία βασικά πράγματα, που θα μας βοηθήσουν τόσο στην αγορά, όσο και στο τελικό αποτέλεσμα στο εκτός δρόμου όχημά μας, ώστε να είναι ασφαλές και να μην διατρέξει κάποιο κίνδυνο η ζωή μας.

Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως, ότι επιπρόσθετο κομμάτι τοποθετήσουμε στο όχημα μας, θα πρέπει να συμβάλει στη εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινήτου, όντας αναπόσπαστο κομμάτι της ασφαλείας μας. Αν το αξεσουάρ δεν κάνει σωστά τη δουλειά για την οποία προορίζεται, τότε υπάρχει πιθανότητα να κινδυνεύσει η ζωή μας, καθώς είπαμε ότι αυτά τα οχήματα κινούνται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι πως μεταξύ των αξεσουάρ που διατίθενται στην αγορά, υπάρχει διαφορά στη τιμή, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην ποιότητα αλλά και τη χρησιμότητα του κάθε αξεσουάρ. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε τη μεγάλη γκάμα που υπάρχει για όλες τις μάρκες και για όλες τις χρήσεις, κάτι που σημαίνει, πως πρέπει να υπάρξει πολύ καλή έρευνα πριν την τελική απόφαση. 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις