Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Το υγραέριο πλέον βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αφού παντού υπάρχει ένα πρατήριο ανεφοδιασμού, ώστε να μην κινδυνέψετε ποτέ να ξεμείνετε από καύσιμα.

Το υγραέριο πλέον βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αφού παντού υπάρχει ένα πρατήριο ανεφοδιασμού, ώστε να μην κινδυνέψετε ποτέ να ξεμείνετε από καύσιμα.

LPG σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστηκε από 8586 αναγνώστες - 7/2/2016

Από την Κρήτη μέχρι το Έβρο, δε θα αντιμετωπίσεις καμιά δυσκολία για να γεμίσεις το αυτοκίνητό σου με υγραέριο κίνησης, με τα πρατήρια ανεφοδιασμού με LPG να αυξάνονται κάθε ημέρα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στρέφονται προς τη λύση του υγραερίου, ως καύσιμο κίνησης για τα οχήματά τους. Το υγραέριο είναι ένα παλιό καύσιμο που αναβίωσε μέσα στην κρίση. Η αύξηση στην κατανάλωση υγραερίου (49,2% την περίοδο 2010-2014) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισαγωγή της υγραεριοκίνησης.

Η δυσκολία αλλαγής οχήματος από τους καταναλωτές λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης, οδήγησε στην μετατροπή τους, για κίνηση με το σαφώς οικονομικότερο υγραέριο, με το βαθμό εξοικονόμησης να ξεπερνάει αποδεδειγμένα το 30%. Πέραν όμως της δραστικής μείωσης των εξόδων πλέον έχει καμφθεί ο σκόπελος του εύκολου ανεφοδιασμού, αφού ο αριθμός των πρατηρίων που διαθέτουν υγραέριο έχει πολλαπλασιαστεί συγκριτικά με το παρελθόν.

10 στοιχεία για το υγραέριο

1. Όταν βγαίνει από τη γη είναι άχρωμο και άοσμο, όμως στην επεξεργασία προστίθεται οσμογενείς ουσίες για να γίνεται εύκολα αντιληπτή οποιαδήποτε διαρροή.
2. Εκτός από την εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, το υγραέριο μπορεί να παραχθεί και με τη διύλιση αργού πετρελαίου.
3. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οκτάνια (περίπου 110). Δηλαδή περισσότερα από τη βενζίνη.
4. Η χημική του σύσταση αποτελείται από δύο υδρογρονάνθρακες, προπανίου (C3H8) και βουτανίου (C4H10).
5. Η αναλογία των αερίων αυτών στο μείγμα του υγραερίου, διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά συνήθως το προπάνιο αποτελεί το 80 με 95% του μείγματος υγραερίου.
6. Το προπάνιο είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα το χειμώνα για να βοηθά στο ξεκίνημα της μηχανής, ενώ το βουτάνιο είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα το καλοκαίρι.
7. Έχει υψηλή θερμοκρασία ανάφλεξης στο αέρα περίπου στους 500 βαθμούς Κελσίου.
8. Είναι πιο βαρύ από τον αέρα, για αυτό και σε περίπτωση διαρροής πέφτει προς τα κάτω. Ίσως κάποιοι να έχετε δει ανιχνευτές υγραερίου στο πάτωμα, δίπλα σε οικιακές συσκευές που λειτουργούν με γκάζι.
9. Δεν περιέχει μόλυβδο και συνεπώς δε βλάπτει τα εσωτερικά μέρη του κινητήρα.
10. Ο ανεφοδιασμός γίνεται σε συνθήκες πολύ υψηλής πίεσης και μετέπειτα μειώνεται με ειδικά εξαρτήματα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις