Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Γιατί είναι παράνομες οι σκούρες αντηλιακές μεμβράνες;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Γιατί είναι παράνομες οι σκούρες αντηλιακές μεμβράνες;

Διαβάστηκε από 10178 αναγνώστες - 12/6/2022

Φιμέ τζάμια: Παρέχουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, προσφέρουν σκίαση, βελτιώνουν την απόδοση του κλιματιστικού και παράλληλα κάνουν το αυτοκίνητό μας πιο όμορφο. Γνωρίζατε όμως πως μόνο το 1ο στάδιο είναι νόμιμο για τα παράθυρα των εμπρός θυρών;

Η χώρα μας είναι παγκοσμίως γνωστή για την έντονη ηλιοφάνεια που έχει, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι αρκετά επιβλαβής, τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για τα αυτοκίνητά μας. Λόγω αυτού, οι αντηλιακές μεμβράνες είναι δημοφιλείς σαν αξεσουάρ, αφού προστατεύουν εμάς και το εσωτερικό του αυτοκινήτου από τις UV ακτίνες του ηλίου. Παρόλα αυτά, δεν είναι όλες νόμιμες, αφού υπάρχει σχετική νομοθεσία που καθορίζει τι θα τοποθετήσουμε στα τζάμια των αυτοκινήτων μας.


Η ελληνική νομοθεσία αναφέρει πως το εμπρόσθιο παρμπρίζ πρέπει να έχει ελάχιστο συντελεστή μετάδοσης φωτός 75% και τα τζάμια των εμπρός θυρών ελάχιστη διαπερατότητα 70%

Η ελληνική νομοθεσία αναφέρει πως το εμπρόσθιο παρμπρίζ πρέπει να έχει ελάχιστο συντελεστή μετάδοσης φωτός 75% και τα τζάμια των εμπρός θυρών ελάχιστη διαπερατότητα 70%

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

 

80 ευρώ πρόστιμο, αν βάλεις «παράνομα» φιμέ

Το κόστος για τοποθέτηση ποιοτικών αντηλιακών μεμβρανών κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ. Η τιμή εξαρτάται από τη μάρκα και την ποιότητα της μεμβράνης, αλλά και το είδος αυτοκινήτου που έχουμε, αφού ένα 3θυρο όχημα θα χρειαστεί λιγότερο υλικό και εργασία από ένα πολυμορφικό με 7 παράθυρα.
Όσον αφορά τον βαθμό σκουρότητας, οι μεμβράνες χωρίζονται σε κατηγορίες, με βάση το πόσο φως είναι διαπερατό προς τα μέσα. Οι ημιδιαφανείς, που ονομάζουμε «1ο στάδιο», έχουν βαθμό διαπερατότητας 75%. Στον αντίποδα, αυτές που είναι εντελώς σκούρες και δεν φαίνεται τίποτα μέσα, έχουν βαθμό διαπερατότητας 5%.

Στο ΦΕΚ 29039/2123/07, η ελληνική νομοθεσία αναφέρει πως το εμπρόσθιο παρμπρίζ πρέπει να έχει ελάχιστο συντελεστή μετάδοσης φωτός 75%, και «οι υαλοπίνακες εκατέρωθεν της θέσης του οδηγού»  (δηλαδή τα τζάμια των εμπρός θυρών) ελάχιστη διαπερατότητα 70%.

Με βάση τις επιλογές που έχουν οι εταιρείες αντηλιακών μεμβρανών, το μόνο νόμιμο φιμέ που μπορούμε να βάλουμε στο παρμπρίζ και στις πόρτες οδηγού-συνοδηγού είναι το λεγόμενο 1ο στάδιο.
Αν σε έλεγχο της αστυνομίας παρατηρηθεί πως οι μεμβράνες που έχουν τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο είναι πιο σκούρες, και συνεπώς παράνομες, μπορεί να μας επιβληθεί πρόστιμο αξίας 80 ευρώ.

 

Έχεις  προστασία από τις επικίνδυνες ηλιακές ακτίνες UV

Οι ποιοτικές αντηλιακές μεμβράνες παρέχουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου, ακόμα και το 1ο στάδιο, που είναι ουσιαστικά ημιδιαφανές και…  σχεδόν «αόρατο» στο μάτι, παρέχει την ίδια προστασία, η οποία, σύμφωνα με τις εταιρείες, αγγίζει το 99%.

Αυτό έχει 3 σημαντικά οφέλη: Πρώτο και κυριότερο, προστατεύεται το δέρμα μας σαν να φοράμε αντηλιακό. Δεύτερον, οι ταπετσαρίες των καθισμάτων διατηρούνται καλύτερα, αφού δεν τις καίει ο ήλιος. Στη περίπτωση μάλιστα που έχουμε μεμβράνη και στο παρμπρίζ, η προστασία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, τόσο για το πρόσωπό μας, όσο και για το ταμπλό του αυτοκινήτου.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις