Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Μπαγκαζιέρες οροφής

Διαβάστηκε από 11329 αναγνώστες - 15/3/2016

Οι μπαγκαζιέρες οροφής δεν έχουν μεν όλα τα νομικά μπλεξίματα που έχουν τα τρέιλερ, αλλά από την άλλη έχουν και αυτές με τη σειρά τους κάποιους σημαντικούς περιορισμούς. Ο πρώτος και κύριος είναι το βάρος, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν επιτρέπουν τοποθέτηση βάρους άνω των 75 κιλών στην οροφή του οχήματος. Υπολογίστε ότι αυτό το βάρος περιλαμβάνει τόσο την ίδια τη μπαγκαζιέρα όσο και τις μπάρες πάνω στις οποίες αυτή τοποθετείται, εξ ου και οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν ως όριο τα 50 - 60κιλά, ανεξαρτήτως χωρητικότητας, που μπορεί να κυμαίνεται από τα 100 έως τα 500+ λίτρα.


To επόμενο όριο που μας ενδιαφέρει είναι αυτό της ταχύτητας. Ναι μεν δεν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί όπως στα τρέιλερ, αλλά μην περιμένετε μεγάλες διαφορές στην πράξη. Σε αυτή την περίπτωση οι περιορισμοί έρχονται από τους κατασκευαστές: Υπολογίστε ως νέα ανώτατη ταχύτητα ταξιδιού τα 100-110 km/h ανάλογα με την αγορά σας, ώστε να μη σπείρετε τα υπάρχοντά σας στην Εθνική Οδό.

Ένα εμφανές μειονέκτημα αυτού του τύπου... επέκτασης του χώρου αποσκευών, είναι η ευκολία φόρτωσης/εκφόρτωσης σε σχέση με ένα τρέιλερ, η οποία μειώνεται γεωμετρικά όσο πιο ψηλό είναι το αυτοκίνητό μας. Σε περίπτωση δε που την τοποθετούμε σε κάποιο μεγάλο τζιπ ή ψηλό πολυμορφικό, καλό είναι να έχουμε το νου μας στην αύξηση του συνολικού ύψους, ώστε να μη βρει κατά την είσοδο σε χαμηλούς χώρους στάθμευσης. 

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι είναι χωρίς τα πλεονεκτήματά τους. Είναι σαφώς πιο διακριτικές από ένα τρέιλερ, πολύ πιο εύκολες στην αποθήκευση εαν δε θέλετε να μετακινείστε συνέχεια με αυτές, ενώ οι μπάρες οροφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά ποδηλάτων ή άλλων μικροπραγμάτων, χωρίς την απαίτηση να αφαιρούνται όπως συμβαίνει με τους κοτσαδόρους.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ